Julie Runa

Julie Runa

Indhold

Din trang til kontrol sidder i kæberne

Kæbespændinger

Indholdsfortegnelse

Hvis du har kæbespændinger, kan det være et tegn på, at der er noget i dit liv, du har svært ved at give slip på. Gennem kropsterapi kan du lære at lytte til dine kæber – de har meget at fortælle.

Det er efterhånden anerkendt, at vores krop og psyke hænger sammen som en helhed. Derfor kan vi lære utrolig meget om os selv og den måde, vi lever vores liv på, ved at lytte til vores krop. Hvordan har dine kæber det lige nu? Er der noget, de forsøger at fortælle dig?

Kæbemusklerne er – set i forhold til deres størrelse – de stærkeste muskler, vi har. Og der er mange af os, som går rundt med kæbespændinger, fordi vi bider sammen af forskellige årsager.

 

Spændte kæbers påvirkning af kroppen

Kæbespændinger kan sprede sig til resten af kroppen, hvis ikke vi er opmærksomme og får gjort noget ved de problemer, der gør, at vi spænder. De kan plante sig i kroppens skelet, muskler, nerve- og meridiansystem.

Læs også: Kropsterapi mod spændinger i ryggen

Spændinger i kæberne påvirker hele vores kropsstilling og kan føre til smerter i primært den øvre del af kroppen. Via muskulære og nervemæssige forbindelser til hals og nakke kan det f.eks. give muskelproblemer i skuldrene, der kan trække ned i ryggen og ud i armene.

Læs også: Sådan får du en bedre kropsholdning

Øjnene er forbundet med kæberne via nervetråde, så dine kæber kan også have indflydelse på dine øjne og deres muskler.

Andre symptomer på alt for spændte kæbemuskler kan være kvalme, hovedpine, migræne, problemer med ørene, tinnitus, museskade og i det hele taget smerter eller ømhed i led og muskler rundt omkring i kroppen.

Følelser knyttet til kæbespændinger

Det er med vores kæber, vi forsøger at holde fast i det hele. Og kæbeproblemer af enhver art har som regel at gøre med at holde for fast – at have et overdrevet behov for kontrol.

Hvis du ofte kæbespændinger, så prøv at spørge dig selv: Hvad er det, du er så bange for at give slip på?

Er det dine følelser? Går du og bider tingene i dig i stedet for at reagere og få sat ord på dem? Føler du, at du burde holde munden lukket, fordi du altid siger det forkerte eller for meget? Undertrykte følelser sætter sig ofte som spændinger i kæberne.

Læs også: Hvor god er du til at forstå og identificere dine egne følelser?

Det samme gælder stress. Helt bogstaveligt bider vi tænderne sammen, når vi er under for stort et pres. Selv om natten ligger vi nogle gange og stresser videre med sammenbidte tænder, i stedet for at slippe hverdagen og lade kroppen hvile og restituere. For det meste er det et tegn på frustration eller angst som følge af ophobede følelser eller fortrængte aggressioner, der har låst sig fast i kæben.

Hvad forsøger dine kæber at fortælle dig?

Hvad ville der ske, hvis du slappede af i kæberne? Ville en masse uhensigtsmæssige følelser komme væltende ud? Eller ville du slippe noget ind, som du forsøger at holde ude?

Prøv engang at bide kæberne sammen, så hårdt du kan og læg mærke til, hvordan det føles. Måske kan du mærke, hvad det er for nogle følelser, du gemmer, når du bider sammen. Og prøv så fremover at lægge mærke til, hvornår og hvorfor du spænder i dine kæber i din hverdag. Måske er der noget du kan gøre ved det?

Vil du lære mere om, hvad dine kæbespændinger og resten af spændingerne i din krop fortæller dig?

Prøv en kropsterapibehandling. Vi har behandlere landet over – klik her.

 

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Julie Runa

Julie Runa

Seneste indlæg

KROPSTERAPI HJALP PÅ CORONA STRESS

Både myndigheder og sundhedsprofessionelle har påpeget, hvor vigtigt det er at tage hånd om de psykiske følger af corona. Læs hvordan kropsterapi

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen