Indhold

Fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet

Indhold

Fordøjelsessystemet mærker vi ofte til, når det ikke fungerer optimalt. En oppustet mave der gør ondt eller en mave der er gået i stå, er tegn på at vores fordøjelse er i ubalance. Og det kan få store konsekvenser, da vores fordøjelse har indvirkning på mange funktioner i kroppen.

Fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet består af èn lang kanal fra mund til endetarm. Fordøjelsen starter i munden hvor maden blandes med spyt som indeholder enzymer der opløser maden. Den opløste mad fortsætter ned gennem svælget og spiserøret og lander i mavesækken.
Her foregår en del kemiske processer hvor der tilføres flere enzymer og safter fra galden og bugspytkirtlen som får maden yderligere nedbrudt. Leveren tager sig primært af nedbrydningen af fedtstoffer, alkohol og sukker., før de sendes videre ud i blodbanen og ud til cellerne.
Fra maven lukkes den opløste mad ud i tolvfingertarmen og videre til tyndtarmen hvor peristaltikken (tarmenes bevægelse) sørger for, at størstedelen af selve fordøjelsen sker. Proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler optages over tarmvæggen og føres videre ud i blodbanen til alle kroppens celler. Affaldsstofferne og det vi ikke kan optage føres videre gennem tyktarmen og ud i endetarmen.

Typiske problemer med fordøjelsen

Mange mennesker døjer med forstoppelse, diarre, luft i maven, uregelmæssig afføring, ondt i maven, kvalme eller sure opstød.
Symptomer som blod i afføringen eller mørk afføring, vægttab og træthed kan være tegn på mere kroniske inflammatoriske tarmsygdomme som fx. morbus crohn og colitis ulcerosa og i nogle tilfælde cancer. Hvis disse symptomer bliver ved eller du er bekymret, så søg altid læge.
En ubalance i fordøjelsessystemet kan både påvirke vores hormonsystem og vores stofskifte som kan blive for højt eller for lavt. Desuden ser vi også at mange udvikler allergier og forskellige former for fødevare-intolerancer. Vores fordøjelse er også ansvarlig for en stor del af vores immunforsvar.
Tager du medicin kan det ofte også have indflydelse på din fordøjelse.

Sådan kan du få en bedre fordøjelse

Vores kost er vigtig for vores fordøjelse. De råvarer vi bedst kan optage, er eksempelvis grøntsager og frugt, nødder, gryn, fisk og fjerkræ. Hvorimod kroppen har svært ved at optage gluten, sukker, kaffe og mælkeprodukter.
Vores tarmflora fornyer sig selv på 4 døgn. En udrensning kan derfor give god mening, hvis vi virkelig ønsker at starte forfra i vores tarm. Men det kan også være en god ide at prøve at udelukke bestemte fødevarer i en periode og se hvilken indvirkning det har på fordøjelsen.
Det er selvfølgelig også vigtigt at sørge for at få væske nok.
Mange mennesker kan føle sig så presset i hverdagen, at de rent faktisk udsætter deres toiletbesøg, og på den måde har de sværere og sværere ved at mærke kroppens naturlige impulser, hvilket naturligvis også påvirker fordøjelsessystemet.
Derfor er det en god ide at få nogle gode faste spisevaner og sørge for regelmæssige toiletbesøg.


Motion og åndedrættet kan forbedre din fordøjelse

Motion påvirker vores fordøjelse positivt. Forestil dig at du sidder ned en hel dag og “trykker” på maven, så den ikke får plads nok til at bevæge sig på. Når vi bevæger os og får pulsen op sættes der gang i forbrændingen og det gavner og hjælper vores fordøjelse på vej.
Vores åndedræt har ligeledes stor indflydelse på fordøjelsen. Vores åndedræt er oftest overfladisk, fordi vi lever et travlt liv med en stresset krop til følge. Åndedrætsmusklen er med til at massere vores organer, så de er smidige og bevægelige. Derfor er det en god ide at have fokus på sit åndedræt.

Maven – porten til vores følelser

Du har sikkert hørt udtrykket “at have sommerfugle i maven” eller at “maven trækker sig sammen”. Det er udtryk for, at vi mærker noget i maven, når vi bliver følelsesmæssigt berørte.
Maven er porten til vores følelser. Hvis vi ikke er gode til at få udtrykt de følelser vi har, så kan vi gemme på vores følelser i maven.
Hvis vi fx stiller store krav til os selv, kan vi være i en permanent tilstand af eksamensangst eller præstationsangst. Vi kan også gå rundt med en undertrykt frustration eller vrede, som vi har svært ved at give plads til, så vreden sidder fast i maven i stedet for og som gør at vi spænder op i den. Det kan få indvirkning på vores fordøjelse.

Fordøjelsessystemet i kropsterapien

Der er ofte en sammenhæng mellem vores stressniveau og vores fordøjelse. I min klinik kommer de fleste klienter pga. stress, men langt størstedelen af dem, har også jævnligt symptomer som ondt i maven, oppustet mave, kvalme osv. Med andre ord har de som regel problemer med deres fordøjelse.
Det kan hænge sammen med at når vi er stresset så bliver vores nervesystem påvirket, da det går i alarmberedskab. Når det sker, så bruger kroppen ikke meget energi på at fordøje, da andre processer prioriteres højere. Fordøjelsen sker først, når kroppen er i hvile og vores nervesystemet er i ro.
Kropsterapi kombinerer pulsering af kroppen og åbning af åndedrættet og lymfesystemet. Det gør det til en effektiv behandlingsform som får kroppens nervesystem til at falde til ro og kroppens affaldsstoffer kan nemmere passere og dermed skabes en bedre gennemstrømning i hele kroppen.
Der arbejdes med organerne og meridianer og de tilhørende muskelrelationer. Således at vi kan afspænde et organ, fx. maven, ved at arbejde på den store halsmuskel sternocleidomasdoideus. Det hjælper nemlig ikke at arbejde direkte på maven hvis den er spændt meget op.

Krop og psyke hænger sammen

Dertil kommer at kropsterapien tager udgangspunkt i, at vores krop og psyke hænger sammen. Når vi påvirker kroppen fysisk, påvirker vi kroppen psykisk og omvendt. Mange fysiske symptomer hænger ofte sammen med vores mentale balance. Hvis du har en meget presset hverdag, så kan det sætte sig fysisk i kroppens muskler og bindevæv.
Derfor er det vigtigt at finde årsagen til, hvorfor fordøjelsessystemet ikke fungerer optimalt. Fordi der kan være en sammenhæng, med hvordan vi har det mentalt i kroppen. Den måde vi “fordøjer” verden på, hænger sammen med den måde vi fordøjer vores føde i fordøjelsessystemet. Er vi gode til at optage og fordøje det vi oplever i vores liv og omgivelser? Eller er der noget der er svært for os at fordøje?

 

Få hjælp hvis din fordøjelse driller

Hvis du ofte oplever problemer med din fordøjelse, så er der hjælp at hente hos kropsterapeuten. Her kan du få behandling og hjælp til at se om bag dine symptomer, så du kan opnå varig lindring.



Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg