Indhold

Fra stressramt til kropsterapeut

Indhold

34-årige Eva Børsmose forlod sit job som skolelærer, fordi tidspres i systemet fik hende til at føle sig utilstrækkelig over for de børn, hun drømte om at hjælpe.  

Siden er hun blevet privatpraktiserende kropsterapeut fra Totum – Skolen for Kropsterapi og har fået tid til at give det nærvær, som manglede i folkeskolen. 

 For 34-årige Eva Børsmose har uddannelsesvalg aldrig handlet om, hvor mange penge hun kunne komme til at tjene, eller hvor højt op hun kunne kravle på karrierestigen. Drømmen har altid været at gøre en positiv forskel for folk, der har brug for det. 

Derfor var hun også en glad dimittend, der forlod Lærerseminaret i 2011. Eva Børsmose skulle ud og bruge sin uddannelse på noget meningsfuldt, og hendes første job var på en skole i Københavns Nordvestkvarter, hvor mange elever havde brug for lidt ekstra hjælp. 

Desværre var der ikke tid til at give den ekstra hjælp inden for normale arbejdstider, så hun begyndte at arbejde mellem 60 og 70 timer om ugen. 

– Det var en hektisk hverdag med meget at se til. Mange af børnene havde brug for, at nogen var der for dem, men arbejdstiden gik med undervisning og møder. Derfor brugte jeg min fritid på det ekstra arbejde, og alligevel følte jeg mig utilstrækkelig, siger Eva Børsmose.  

Gik ned med stress 

Ekstra elevsamtaler, forældresamtaler, skolepsykologmøder og socialrådgivermøder blev lagt oveni Eva Børsmoses ordinære skema. Hun kunne finde på at vågne om natten og skrive til skolepsykologen, fordi hun følte et ansvar overfor et barn. 

– Det gik ikke i længden. Jeg følte, jeg kæmpede og kæmpede, men det var aldrig nok. Jeg begyndte at mærke på min krop, at der var noget galt. Jeg kunne ikke sove om natten, var ved siden af mig selv om dagen, og jeg begyndte at græde over ingenting, fortæller hun. 

Hun gik til en psykolog og fik at vide, at hun var stresset og skulle blive hjemme fra sit arbejde. Det gjorde hun i tre uger. 

– Det var frustrerende, at jeg måtte give op, men det var også en befrielse, at jeg kunne lægge bekymringerne væk og prøve at fokusere på at få det godt igen, siger hun. 

Eva Børsmose tænkte, at hvis hun bare fik et job på en anden, mindre belastet skole, skulle det nok blive godt. Derfor skiftede hun til en skole i Gentofte og var der et år. Men med timer i syv forskellige klasser, gårdvagter, lejrture og klasselærerfunktioner oveni var der stadigvæk ikke tid til det nærvær, hun gerne vil give børnene. 

– Der kunne komme et grædende barn til mig med noget på hjerte, og jeg måtte sige, at vi kunne tale om det tre dage senere, hvor jeg havde et hul i kalenderen. Det var enormt utilfredsstillende, når jeg egentlig gerne ville hjælpe, siger hun. 

Derfor endte karrieren som skolelærer efter fire år, og Eva Børsmose tog i stedet et job som handicaphjælper for sin ven med muskelsvind.  

Kropsterapeut på et år 

I perioden, hvor hun arbejdede som hjælper, slappede hun af. Selvom hun også arbejdede 60 timer om ugen i det nye job, havde hun ikke den nagende følelse af ikke at være god nok. Og så blev hun betalt for alle sine timer, så hun fik en god opsparing. 

Den viste sig at blive nyttig, da Eva Børsmose opdagede Totum – Skolen for Kropsterapi. Det er en uddannelsesinstitution, hvor man bliver uddannet kropsterapeut på et år.  

En kropsterapeut beskæftiger sig med krop og sind som en helhed og bruger forskellige teknikker som pulserende massage, akkupressur, zoneterapi og samtaleterapi til at løsne op i folks problemer – fysiske såvel som psykiske. Efter den etårige uddannelse kan man starte sin egen klinik og behandle klienter med alt fra sportsskader til stress og depression.  

Læs mere om Totums grunduddannelse her.

Det blev Eva Børsmose så interesseret i, at hun besluttede sig for at starte på uddannelsen en måned efter et infomøde hos Totum – Skolen for kropsterapi, som hun var blevet hevet med til af en veninde. Det var i oktober 2015, og i november 2016 var hun uddannet kropsterapeut. 

– Efter selv at have oplevet stress fandt jeg ud af, at det med udelukkende at tale om tingene ikke altid er den rigtige måde at komme sig. Kropsterapi er en behandlingsform, der taler til kroppen, og det kan jeg godt lide. Så jeg besluttede mig for at få nogle papirer på det, så jeg kunne hjælpe andre gennem kropsterapi, siger Eva Børsmose. 

I dag har hun sin egen klinik hjemme i huset på Frederiksberg, hvor hun bor med sin kæreste og deres søn på knap et år. Hun underviser også i yoga og har mulighed for at være halvt på barselsdagpenge og halvt selvstændig erhvervsdrivende. 

 

 

Tid til fordybelse og nærvær 

Som selvstændig kan Eva Børsmose selv bestemme, hvornår hun arbejder, og hun har kun én klient ad gangen, hvilket gør det muligt at være tilstede med dem alle. 

– Jeg elsker mit job! Det er så fedt, at jeg kan fordybe mig og have den én til én-kontakt, som giver noget for et andet menneske. Jeg kan se en udvikling hos de mennesker, jeg har med at gøre, og det giver også mig selv meget, for det var det, jeg savnede tidlgiere, siger hun. 

Sønnen er startet i vuggestue, så nu er det Eva Børsmoses plan at markedsføre mere for sin virksomhed, så hun kan få klienter nok til at arbejde cirka 25 timer om ugen. På den måde kan hun leve af sit job, men også have tid til familien.  

Hun er klar over, at det kan være stressende at være selvstændig, men i dag er hun ikke bekymret for at blive syg igen. Nu har hun nemlig værktøjerne til at tage det i opløbet. 

– Kropsterapien har lært mig at mærke, hvornår jeg selv skal til at ændre på nogle prioriteter, samtidig med at jeg kan hjælpe andre. Nu kan jeg være tro mod mig selv, og det nyder jeg virkelig, siger hun. 

Seneste indlæg