Indhold

Kropsbevidsthed på uddannelsen til Totum kropsterapeut

DAGBOG: Kropsterapi og kropsbevidsthed

Indhold

Torsdag aften mødtes Hold 22 for anden gang til undervisning på Totum. Denne gang arbejdede vi med skuldre og repeterede desuden nogle af sidste uges teknikker.

Netop i arbejdet med arme og skuldre, viser der sig et interessant fænomen:

Mange mennesker i vores samfund har simpelthen mistet evnen til at kende forskel på, hvad det vil sige af slappe af og spænde op i kroppen.

Det er overraskende almindeligt, og noget jeg selv kan huske fra min start på Totum.

Det handler om kontrol og manglende kropsbevidsthed, men også den måde vi lever i den vestlige verden spiller ind.

Kropsbevidsthed og kropsterapi

Vi har generelt meget fokus på tankevirksomhed og alt det der foregår i hovedet, mens kroppen mest er et værktøj og et transportmiddel.

Når vi arbejder pulserende med skulderen, viser dette sig ofte tydeligt i, at klienten ikke kan slappe af i armen og lade den bevæge sig frit.

Det kan faktisk være lidt af en overraskelse at opdage, at man ikke kan give slip på sin arm!

De muskler, vi bruger til at bevæge os med, er såkaldt tværstribede, viljestyrede muskler. Det betyder, at vi med vores bevidsthed kan beslutte os for at udføre en bestemt handling eller bevægelse og dermed spænde op eller slappe af musklerne.

Men har vi af den ene eller den anden grund lært at gå rundt med konstant spændte muskler, mister vi i nogen grad viljestyringen over muskulaturen.

Der opstår det interessante fænomen, at langs tid kontrol faktisk fører til at TAB AF KONTROL over vores viljestyrede muskler.

Ved at kontrollere vores muskulatur i en konstant sammentrækning, mister vi evnen til at udføre afslapningen(udvidelsen) af musklen. På den måde har vi faktisk ikke længere føling med vores krop, og vi er i stedet fastlåst i sammentrækningen.

Heldigvis kan evnen til at slappe af i sine muskler genoptrænes. Det handler om at opøve sin kropsbevidsthed og slippe kontrollen, og typisk lærer klienten relativt hurtigt at slippe f.eks. sine arme under pulseringen. Og det er ikke nogen lille ting!

At gå og spænde op i kroppen bliver over tid både en fysisk og psykisk belastning. Der går meget energi på at holde sin krop anspændt. Energi, vi kunne bruge bedre på andre ting.

Seneste indlæg