Indhold

Behandler traumatiserede børn med gode resultater

Behandler traumatiserede børn med gode resultater

Indhold

Kan kropsterapi behandle barndomstraumer? Jakob Joost har behandlet udsatte børn og unge i Grønland, og kropsterapien har gjort en kæmpe forskel for dem i deres hverdag. 

I april 2018 var kropsterapeut og sygeplejerske Jakob Joost i Grønland, hvor han besøgte en døgninstitution for udsatte børn og unge. Han har 15 års erfaring i at arbejde med udsatte voksne og unge. Han tog af sted med håbet om, at kropsterapi kunne hjælpe de traumatiserede børn.  

Undersøgelser har vist, at op mod hvert tredje grønlandske barn har været udsat for et seksuelt overgreb, inden de er fyldt 18 år. På institutionen bor der børn i alderen 8-17 år, som alle har været udsatte for overgreb og er fjernet fra hjemmet.  

Både børn og pædagoger tog rigtig godt imod Jakobs behandlinger. 

“Børnene var helt vilde med behandlingerne. Nogle af de unge, som normalt havde rigtig svært ved at finde ro og sove, de kunne sove hele natten igennem efter en behandling,” fortæller Jakob Joost. 

Mere lette og mere til stede 

Jakob forklarer, at børnene til at starte med tænkte, at han var lidt af en heksedoktor. 

“De oplevede, at jeg – uden at sige noget de første par gange – kunne trykke forskellige steder på deres krop. Og så forlod de rystende briksen, lagde sig i deres seng og sov hele natten. Næste dag vågnede de op og var mere lette, mere til stede. Og de kom tilbage med en nysgerrighed og lyst til at prøve behandlingen igen.” 

Den første af de unge, der prøvede en behandling hos Jakob, var en af de store og “seje” drenge. Han var 17 år gammel. 

“Han var en vild ADHD-dreng, som bare fløj rundt. Efter behandlingen var han helt vildt træt og sov hele natten igennem – det var slet ikke normalen. Da de andre drenge så, hvor meget han fik ud af det, ville de også prøve.” 

Det endte med, at drengene altid kom forbi Jakob, når de havde været ovre og spille bold i den lokale hal. Jakob behandlede dem, og derefter kunne de alle få en meget tiltrængt god nats søvn.  

Kaosset blev nulstillet 

Jakob oplevede, at børnene havde svært ved at sætte ord på, hvordan de havde det. Derfor foregik behandlingerne typisk udelukkende på briksen uden ret meget snak.  

“De havde rigtig svært ved at forklare, hvad der var galt – ikke at der skal være en forklaring. Jeg kunne mærke, at de igennem behandlingen blev nulstillede i deres kaos. De kom tilbage til en god basis, og jeg kunne mærke, at de var afslappede,” siger Jakob og fortsætter: 

“Når jeg kunne mærke, at der skete noget i deres krop, så kunne jeg forklare dem, at sådan som de havde det indeni var helt okay. Jeg sagde til dem, at med de ting, du har været udsat for, så er det okay at være ked af det eller at skamme sig. Du skal bare huske, at det menneske, du er, det er stadigvæk et godt menneske.” 

Læs mere om, hvordan barndomstraumer sætter sig i kroppen.

Det gjorde en stor forskel for børnene i deres hverdag. 

“De blev mere afklarede med de ting, der skete omkring dem. Hvis man har oplevet et overgreb, så kan det godt føles som et overgreb, når en pædagog siger nej. Men efter behandlingen var de ikke ligeså opfarende. De var mere til stede og kunne godt overskue et nej fra pædagogerne uden at flippe helt ud.” 

Jakob Joost, kropsterapeut og sygeplejerske

En dybere sjælefølelse 

Men det var ikke kun børnene, der fik et stort udbytte af Jakobs behandlinger. På institutionen arbejdede der mange grønlandske pædagoger, som selv har været børn i Grønland – med alt, hvad det ofte indebærer. 

“Pædagogerne har både været udsat for barndomstraumer, og de har et erhverv, hvor de konstant bliver mindet om deres traumer. De har naturligvis et ønske om at hjælpe børnene og skabe en forandring i deres liv, fordi de selv ved, hvordan det er,” siger Jakob og fortsætter: 

“Det var med pædagogerne, at jeg faktisk oplevede nogle af de største gennembrud. De blev i stand til at sætte ord på deres følelser, og samtlige af dem græd under behandlingerne. De kom ind til en dybere sjælefølelse.” 

Jakob har haft et stort ønske om at fortsætte behandlingerne på den grønlandske institution, men desværre har der ikke været opbakning fra institutionens ledelse. Derfor er Jakob nu tilbage i Danmark, hvor han arbejder som selvstændig kropsterapeut i sin klinik i Hvidovre. 

Læs også: Traume i kroppen.

Seneste indlæg