Indhold

Angst behandling

Indhold

Hvordan foregår behandling af angst uden medicin? Hvor går man hen, når angst ikke længere er en naturlig – og forbipasserende – reaktion på udefrakommende fare? Når angsten bliver irrationel og medfører ukontrollerbar nervøsitet i hverdagsagtige situationer, og ens liv er domineret af uhensigtsmæssige og negative tanker?

Kropsterapi tilbyder medicinfri behandling af angst.

Konventionel behandling

De fleste, der lider af angst, får hjælp via det danske sundhedssystem, som tilbyder samtaleterapi, kognitiv psykologi (også kaldet kognitiv adfærdsterapi), medicin mod angst, eller en kombination mellem flere af disse tilbud.

Mens samtaleterapi og kognitiv adfærdsterapi tilbydes til folk med moderate angsttilstande, bliver de, som falder i kategorien svær angst, oftest behandlet medicinsk.

At tage medicin mod angst er dog ikke en holdbar løsning på lang sigt. Antidepressiva, benzodiazepiner, betablokkere, antipsykotika m.v. har alle forskellige uhensigtsmæssige bivirkninger, såsom døsighed, svækket intellektuel formåen, øget aggression eller fysisk og psykisk afhængighed. Derfor er behandling af angst uden medicin i langt de fleste tilfælde at foretrække.

Naturmedicin mod angst

Flere ønsker konsekvent behandling af angst uden medicin. De vælger i stedet at bruge naturmedicin mod angst. Og i de fleste helsekostbutikker eller webshops kan man efterhånden købe alt fra kosttilskud, Kava, Johannesurt, Valeriana og passionsblomst, som alle skulle kunne mindske angstsymptomer.

Men ofte er den reelle effekt af sådanne naturpræparater dårligt dokumenteret, og i visse tilfælde kan naturmedicinen have alvorlige bivirkninger. På sundhed.dk kan man fx læse:

“I de seneste år er der publiceret videnskabelige studier, som har vurderet effekten af urtemidler og kosttilskud i behandling af milde til moderate angsttilstande. Sådanne midler kan både indebærer fordele og risici. De allerfleste midler med påstået effekt mod angst mangler videnskabelige beviser for en sådan effekt. Desuden er der meget store fordele ved at lære at håndtere angsten og blive den kvit gennem terapi frem for gennem forskellige former for piller.”

Medicinfri behandling af angst

Medicin kan dog i visse tilfælde være nødvendigt, da det kan dæmpe de sværeste symptomerne, men det kan ikke kurere angst. Ligeledes kan samtaleterapi have en god virkning, men da angst både er en kropslig og en psykisk følelse, er medicinfri behandling af angst via kropsterapi yderst effektiv.

Krop og psyke hænger uløseligt sammen. Og det er ofte følelserne, der dominerer, så de sætter sig som spændinger og stivhed i kroppen. Når man har angst, er ens nervesystem konstant i alarmberedskab og der er en ubalance mellem krop og psyke.

Behandling af angst uden medicin kan foregår med kropsterapi, hvor man arbejder med at genskabe balancen mellem krop og psyke. En kropsterapeutisk behandling er en kombination af blandt andet dybdegående massage, akupressur, afspænding af muskler, åndedrætsteknikker og samtaleterapi.

Der findes ingen mirakelkur, der kan få angst til at forsvinde fuldstændigt. Men behandling af angst uden medicin via kropsterapi kan man dæmpe nervesystemet, og klienten kan lære at få kontrol over sin vejrtrækning, sin frygt og de fysiske angstsymptomer, der måtte være.
Dermed lærer klienten at rumme den kropslige fornemmelse af angst og at være i selve angstfølelsen. Og stille og roligt bliver angsten mindre og mindre dominerende i klientens liv.

Du kan  læse meget mere om kropsterapi i behandlingen af angst her

 

Seneste indlæg

Kropsterapeut Sean Murphy

Troen på forvandling

Kropsterapi kræver ikke tro på mirakler. Men i Sean Petter Murphys liv har kropsterapien ikke desto mindre givet ham en stærk tro