Indhold

Kropsterapi fjernede kroniske øjensmerter

Indhold

I mange år tog Eva Nielsen store mængder medicin for at dæmpe sine øjensmerter, der var forårsaget af en stofskiftesygdom og fejlbehandling. Kropsterapi gjorde hende fri for morfin og næsten alle smerter.

Det er halvandet år siden at Eva Nielsen første gang gik ind på en kropsterapeutisk klinik på Frederiksberg i København. Det er dermed også et år siden, at Totum kropsterapeut Eva Børsmose fjernede Eva Nielsens kroniske øjensmerter.

Eva Nielsen havde på baggrund af et høj stofskifte udviklet Graves’ sygdom, som er en øjensygdom, der tidligere blev behandlet intensivt med store mængder af binyrebarkhormonet, Prednisolon, også kaldet PULS-kur.

Graves’ sygdom er en alvorlig øjensygdom, hvor fedtmængden i øjet øges og presser både på synsnerven og presser øjet ud af sine hule. Sygdommen kan i værste fald føre til blindhed, hvis den ikke behandles.

Kroniske smerter

I Eva Nielsens tilfælde var der sket desværre en fejl i behandlingen undervejs, hvilke medførte, at hun fik stærke kroniske øjensmerter. På dette tidspunkt havde hun ”cyklet rundt i systemet” og havde endda fået fjernet skjoldbruskkirtlen som et forsøg på at mildne de stærke smerter.

Intet hjalp på smerterne, og derfor måtte hun dagligt tage omkring 40 piller af forskellige smertestillende og muskelafslappende præparater – samt antidepressiv medicin og depotmorfin, som kan lindre smerterne døgnet rundt.

Alle disse piller til trods havde hun alligevel ondt.

Fik anbefalet kropsterapi af læge

Eva Nielsen havde i forbindelse med sit sygdomsforløb fået anbefalet kropsterapi mod smerterne af sin praktiserende læge. Og da hun trådte ind på klinikken, kunne Eva Børsmose se en presset person, som var stresset på grund af sin sygdomssituation.

“Hun var fysisk og psykisk træt. Og så var det ret tydeligt, at hun tidligere var blevet mødt med mistillid i sundhedssystemet,” forklarer Eva Børsmose og uddyber, at Eva Nielsens sprog bar tydelig præg af, at hun var vant til at være patient i det offentlige sundhedsvæsen:

”Hun var meget præcis, når hun skulle fortælle om sine smerter, hvor de sad og hvordan de føltes.”

Efter den indledende samtale, som tog afsæt i at skabe tillid til, at Eva Børsmose ville arbejde med udgangspunkt i det, som Eva Nielsen mærkede i sin krop, lagde Eva Nielsen sig på briksen.

“Eva Nielsen er en stærk person, der er god til at kæmpe. Og i rigtig mange år har hun mødt hårdt med hårdt. Jeg førte noget blidhed ind med den kropsterapeutiske behandling,” siger Eva Børsmose.

Den blide berøring

For at få Eva Nielsen til at restituere, var Eva Børsmose nødt til at få hende til at slappe af og komme ned i det parasympatiske system. Også selvom at Eva Nielsen ikke satte ord på stress og mangel på egenomsorg, var det det, som Eva Børsmose tog udgangspunkt i og italesatte.

Ved første session fik Eva Børsmose lov til at mærke de ømme øjne.

“Jeg lagde hænderne helt forsigtig på og kunne mærke nogle meget spændte og meget tykke muskler omkring øjnene”, fortæller hun.

Generelt er Eva Børsmose tilhænger af den meget blide berøring, som næsten ikke er et tryk, men som efter hendes opfattelse træner hjernen i at arbejde med smerten.

“Efter første behandling gav jeg hende det råd, at hun skulle sove, når hun var træt. Og så var det ellers lige meget, om hun så kunne sove om natten – det vigtige var, at hun fik slappet af”, fortæller Eva Børsmose og pointerer, at kronisk syge patienter har det med at bebrejde sig selv, mens de sætter urealistiske høje forventninger til sig selv. Dette er med til at fastholde patienterne i en stresstilstand.

“Jeg er ret overrasket over, hvor effektiv blidheden er. Hjernen skal lære, hvordan den skal tolke smerten. Selvom det føles som om, at dine øjne er ved at blive skåret ud, så er det jo ikke faktisk det, som sker. Og derfor skal din krop og hjernes reaktion passe sammen. Du skal lære kroppen at tolke smerten på en ny måde, som er mere reel”, uddyber hun.

Medicineret mod øjensmerter

Før Eva Nielsen startede til kropsterapi, spiste hun årligt 2190 morfinpiller. Derudover tog hun også muskelafslappende medicin for at kunne udholde smerterne fra øjnene. Og når en krop er medicineret med smertestillende, reagerer den ikke på smerte på den naturlige måde.

Dette kan gøre det kompliceret at behandle med kropsterapien, som er baseret på at aflæse kroppens signaler, fordi disse signaler er slørede eller svagere på grund af den smertestillende medicin.

“Det er en ekstra udfordring, når kroppen ikke reagerer, som man regner med. Derfor synes jeg, hvis det er muligt, at klienterne skal forsøge at trappe ud af smertemedicin, imens de får kropsterapi, hvis de kan gøre det i samarbejde med deres praktiserende læge”, siger Eva Børsmose.

Da Eva Nielsen allerede følte en forandring og havde færre smerter efter et par behandlinger, talte hun med sin læge og de besluttede at trappe medicinen ned. Og hendes tal fra blodprøver viste løbende, at det gik rigtig godt.

Meridianer og udrensning

Eva Nielsens bedring gik rigtig hurtigt i den periode, hvor hun nedtrappende sin medicin og fik kropsterapi. Og derfor begyndte Eva Børsmose at arbejde med lunge- og tyktarm-meridianen for at styrke udrensningen af affaldsstofferne, så Eva Nielsen kunne stresse af og genskabe tilliden til sin krop.

I alt betød det, at Eva Nielsen i løbet af et lille halvt års tid var fri af morfin og muskelafslappende medicin. Kropsterapien havde dæmpet smerterne og øget udrensningen.

“De kunne konstant se på hendes tal, at hun fik det bedre og bedre. Og samtidigt oplevede Eva at have færre og mindre smerter”, siger Eva Børsmose og understreger, at kropsterapien havde en målbar effekt på Evas Nielsens øjensmerter.

Seneste indlæg