“Vi ser næsten altid, at traumer fra opvæksten sætter sig i kroppen som fysiske symptomer”
Det fortæller kropsterapeut og sygeplejerske Jakob Joost. Han har påbegyndt et ministudie, som skal afdække mulighederne ved at behandle udsatte børn og unge i Grønland med kropsterapi.
Jakob Joost er sygeplejerske og kropsterapeut fra Totum. Han har arbejdet i mere end 15 år med udsatte voksne og unge. Det er misbrugere og for mange af dem, kombineret med psykiske lidelser og barndomstraumer med svigt og psykiske men. Med andre ord, mange af de mennesker, som samfundet og myndighederne har givet op over for.
Men hvad nu, hvis man kunne bruge kropsterapi til at støtte de udsatte unge, inden de træder for langt ned af den negative spiral? Og bliver voksne med barndomstraumer?
Med den tanke er Jakob Joost taget til Søndre Strømfjord i Grønland, hvor han skal arbejde på et bosted for udsatte og traumatiserede børn og unge. Her skal han den næste periode behandle de udsatte børn og unge med kropsterapi og i den forlængelse laves et ministudie af resultaterne.
Barndomstraumer behandles gennem kroppen
Kropsterapi er i dag anerkendt som en af de mest effektive metoder til at behandle psykiske lidelser som stress og angst, og kroniske smerter som migræne og ledsmerter.
”Vi ser næsten altid, at traumer fra opvæksten sætter sig i kroppen som fysiske symptomer. Der er også mange af de her udsatte, som går rundt med spændinger, vrede, sorg eller ubehag. Og de har ikke altid ordene til at gå ind i en psykologisk behandling. Derfor er det bare så effektivt, at vi kan behandle direkte gennem kroppen, og at de kan mærke resultatet med det samme,” fortæller Jakob Joost.
Der vil blandt andet blive målt på børnenes trivsel før og efter behandlingen og antallet af konflikter, hvor der skal bruges magtanvendelse. Håbet er, at kropsterapien kan være med til at øge børnenes trivsel og livsglæde og derigennem få en hverdag med færre konflikter og vrede.
I højrisiko for stress
Jakob Joost vil også i denne periode behandle personalet. Flere undersøgelser viser, at netop personalet omkring udsatte børn og voksne oplever et ekstremt hård psykiske arbejdsmiljø og der af i højrisikogruppe for at rammes af stress.
”Vi er meget spændte på at se, om kropsterapi også kan bruges til at skabe bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Det er meget høj belastning, man har som medarbejder med udsatte, og derfor vil der være masser af bundlinie at hente, hvis vi kan nedbring sygefraværet på den lange bane med kropsterapeutiske behandlinger,” siger Jakob Joost.
Jakob Joost skal være afsted i april 2018 og vil herefter indsamle data og fakta.