Billede

Endnu en virkelig spændende og lærerig dag på TOTUM. I dag har vi beskæftiget os med forsvarsmønstre, og hvad der skal til for at kunne bryde ind bagved dem og hjælpe vores klienter til at se på livet på en ny måde, så de ikke bliver ved med at hænge fast i de samme konflikter og problematikker som en plade, der er gået i hak.

Vi mennesker har virkelig mange forskellige forsvarsmønstre, når livet gør ondt, eller der er noget, som vi ikke ønsker at se i øjnene. Nogle benægtersimpelthen, flygter eller lukker øjnene. Andre gemmer deres sårede følelser bag et indstuderet smil eller vrede. Nogle bortforklarer, overdramatiserer, fralægger sig ansvaret eller spiller martyr. Nogle kæmper, mens andre er hurtige til at give op. Mulighederne er mange. Vi kaster os ud i alle mulige krumspring for at forsøge at beskytte os selv fra de ting, som er svære at håndtere. Og ofte er vi ikke bevidste om vores egne forsvarsmønstre.

Det er en af de ting, vi som kropsterapeuter kan hjælpe vores klienter med at blive mere bevidste om. For det kan virkelig være lærerigt at se sine egne forsvarsmønstre i øjnene, fordi det fortæller os utrolig meget om, hvem vi er, og hvordan vi forholder os til livet. Og måske er der også nogle af vores forsvarsmønstre, som trænger til at blive lavet om… Og det vil i første omgang kræve, at vi starter med at blive bevidste om dem..

Kh Julie fra hold 8