Indhold

Et raskt lille gys og en hurtig kædereaktion

Indhold

Frygt får hjertet til at slå hårdt og hurtigt, øger tempoet i din vejrtrækning og sørger for at lukke de funktioner ned, som ikke skal bruges i en flugt- eller kampsituation. Men frygten kan også være frydefuld. Fx når halloween vækker nabolagets zombier og spøgelser til live.

Frygt er en række reaktioner, som kroppen sætter i gang, når der er fare på færde. Til halloween kan det være en vampyr på dit fortov, en ulmende stemning med dyster musik og en god bunke uforudsigelighed – lige bag de udskårne græskarlygter.

Gyset og det uhyggelige bliver i stigende grad dyrket hvert efterår, når landets familier fejrer halloween den 31. oktober med alt den uhygge, som sådan en aften kan trække. Men hvorfor er frygt og gys sjovt – og kan du bruge det til noget?

De dødes genopstanden

Det siges, at kelterne er ophavsfolk til halloween, som de fejrede under navnet samhain helt tilbage i ca. 800 år før vores tidsregning – og som de irske flygtninge tog med sig til USA i 1840’erne.

Kelterne mente, at på denne dag rejste de døde sig fra graven for at hjemsøge de levende og derefter finde vej til dødsriget. Derfor gjorde kelterne alt for at skræmme genfærdene og sørge for, at de ikke selv blive skræmt.

Masker og udklædningen skulle nemlig få de døde til at tro, at kelterne, ligesom de genopståede selv, var døde og derfor ville lade dem være i fred. Mange af disse traditioner bliver stadig vedligeholdt rundt omkring i verden.

Det gør frygt

I dag er halloween forbundet med børn, der rasler med slikbøtter, udklædte naboer og velkendte steder, som pludselig fremstår uhyggelige. Og flere opsøger frygten – for at få en skræk i livet.

”Frygt giver dig superkræfter, og alle dine sanser skærpes,” forklarer kropsterapeut og grundlægger af Totum, Ronni Vistisen og fortæller, at frygten gør, at ens almene sanser forstærkes, og at blodårene udvider sig, så der hurtigere kan sendes mere ilt rundt i kroppen.

”Og så flytter vejrtrækningen sig fra mellemgulvet til halsmusklerne. Hyperventilation er godt i den situation, som kroppen er ved at forbedre sig til. Fordi hvis du skal løbe, er der brug for en masse ilt,” fortsætter Ronni.

Lukker alt fordøjelse

Ikke nok med at din krop bliver en toptunet flugtmaskine, klar til at løbe bort fra zombier og andet uhyggeligt, så stopper din blodforsyning til fordøjelsen også, når din krop reagerer på frygt. Fordøjelsen bliver nærmest sat ud af spil, idet blodforsyningen til maven bliver svækket, og forbrændingen bliver sat i bero.

”Det er en kædereaktion, som automatisk går i gang. Det er en fantastisk evne som forbereder kroppen til at begå en ekstraordinær indsats,” uddyber Ronni.

Gyset er pause fra hverdagen

For langt de fleste mennesker, er angst med hyperventilation og hjertebanken ikke hverdag. Og derfor bliver flere tiltrukket af gyserfilm, forskrækkelser og halloween-stemningen.

”Når vi befinder os et ressourcestærkt sted som i stuen eller i biografen sammen med nogen, som vi er tæt på, kan vi skabe det trygge rum. Derfra kan hjernen skelne mellem virkelighed og fiktion. Og derfor er det sjovt, når kroppen bliver vækket,” fortæller Ronni og uddyber:

”Vi føler os i live og mærker cocktailen af hormoner og vejrtrækningen, og så holder vi os for øjnene. Samtidigt lukker vi af for alt det andet, som vi går og mærker. Så det er en pause fra de ting, som vi ellers mærker i hverdagen. Det er en mulighed for at mærke, at vi er i live. Det er den følelse, som vi synes, er fed,” afslutter Ronni.

Seneste indlæg