4. oktober 2023

Indhold

Angst hos børn

Indhold

Det er desværre almindeligt at møde børn med angst, for flere og flere børn og unge udvikler angst. De mest almindelig angstlidelser hos børn og unge er

    • Separationsangst
    • Social angst
    • Panikangst
    • Generaliseret angst OCD (tvangshandlinger/tvangstanker).

Fællestrækket ved disse angstlidelser er, at de både har et mærkbart fysisk udtryk og et psykisk udtryk.

Børn med angst har nogle fælles fysiske symptomer. Børn med angst har ofte mavepine, kvalme, svimmelhed m.m., mens de psykiske symptomer er utryghed, usikkerhed, nervøsitet, generthed, katastrofetanker m.v.

Fordi børns følelsesmæssige bevidsthed og modenhed ikke er lige så udviklet som en voksens, er selve oplevelsen af angst langt mere skræmmende for dem. Børn med angst har derfor brug for tryghed, og det kan være svært for dem at komme i skole, da selve separationen fra familien kan føles skræmmende. Børn med angst vil ofte helst blive hjemme sammen med deres forældre.

Hvorfor får børn angst?

Børn med angst tiltrækker sig sjældent særligt meget opmærksomhed. De er de stille, dygtige, ansvarsfulde og pligtopfyldende børn, som ofte bliver overset – især i skolen. Derfor kan de også være svære at spotte.

Når angst hos børn dukker op, er det ikke blot barnet, der rammes. Hele familien må ændre vaner og handlemåder for at tilpasse sig det angstramte barn. Forældre skal hele tiden være klar til at tage fri fra arbejde, hvis skolen ringer barnet hjem, fordi en episode i frikvarteret har frembragt et angstanfald. Ens nattesøvn bliver afbrudt, da det især er om natten, når roen og mørket falder på, at angsttankerne for alvor dukker op hos barnet.

Læs også: Hvorfor får børn angst?

Hvordan hjælper man børn med angst?

Vi bliver ofte spurgt, hvordan hjælper man børn med angst? Heldigvis har flere kropsterapeuter specialiseret sig inden for behandling af børn med angst.

Børn med angst vil ofte være frygtsomme, tilbagetrukne, indadvendte og stille, og derfor skal barnet mødes med stor tillid og tryghed. Trygheden mellem barn og kropsterapeut er essentiel, så barnet kan være sig selv og afslappet i lokalet. Kropsterapi kan hjælpe barnet med at mærke sig selv igen, så barnet kan give angsten en stemme og sætte ord på, hvad der er svært i hverdagen. Med dybe vejrtrækningsøvelser, pulserende massage og samtale kan kroppen lære at slippe kontrollen, som fastlåser både krop og psyke.

Gennem kropsterapeutiske behandlinger lærer barnet at finde roen, og sammen med kropsterapeuten styrket barnet sine forcer. Forcer, som forældrene kan bruge i hverdagen, så barnets selvtillid vokser, og angsten får mindre magt.

6 tegn på angst hos børn

6 tegn på, at dit barn kan have angst og/eller OCD:

• Barnet stiller mange unødvendige spørgsmål og kræver konstant beroligelse
• Barnet er overdrevent bekymret og frygter, at slemme ting vil ske
• Barnet lider af søvnløshed og andre fysiske gener, såsom mavepine, hovedpine og kvalme
• Barnet forsøger konsekvent at undgå bestemte ting eller situationer
• Barnet er meget perfektionistisk
• Barnet er usikker ved at være alene, klynger sig til sine forældre eller mister fatningen, hvis en nær ven ikke er i skole

Læs mere om angst

Hvert år rammes over 350.000 danskere af angst, og derfor er der stor sandsynlighed for at du selv eller en du kender, har angst.
Men hvilke fysiske symptomer på angst skal man være opmærksom på, hvad er de psykiske symptomer på angst?
Og hvad gør man, hvis man pludselig oplever et angstanfald?
Læs her hvordan man selv kan stoppe et angstanfald

Hvor går man hen, når angst ikke længere er en naturlig – og forbipasserende – reaktion på udefrakommende fare?
Når angsten bliver irrationel og medfører ukontrollerbar nervøsitet i hverdagsagtige situationer?
Og når ens liv er domineret af uhensigtsmæssige og negative tanker?
Læs mere om behandling af angst her

Seneste indlæg

Kropsterapeut Sean Murphy

Troen på forvandling

Kropsterapi kræver ikke tro på mirakler. Men i Sean Petter Murphys liv har kropsterapien ikke desto mindre givet ham en stærk tro