Oplever du eksamensangst, når skoleåret lakker mod enden, og eksamenerne står for døren? Få kropsterapeutens bedste råd mod eksamensangst og nogle simple øvelser, der dæmper din nervøsitet.
Eksamensangst og nervøsitet ligger dybt i mange af os og er en reaktion, som kroppen kan komme med, når vi skal sætte os op til at skulle præstere. Forklaringerne på de psykiske baggrunde og fysiske udfald af eksamensangst kan være mange. Vi giver dig her nogle af dem.
Vi genkender metaforen at have sommerfugle i maven og forbinder den med, når vi er spændte og glæder os. Vi kan også opleve, at maven går i uorden, hvis vi er nervøse før en eksamen eller lignende situationer.
Når maven skaber problemer, så er det typisk, fordi der er noget, vi ikke vil mærke. For mange sommerfugle skaber ubehag, og vi begynder at spænde op i mellemgulvet, hvilket kan blive til angst – og i den omtalte situation; eksamensangst.
Nervøsitet og eksamensangst
Eksamensangst og nervøsitet er to niveauer af stress, som du kan opleve op til en eksamenssituation.
Niveau 1:
Her er nevøsitet forbundet med god stress, der er beregnet til at gearer dig op, så du kan præstere i en presset situation. Du mærker en summen i kroppen, får svedige håndflader og bliver tør i halsen. Dette er fysiske symptomer, der aftager, så snart du står foran lærer og censor.
Niveau 2:
Her er der tale om reel eksamensangst, hvor følelserne bliver inde i kroppen og bygger sig op. Det er her, frygten sniger sig ind. Du kan begynde at mærke spændinger i kæben, som bliver til hovedpine, du lukker af i mellemgulvet og får derfor en overfladisk vejrtrækning, som påvirker blodtilførslen til din hjerne og dine organer, og du kan derfor ikke præstere.
Går det helt galt, udvikler det sig til et angstanfald.
Eksamensangst bunder i bekymringen fra udefrakommende forventninger. Forventninger fra dine forældre, venner eller andre. Det er det ydre pres, der spiller en stor rolle.
Har du balance i kroppen, vil følelsen af nervøsitet passere kroppen, og du vil kun opleve niveau 1, som er en naturlig reaktion, kroppen kommer med, når vi skal præstere. Er din krop derimod ikke i balance, vil du indespærre følelsen i din krop, og den vil vokse og udvikle sig til niveau 2. Fastlåsningen af følelsen i kroppen bunder i en modstand – en modstand mod angstfølelsen.
Hvorfor opstår eksamensangst?
Når du oplever eksamensangst, sker der det rent neurologisk, at angstfølelsen slukker for blodtilførslen til dine storehjerne. Der hvor kreativiteten, logikken, det sociale og store beslutninger ligger.
Under eksamensangst er det i stedet reptilhjernen, der tager over. Her træffer du udelukkende instinktive beslutninger, og din krop handler på en følelse af overlevelse.
Reptilhjernen har altså styringen, når du er eksamensangst, da blodtilførslen til de øvrige dele af hjernen er delvist slukket. Dette resulterer i, at du ikke kan handle logisk, og du kan ikke formidle – som netop er dét, du skal til en eksamen.
Derfor er det vigtigt at huske på, at det ikke er dig som person, der er noget galt med, når du for 117 gange har læst en tekst, der ikke gider sætte sig fast. Det er faktisk, fordi din hjerne går i ”overlevelses-mode”.
Eksamensangst og identitetsfornemmelse
Helt eksistentielt bunder eksamensangst i en grundfølelse – følelsen af, at vi skal være noget eller udrette noget. Hvis man gennem livet har haft en følelse af at blive anerkendt, som den man er, har man ofte også lettere ved at gå til eksamin, fordi man har en grundlæggende følelse af accept inden i sig.
Lær at forstå hvad angst er.
Derimod kan du lide af eksamensangst, hvis du ikke føler, du er blevet accepteret, eller hvis du føler, du er afhængig af den identitet, du er ved at skabe dig ved at gennemføre et studie. På dette niveau er din krop i overlevelsestilstand, og din hjerne anser situationen som værende essentiel.
Hvad skal man gøre hvis man har eksamensangst?
Når du mærker eksamensangst, handler det langt hen ad vejen om at få din vejrtrækning under kontrol. Hvis du er midt i eksamensangst, er du i et stadie, hvor du nemt kan begynde at hyperventilere. Det betyder, at din vejrtrækning er overfladisk, og du kun trækker vejret med den øverste del af lungerne, og til tider faktisk holder på vejret.
Hvis du sommetider mærker eksamensangst overmande dig, er her et par simple eksamensangst øvelser, du kan få glæde af:
1.
Tag dybe vejrtrækninger og hold vejret i et par sekunder og ånd derefter ud i et dybt suk. Gentag gerne dette et par gange.
2.
Tag skoene af og mærk gulvet og sansningen af kontakten mellem dine fødder og gulvet. Når du er i en stresset situation, så kan du ikke mærke dine fødder, og ved at tage skoene af hjælper du med at flytte fokus.
3.
Pust maven op ved indånding, og når du ånder ud, så forsøg at trække maven indad.
4.
Spænd op i skuldrene som en pingvin og tag skuldrene helt op til ørerne og sænk derefter skuldrene i en dyb udånding.
Du behøver ikke lave alle fire øvelser hver gang – du kan sagtens nøjes med en eller to, men det er en god ide at gentage øvelsen 5-10 gange. Ryst derefter armene foran og bagved kroppen og over hovedet. Det er helt okay, at det ser lidt fjollet ud. For når vi laver fjollede bevægelser, så signalerer det til hjernen, at det er lidt sjovt, og herved kan det også hjælpe med til, at du slappe mere af.
Det kan være en ide at øve sig, inden man sidder til selve eksamen. Så det ikke er første gang, og så kender man også sin krop bedre og dens reaktionsmønstre.
Hvordan slapper jeg af til eksamen?
Eksamensangst er en svær tilstand at skulle håndtere. Overordnet set er der nogle simple øvelser, du kan gøre brug af for at dæmpe din nervøsitet og afhjælpe din eksamensangst:
Fysisk:
- Læg mærke til stivhed i din krop (registrer, hvor og hvornår den opstår)
- Træn vejrtrækningsøvelser
- Bevæg kroppen (stræk, afspænd, dans, hop og lav sprællemand)
- Slap af i knæene (overstrakte knæhaser kan stresse systemet yderligere)
- Slap af i den øvre del af ryggen (lad følelsen af nervøsitet komme igennem kroppen frem for at fastholde den)
- Dybe suk og slip vejrtrækningen (dette vil afstresse kroppen)
Psykisk:
- Tænk på rare ting
- Forestil dig være et trygt sted
- Sæt gang i fantasien (dette aktivere nemlig også din storehjerne)
- Forestil dig, at følelsen er noget, der skal passere frem for at holdes fast
I artiklen her kan du læse om 3-3-3 teknikken, som også er ret effektiv når man har behov for at flytte fokus fra angstfølelsen, og genvinde kontrollen
Kan man få piller mod eksamensangst?
Ja, det kan man godt, men om det er en god idé er en anden sag! Hvert år i eksamenstiden, stiger salget af de såkaldte betablokkere. Betablokkere er ret uskadelige og uden bivirkninger for langt de fleste, og de fjerner ikke eksamensangsten selv, men de kan fjerne symptomerne så som hjertebanken, svedige håndflader og uro i kroppen.
Men selvom der for langt de fleste ikke er bivirkninger ved at tage betablokkere, så er der stadig nogle risici. Især kan der opstå en form for psykologisk afhængighed, som gør at du mister tilliden til at du kan klare svære situationer – selv! Og at du derfor vil ty til medicin i fremtidige svære situationer, fremfor at udvikle din egen robusthed og evne til at klare skærene.
Så vores råd her er – Lad være! Brug i stedet afslapnings- og visualiseringsteknikker, så du kan styrke din egen evne til at håndtere svære situationer.
En tur hos en dygtig kropsterapeut er også et virklig godt sted at starte kampen mod eksamensangsten. For kropsterapeuten kan hjælpe dig med at afdække årsagerne til at du er bange til eksamen, få en grundlæggende ro i kroppen, og samtidig lære dig teknikkerne til at hente den frem når du har brug for den.