Indhold

Krop og psyke på en anden måde

Indhold

Behandling af krop og psyke

BLIVER DU MØDT NÅR LIVET UDFORDRER DIG?

En af de fascinerende ting ved kropsterapi er, at vores mønstre og strategier viser sig så tydeligt. Når kroppen presses, reagerer vi ofte på samme måde, som når vi presses i vores øvrige liv. Det er endnu en dimension af sammenhængen mellem krop og psyke. Kroppen spejler sindet.

Hvis vi f.eks. har en tendens til at flygte fra problemer og konflikter, kan denne flugt også komme til udtryk i behandlingen. Når kroppen presses, reagerer vi som vi altid gør og “flygter”. På samme måde hvis vi i livet reagerer udad med vrede eller omvendt vender al smerte og sorg indad.

Men hvor tit er vi hver især bevidste om, at det er det, vi gør? Reagerer vi ikke netop ubevidst i de situationer, hvor det hele bare er pisse svært?

Hvordan arbejder vi med denne sammenhæng mellem krop og psyke?

Problemet er, at disse adfærdsmønstre ofte ikke tjener os særlig godt. De kan være med til at bygge en barriere op mellem os selv og dem, vi burde – og egentlig gerne vil – lukke ind. De kan forhindre, at vi hører det, vi har brug for at høre. Ja, de kan endda gøre os mere ensomme, når samhørighed fakisk er det, vi mest hungrer efter.

Derfor er det en enorm gave at få muligheden for at se sig selv gennem en andens øjne. Det kan faktisk være lidt af en åbenbaring. Og netop dét fokuserede Hold 14 på torsdag aften:

Hvordan skaber vi tryghed hos klienten? Hvordan møder vi dem i det, der er smertefuldt og svært? Hvordan skaber vi tryghed og bevidsthed ved at fortælle hvad vi som behandlere ser og mærker i behandlingen.

En kropsterapeut kan f.eks. sige:

“Jeg kan godt se, at det er rigtig ømt her, hvor jeg trykker.”

“Kan du mærke, at du spænder op i ryggen, når jeg trykker her i låret?”

“Jeg kan godt se at du kæmper lige nu.”

“Jeg kan godt se, at du er igang med at flygte.”

Hvor tit bliver vores forsvarsmønstre og reaktioner egentlig set og anerkendt på en måde, så vi selv kan se dem mens de udspiller sig?

Når det ubevidste bliver bevidst, skaber vi mulighed for forandring. Forvandling, om man vil!

HVORNÅR BLEV DU SIDST MØDT PÅ DEN MÅDE MIDT I EN UDFORDING, DER PRESSEDE DIG TIL AT REAGERE MED FORSVAR OG MODSTAND?

 

Seneste indlæg