Indhold

Stress knopper og hårtab – Sådan påvirker stress din hud og dit hår

Stress symptomer - hud og hårtab

Indhold

Stress påvirker os på mange forskellige måder, og kan faktisk også give symptomer såsom knopper og hårtab. Studier viser, at både akut og kronisk stress kan have negative virkninger på hudens generelle sundhed samt forværre en række hudlidelser herunder helvedesild, psoriasis, eksem, acne og hårtab.

Stress og påvirkning af huden

Du har måske allerede oplevet forbindelsen mellem hjernen og huden. Har du nogensinde været så nervøs, at du begyndte at rødme eller svede? Hvis ja, oplevede du en akut, midlertidig stressrespons. Men videnskaben antyder, at gentagen eksponering for psykologisk eller miljømæssig stress kan have vedvarende virkninger på din hud, der går langt ud over rødmen.

Kommunikationen mellem hjernen og huden foregår i begge retninger, ved at sende signaler om psykisk stress fra hjernen til huden og omvendt. Stress udløser hypothalamus-hypofyse-binyre (HPA) aksen, en trio af kirtler, der spiller nøgleroller i kroppens respons på stress. Dette kan forårsage produktion af lokale pro-inflammatoriske faktorer, såsom cortisol og centrale hormoner i kamp-eller-flugt stressresponsen kaldet catecholamines, som kan dirigere immunsystemets celler fra blodbanen ind i huden eller stimulere pro-inflammatoriske hudceller. Mastceller er en vigtig type pro-inflammatorisk hudcelle i hjernen-hudforbindelsen; de reagerer på hormonet cortisol gennem receptorsignalering og bidrager direkte til en række hudlidelser, herunder kløe og tør hud.

Hvordan kan stress ellers påvirke din hud?
Psykisk stress kan også forstyrre den epidermale barriere – altså det øverste lag af huden, der låser fugt inde og beskytter os mod skadelige mikrober – og sinke dens evne til at reparere sig selv, ifølge kliniske studier af raske mennesker.
En intakt epidermal barriere er afgørende for sund hud; når den er forstyrret, kan det føre til irriteret hud samt kroniske hudtilstande som eksem, psoriasis eller sår. Derfor oplever mange mennesker stressknopper eller andre problemer med huden, når de er stressede.

Stress og hårtab

Der er cirka 100.000 hårfollikler på den voksne hovedbund (selvom dette antal kan variere afhængigt af hårfarven). Hver hårfollikel gennemgår konstant en cyklus mellem vækst og hvile. De fleste af disse hårfollikler er i vækstfasen (anagen) på et hvilket som helst tidspunkt. Når hårfollikelen skifter til telogen (eller hvilefasen), falder håret af.

Betydelig følelsesmæssig stress kan forårsage en pludselig, unormal skift af hårfollikler til telogenfasen på én gang.

Den lyse side ved stressrelateret hårtab er, at det normalt ikke er irreversibelt, når der ikke er noget skjult sundhedsproblem. Med den ideelle behandling og også livsstilsændringer kan du få en fuldstændig restitution efter et par måneder til et år.

Stress og helvedesild

Hvad er årsagen til helvedesild?
Hvis du har haft skoldkopper som barn, kan du senere i livet udvikle helvedesild. Dog har meget få personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper, udviklet helvedesild. Selv efter du har overvundet skoldkopper, forbliver skoldkoppe-virusset (varicella-zoster-virus (VZV)) inaktivt i din krops nerveceller. Helvedesild opstår, når skoldkoppevirusset genaktiveres og forårsager en smertefuld udslæt af blærer. Helvedesild varer typisk fra to til seks uger. Normalt er det første symptom på helvedesild en brændende fornemmelse eller prikkende smerte, der opstår på den ene side af kroppen i et båndlignende mønster. Du kan også føle kløe og alvorlig smerte ved selv den letteste berøring.

Når du bliver ældre, stiger din risiko for at udvikle helvedesild. Flertallet af personer, der udvikler helvedesild, er 50 år eller ældre. Når vi ældes, bliver vores immunsystemer mindre effektive til at beskytte os mod bakterier, svampe og virale infektioner, hvilket gør os mere modtagelige for skoldkoppevirusset.

Hvordan hænger stress og helvedesild sammen?
Genaktiveringen af ​​skoldkoppe-virusset er knyttet til et svækket immunsystem, hvilket kan være en bivirkning af stress. Når kroppen udsættes for ekstrem stress, kan det have mange negative virkninger på sindet og kroppen, herunder at svække immunforsvaret, og dermed gøre det sværere for din krop at forsvare sig mod vira, herunder skoldkoppe-virusset.

Flere studier har undersøgt effekten af stress eller stressende livsbegivenheder på udviklingen af helvedesild.

I en undersøgelse fra 1990, udført i USA, blev forholdet mellem 101 personer med helvedesild og 101 raske kontrolpersoner sammenlignet med stressende livsbegivenheder. De personer, der led af helvedesild, var markant mere tilbøjelige til at rapportere negative livsbegivenheder, der daterede til cirka to måneder før begyndelsen af deres symptomer, sammenlignet med kontrolpersonerne.

Men selvom studier har indikeret en sammenhæng mellem stress og helvedesild, er den præcise forklaring på udviklingen af helvedesild som respons på stress endnu ikke klarlagt.

Du kan få mere information om helvedesild her. Og HUSK – hvis du har mistanke om du har helvedesild skal du søge læge så du kan blive udredt og få den rette behandling.

Hjælp til hudproblemer

Hvis du kæmper med eksem eller oplever hårtab på grund af stress (og der ikke er andre underliggende årsager) så kan en kropsterapeut hjælpe dig med at få ro i kroppen og dermed forbedre din nattesøvn og dit overskud (så du kan overkomme dine sunde spisevaner), så hele din krop (også hud og hår) genfinder balancen.

Læs mere om kropsterapeutisk behandling af stress her

Eller find nærmest behandler her

Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg