Jeppe Dalsgaard

Jeppe Dalsgaard

Jeppe Dalsgaard er uddannet kropsterapeut ved ManuVision, og bruger i dag sine kompetencer til at udvikle og udvide Totum - Skolen for Kropsterapi.

Indhold

Eksamensangst? Se kropsterapeutens bedste råd

Eksamensangst

Indholdsfortegnelse

Eksamensangst ligger dybt i kroppen og handler ikke nødvendigvis om netop den situation du står i, når du er til eksamen. Forklaringerne på de psykiske baggrunde og fysiske udfald af eksamensangst kan være mange.

Eksamensangst ligger dybt i os og er en reaktion, kroppen kan komme med når vi sætter os op til at skulle præstere. Der er to niveauer af eksamensangst:

Niveau 1:
Er god stress. Du mærker en summen i kroppen, får svedige håndflader og bliver tør i halsen. Dette er symptomer, der aftager så snart du står foran lærer og censor. Som en følelse, der passerer og gearer dig op til, at præstere.

Niveau 2:
Er så snart følelserne kommer med indover. På niveau 2 passerer følelsen i kroppen ikke, men bliver inde i kroppen og bygger sig op. Det er her, frygten sniger sig ind. Du kan begynde at mærke spændinger i kæben, som bliver til hovedpine, du lukker af i mellemgulvet og får derfor en overfladisk vejrtrækning, som påvirker blodtilførslen til din hjerne og dine organer, og du kan derfor ikke præstere. Går det helt galt udvikler det sig til et angstanfald. Eksamensangst bunder i bekymringen fra udefrakommende forventninger. Forventninger fra dine forældre, venner eller andre. Det er det ydre pres, der spiller en stor rolle.

Har du balance i kroppen vil følelsen passere kroppen og du vil kun opleve niveau 1, som er en naturlig reaktion kroppen kommer med når vi skal præstere. Er din krop derimod ikke i balance vil du indespærre følelsen i din krop og den vil vokse og udvikle sig til niveau 2. Fastlåsningen af følelsen i kroppen bunder i en modstand – en modstand af angstfølelsen.

Ren neurologisk slukker angstfølelsen for blodtilførslen til store-hjernen – det er her kreativiteten, logikken, det sociale og store beslutninger ligger. Næst kommer det limbiske system – her ligger det sociale også, men på et følelsesniveau. Sidst kommer reptilhjernen – her træffer du udelukkende instinktive beslutninger og din krop handler på en følelse af overlevelse. Og reptilhjernen er under en angstoplevelse den eneste del der fungerer, da blodtilførslen til de øvrige er delvist slukket. Dette resulterer i at du ikke kan handle logisk og du kan ikke formidle – som netop er det du skal til en eksamen.

Eksamensangst og identitetsfornemmelse?

Helt eksistentielt bunder eksamensangst i en grundfølelse – en følelse af at vi skal være noget eller udrette noget. Hvis man gennem livet har haft en følelse af at blive anerkendt som den man er, kan man have tendens til, at tage lettere på eksaminerne, fordi man har en følelse af accept på alle grundlag. Derimod kan du netop lide af eksamensangst hvis du ikke føler du er blevet accepteret eller hvis du føler du er afhængig af den identitet du er ved at skabe dig ved at gennemføre et studie. På dette niveau er din krop i overlevelsestilstand og din hjerne føler det er alt eller intet.

Hvad gør man så?

Det kan være svært og følelses håbløst, at skulle gøre op med sin eksamensangst. Men her er et par ting du kan gøre:

Fysisk:

  • Læg mærke til stivheden i din krop og hvor og hvornår den opstår.
  • Træk vejret helt ned i gennem fødderne for at få gennemgang og kunne lade følelsen passere
  • Bevæg kroppen både igennem stræk, der hvor du mærker spændingerne, men hvis du har mulighed for at lave en lille dans, eller hoppe, gerne med armene over hoved, vil det være bedst.
  • Slap af i knæene, overstrakte knæhaser kan stresse systemet yderligere
  • Slap af i den øvre del af ryggen, og lad følelsen komme igennem kroppen fremfor at fastholde den
  • Dybe suk og slip vejrtrækningen, dette vil afstresse kroppen

Psykisk:

  • Tænk på rare ting
  • Forestil dig være et trygt sted
  • Sæt gang i fantasien, dette aktivere nemlig også din store hjerne
  • Forestil dig at følelsen er noget der skal passere fremfor at holdes fast

Hvis du vil arbejde endnu dybere med din eksamensangst kan et besøg hos en kropsterapeut være det værd. Her kan du blive guidet til bedre vejrtrækning, få løsnet op i hele kroppen og arbejde med det psykiske via kroppen og bliv klogere på grundlaget til din eksamensangst.

Til sidst så husk, at eksamensangst bliver værre ved skyld og skam da det er her du lukker følelsen inde. Åben op omkring din eksamensangst og snak om det – dét er modgiften.

På Totum Skolen for Kropsterapi underviser vi behandlere i, hvordan man kan behandle både fysiske og psykiske lidelser. Her arbejder vi med begge dele på samme tid. For det er nemlig en kombination af krop og psyke, der er nøglen til en række sygdomme og lidelser som angst, stress, ledsmerter, migræne eller andre kroniske smerter.

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Jeppe Dalsgaard

Jeppe Dalsgaard

Jeppe Dalsgaard er uddannet kropsterapeut ved ManuVision, og bruger i dag sine kompetencer til at udvikle og udvide Totum - Skolen for Kropsterapi.

Seneste indlæg

Kropsterapeut på deltid

Deltid på fuld tid

Tre dage om ugen står Mette Bernth ved briksen som kropsterapeut i hjemmeklinikken i Silkeborg. To dage om ugen står hun i

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Når vi ser på statistikker over danskernes generelle mentale helbred, ser vi et billede der viser at overraskende mange af os kæmper

Stress og kæbespændinger

Kæbespændinger af stress

Kæbespændinger og stress hænger i mange tilfælde uløseligt sammen. Derfor kan behandling af stress mindske dine kæbesmerter. Når stress rammer os, er

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen