Indhold

Kropsbevidsthed: Du kan ikke tænke en følelse væk

Indhold

Mange af os forsøger at tænke ubehagelige følelser væk, men uden held. Du kan ikke give slip på en følelse, du aldrig har mærket. Heldigvis giver kroppen dig en direkte adgang til følelseslivet. 
Vores krop er direkte. I modsætning til vores avancerede hjerne, har kroppen ikke på samme måde mulighed for at lyve, tale udenom eller skjule sig. Hvis vi er trætte, vil kroppen vise det. Hvis vi sørger, er det synligt. Hvis vi er vrede eller angste, mærker vi det som en konkret og fysisk følelse i kroppen. 

Som de tænkende og rationaliserende mennesker vi er, så glemmer vi ofte denne direkte kontakt til vores eget følelsesliv. Vi tænker tanker om vores følelser. Og derved bliver vi fanget i et virvar af tanker. 

Følelsen er ikke, som du tænker, at den er 

Vi forklarer følelserne overfor os selv og andre ved at sige “det er også bare, fordi…” eller “det er fint nok, jeg skal bare…” Men det relaterer sig faktisk ikke til selve følelsen.  

Det relaterer sig i stedet til, hvordan vi intellektuelt godt kunne tænke os, at følelsen var. Og det adskiller sig ofte fra, hvordan følelsen i virkeligheden er. 

Et mere jordnært eksempel: Du kan ikke forlade et sted, som du aldrig har været. Det siger måske sig selv. Men det er præcis det, vi forsøger at gøre, når vi ønsketænker os ud af en følelse, som vi har nu og her. For du kan ikke give slip på en følelse, du aldrig har mærket. 

Giv slip på bedømmelser og forklaringer 

For at følelsen kan ændre sig, så er vi nødt til at have været i kontakt med den. Det kommer vi gennem kropsbevidsthed.  

Ved at give slip på alle bedømmelserne og forklaringerne og i stedet vende vores opmærksomhed mod det, der foregår indeni os, så kan vi finde klarhed, ro og skabe forvandling. 

Det kan være svært at opnå selv. Men det er her, hvor en kropsterapeut kan hjælpe dig. Både for klienten og behandleren giver kroppen mulighed for at få direkte kontakt til det, der er. 

 

Seneste indlæg