Daniel Bonde

Daniel Bonde

Daniel Bonde blev uddannet Totum kropsterapeut i 2016 og er nu underviser på Totum, udover at have sin egen klinik. Daniel søger gennem sine behandlinger at skabe et frirum, hvor det er tilladt at mærke, føle og udtrykke lige præcis det, der rører sig indeni nu og her.

Indhold

Behandling af angst

Behandling af angst uden medicin

Indholdsfortegnelse

Pulsen stiger, håndfladerne bliver svedige, og hjertet løber, som gjaldt det liv og død. Mindst 350.000 danskere kæmper med angst og angstanfald hvert eneste år. Kropsterapi har gode resultater med behandling af angst.

Når din krop mener, der er fare på færde, reagerer den ved at sætte dig i kæmp-eller-flygt tilstand. Hvilket er smart, hvis der rent faktisk er fare. Men angst som en sygdom er en tilstand, hvor din krop mistolker fare-niveauet i en situation og derved reagerer på en større fare, end du egentlig står overfor. Det kan resultere i angst i en sådan grad, at det kan påvirke dit liv og din hverdag.

For rigtig mange danskere påvirker det i en sådan grad, at det ender med lange sygdomsforløb.

Angst kan f.eks. resultere i, at man isolere sig socialt eller begrænser sit liv, så man undgår de situationer, hvor man frygter, man kan blive overvældet eller lammet af angsten.

For nogle vil angsten være startet på grund af en traumatisk eller voldsom (fysisk og/eller psykisk) oplevelse, mens den for andre er uden en åbenbar årsag. Dette kan skyldes fortrængte minder som først dukker op i behandlingen, eller at angsten er et resultat af en mere energetisk problematik i meridianer og organer. Dette ses bl.a. når stress udvikler sig med angstsymptomer, når en indre følelse af evig præstation kammer over og giver angst, eller når depression giver angstsymptomer.

Hvad er angst?

Angst kan deles op i fem angstlidelser, hvoraf nogle overlapper hinanden:

  • Generel angst
  • Social angst
  • Pludselige angstanfald
  • Tvangstanker og -handlinger; angsten for at noget slemt vil ske
  • Posttraumatisk stress

Angst vil ofte give symptomer som generel uro, søvnbesvær, hjertebanken, sved, en følelse af at være truet på livet, bekymring over hjertesygdomme mv. Derudover sætter angsten et tydeligt aftryk på kroppen. Ofte vil der være problemer med lænden, og hele maveområdet samt lysken er typisk meget spændt. Hele kroppen lukker sig om sig selv for at beskytte de sårbare områder.

Kroppens reaktion er den samme, uanset om vi føler, at vi er truet på livet eller om vi rent faktisk er truet på livet. Ved angst vil vi derfor beskytte de sårbare områder i bugen og på halsen. Derudover vil kroppen sørge for, at vi er klar til at flygte eller kæmpe for vores liv, og hjertet vil derfor banke blodet rundt i kroppen.

Den stærke hjertebanken får mange til at tro, at de har hjertefejl eller hjerteproblemer – hvilket yderligere bidrager til angsten. Er man nervøs for at have en hjertefejl, er det naturligvis en god idé at opsøge sin læge og evt. få afkræftet denne mistanke. Men for langt de fleste er hjertet blot på overarbejde som følge af den irrationelle følelse af at være truet på livet, som angsten giver. Du kan læse mere om angst og symptomerne på sundhed.dk

Ubalance kan give angst

Den kinesiske medicin og 5-elementsteorien giver os nogle effektive værktøjer til at behandle angst. Her ses angst som en tilstand, der er udtryk for en energetisk ubalance, som kan behandles. Følelser, kost, stress og livsomstændigheder er alle vigtige dele i vores samlede balance og kan derfor påvirke os på mange måder. Genopretter vi balancen mellem disse dele, forsvinder problemerne.

I 5-elementsteorien knytter der sig en grundfølelse til hvert element. Angst hører til i vand-elementet, som rummer nyren og blæren, men også hjertet fra ild-elementet er ofte i spil. Angst kan skyldes en underenergi i nyrerne, og behandling af angst har derfor til formål at genoprette en sund energibalance i dette område. Det er også gennem denne teori, at det bliver klart, hvorfor stress eller indre krav om præstation kan føre til angst.

Kan stress give angst?

Når vi har stress, er vores nyre-energi i “overdrive”, og vi tærer rigtig meget på vores ressourcer. Denne energi kan ved lang tids stress kollapse eller udtæres, og derved opstår underenergien.

Også mave/milt og jord-elementet, der giver bekymring og følelsen af en konstant indre eksamen, kan påvirke angsttilstanden. Jord-elementet kontrollerer nyren og blæren i vand-elementet og sørger for at energien ikke kører af sporet. Men kontrollerer dette element for meget f.eks. ved den konstante indre eksamen, så kan der ligeledes opstå en underenergi i vand-elementet.

Behandling af angst uden medicin

At behandle ud fra 5-elementsteorien kan lyde flyvsk, men faktisk er det meget konkret. Og det er bl.a. derfor resultaterne er rigtig gode. Ved at åbne kroppen og bearbejde eventuelle følelsesmæssige og fysiske traumer, kan vi skabe balance.

Behandling af angst adskiller sig fra mange andre behandlinger ved, at klienterne ofte føler sig udsatte og sårbare. Er der fortrængte minder, kan disse være hårde at takle, og angsten kan blusse op med endnu større kraft.

Derfor behandles der ofte ikke direkte på nyre- og blæremeridianerne, selvom der er en væsentlig ubalance her. Ofte vil det være langt mere hensigtsmæssigt at behandle det kontrollerende element, jord-elementet, i kombination med behandling af lunge og tyktarm for at sikre et balanceret energiflow til nyre og blære.

I tilfælde med meget stærk angst kan det kræve, at vi starter endnu længere væk i energikredsløbet for at skabe den robusthed, der gør, at det er muligt at arbejde med de følsomme områder, der hører til maven (jord-elementet) og nyrerne (vand-elementet).

5-elementsteorien og des forhold til angstbehandling

5-elementsteorien i sin mest enkle form. Pilene i den store cirkel beskriver, hvordan hvert element nærer det næste og selv bliver næet af det forrige. Pilene i stjernen i midten af cirklen beskriver, hvordan et element bliver kontrolleret af et element og selv kontrollerer et andet element.

Behandling af angst med kropsterapi

5-elementsteorien i sin mest enkle form. Pilene i den store cirkel beskriver, hvordan hvert element nærer det næste og selv bliver næet af det forrige. Pilene i stjernen i midten af cirklen beskriver, hvordan et element bliver kontrolleret af et element og selv kontrollerer et andet element.

Alt indenfor 5-elementsteorien kan endnu ikke forklares med vestlig videnskab. Men teorien giver nogle behandlingsmuligheder, som skaber stor forandring for vores klienter – også for klienterne med angst.

Længden af behandlingsforløb varierer. For nogle klienter vil bearbejdelse af situationer fra barndommen eller traumatiske hændelser senere i livet være essentielle for at få det bedre, og for nogle er bedringen en jævnt fremadskridende proces, mens den for andre er hurtig og i hop.

Uanset processen, så er det muligt at slippe for angsten. Angst er en sygdom, der begrænser dig i at leve, og her på Totum har vi som kropsterapeuter fundet nogle effektive værktøjer til at åbne kroppen og give slip på angsten.

Kropsterapi er ikke hokus pokus. Det bygger på mange års erfaring og bruges i dag i det etablerede sundhedssystem. Hos Totum-Skolen uddanner vi kropsterapeuter flere steder i landet.

Her kan du læse mere om, hvad kropsbehandling er, og hvordan man uddanner sig som kropsterapeut.

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Daniel Bonde

Daniel Bonde

Daniel Bonde blev uddannet Totum kropsterapeut i 2016 og er nu underviser på Totum, udover at have sin egen klinik. Daniel søger gennem sine behandlinger at skabe et frirum, hvor det er tilladt at mærke, føle og udtrykke lige præcis det, der rører sig indeni nu og her.

Seneste indlæg

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Når vi ser på statistikker over danskernes generelle mentale helbred, ser vi et billede der viser at overraskende mange af os kæmper

KROPSTERAPI HJALP PÅ CORONA STRESS

Både myndigheder og sundhedsprofessionelle har påpeget, hvor vigtigt det er at tage hånd om de psykiske følger af corona. Læs hvordan kropsterapi

Bliv klogere på angstsymptomer

Har du angstsymptomer?

Hvert år rammes over 350.000 danskere af angst, og derfor er der stor sandsynlighed for at du selv eller en du kender,

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen