Indhold

Juleræs

Stop op: Ellers løber juleræset af med dig

Indhold

Mange lider i disse dage af den særlige årstidssygdom, vi har døbt julestress. Og rundt omkring på landets kropsbehandler-klinikker er der travlt med klienter med stress, akut hold i ryggen eller migræne. Jeg tror ikke kun, det er alle de praktiske ting som gaveindkøb og madlavning, der stresser os …

Vi fejrer julen af mange årsager. Men de fleste vil nok sige, at vi fejrer den for at hygge os, være sammen med dem, vi elsker, glæde hinanden, være nærværende, holde fri og slappe af.

Nærvær, glæde og familie. Det er det, julen handler om.

Alligevel er det sjældent, at december måned ender sådan.

Det er som om, der sker det modsatte i julemåneden. Som behandler hører jeg fra flere klienter, at de er mere pressede i december end resten af året. Mange kommer endda ud på den anden side af juleferien med ophobet stress, drænet for energi.

Midt i travlheden er det, som om vi har glemt, hvad julen i virkeligheden handler om.

Vi pisker rundt til arrangementer

Udover arbejdet og vores sædvanlige forpligtelser kommer der en bunke sociale arrangementer på programmet i juletiden. Der er både firmajulefrokosten, den nede i badmintonklubben, dem med børnene og de traditioner, vi har med alle grene af familien.

Jeg ved det fra mig selv. Jeg har måske fire gange så mange arrangementer i december, som resten af året. Hvert arrangement er hyggeligt. Men det at være social og gå til arrangementer gør det svært at finde ro og reelt nærvær til, at være sammen med børnene, de nærmeste og mig selv ikke mindst.

Det er, som om vi glemmer at mærke efter, om vi deltager i alle disse arrangementer, fordi vi har lyst, eller fordi vi føler, vi bør. Julearrangementerne bliver en automatreaktion i stedet for et aktivt tilvalg.

Når vi julestresser ryger vi over i det sympatiske nervestystem. Der hvor vi bare reagerer og forsøger hele tiden at holde trit med de krav, der hele tiden opstår. Som kropsterapeut arbejder jeg bevidst på at få klienterne over i det, man kalder det parasympatiske nervesystem. Det er den tilstand, hvor centralnervesystemet er i ro. Mange går til en kropsterapeut for at finde ro. Men man kan faktisk også gøre noget selv. Det kræver bare et bevidst valg. At man arbejder konkret med åndedrættet. En god øvelse til dette gennemgår jeg længere nede.

Gaver, gaver, gaver

Så er der det med gaverne. Gaver giver vi for at glæde hinanden. Det, synes jeg egentlig, er en fin tradition, og jeg kan selv godt lide at gå ud og finde nogle gaver, som viser, at man har tænkt over at finde noget personligt. Men det er ikke altid, det er en fornøjelse, og for mange handler det om at give gaver, fordi det er forventet. Fordi sådan gør man jo.

Og det kan godt være, det er blevet moderne i flere hjem at sætte grænser for, hvor mange gaver vi må give, og hvad de må koste, men samtidig skruer mange også forventningerne højere og højere op hvert år. For få år siden eksisterede pakkekalendere til voksne næsten ikke. I dag køber vi kalendere med alt fra whisky og bacon til sexlegetøj og bodylotion for at glæde vores nærmeste.

Men vores nærmeste elsker os jo ikke på grund af de gaver, vi giver dem. Jeg synes, vi skal huske at spørge os selv, om gaveræset stjæler tid fra at være sammen med dem, vi holder af? Tid fra nærvær, glæde og familie – de ting, julen handler om.

Vi løber for at være gode nok

Jeg tror ikke kun, det er alle de praktiske ting som gaveindkøb og madlavning, der stresser os. Fra mine klienter – og mig selv – erfarer jeg, at det også er al den tankekraft, vi bruger på at overveje, om vi nu gør det hele godt nok. Det er min opfattelse, at folk går enormt meget op i at gøre alting perfekt.

Vi vil have de søde billeder af børnene, der er med til at lave adventskrans og julesmåkager, så vi kan forevige julehyggen på Instagram eller Facebook og være med i konkurrencen med vores naboer og venner om, hvem der julehygger bedst.

Vi vil have, at alle vores gæster er glade. Så hvis nogen plejer at spise and, og nogen plejer at spise flæskesteg, skal vi både have and og flæskesteg. Rødkålen skal være hjemmelavet, juletræet skal være stort, og mandelgaven skal være original.

Vi vil alle sammen gøre folk omkring os glade, men jeg mener ikke, det skal være på bekostning af vores eget velvære. Jeg mener, vi skal stoppe med at vurdere os selv på den måde og i stedet julehygge med børnene, når vi faktisk har tid til at være tilstede, og så måske bare købe den færdiglavede rødkål i Irma.

Stop med at løbe

Hvis vi som samfund vil af med julestressen, skal vi hver især stoppe med at løbe rundt mellem punkter på en to do-liste. Vi skal stoppe op og mærke efter, hvorfor vi gør, som vi gør. Er det for vores egen skyld, eller er det for traditionernes skyld? Giver det os energi, eller dræner det os for energi?

Ikke mindst for børnenes skyld.

For sagen er, at hvis du reelt ikke orker bage julekager med dit barn, så sanser dit barn det med det samme, når I står der i køkkenet med mel og kagerulle. Alle forældre har prøvet at sidde på gulvet og forsøgt at lege med et barn, selvom de egentlig ikke var til stede, fordi de ikke havde tid eller overskud. Det bliver sjældent særligt hyggeligt for hverken barnet eller den voksne. Børn er nogle af de mest sansende væsener, der findes. De mærker det, når der ikke er nærvær. Og er det den type nærvær, vi giver vores børn i julemåneden, så har det nærmeste mere negativ effekt. Samvær uden nærvær.

I virkeligheden er vores handlemønstre i december ikke meget anderledes, end dem, vi praktiserer resten af året. Det bliver bare ofte ekstremt i december, fordi der oven i det hele lægges al den hygge og nærvær, som vi normalt bortprioriterer. Vi skruer op for tempoet, når omgivelserne kræver det. Det skaber stress, når man ikke mærker efter, og giver tid og plads til kroppens signaler. Min anbefaling er, at sænke tempoet, så du kan mærke, hvad din krop faktisk har lyst til og brug for. Der er ikke nogen måned, hvor meditation og daglige pauser er bedre end en travl december.

Brug julemåneden til at finde nærvær med din egen krop.

Jeg kan anbefale app’en Headspace, der på engelsk guider dig igennem 3, 5 eller 10 minutters meditation. Er du ikke til det, kan du lave en simpel vejrtræningsøvelse tre gange dagligt: Sæt dig ned, tag en dyb indånding, pust ud med et suk, og gentag det i tre gange 10 sekunder.

Jeg håber, det vil få dig til overveje at bruge mindre tid på at indfri en masse forventninger og mere tid på det, julen handler om.

Tre råd til at undgå julestress

  • Gør tingene nemt for dig selv
  • Husk, hvorfor du gør, som du gør
  • Mediter, eller lav vejrtrækningsøvelser

Effektiv øvelse mod julestress

Denne øvelse kan du gøre to gange om dagen for at undgå julestress
Træk vejret dybt ind igennem næsen og med et langsomt suk ud igennem munden. Sådan et suk, som når du efter en lang arbejdsdag smækker benene op og slapper af.
Træk vejret langsomt ind og ud 30 gange.

Glædelig jul!

Seneste indlæg