Kropsterapi kræver ikke tro på mirakler. Men i Sean Petter Murphys liv har kropsterapien ikke desto mindre givet ham en stærk tro på, at alle situationer kan forandres. Det har han oplevet i sin egen tilværelse, og det samme oplever han nu gennem de mange klienter, han hjælper, efter han blev uddannet kropsterapeut hos Totum.
Sean Petter Murphy voksede op i Norge hos en alkoholisk far, som forsvandt brat ud af hans liv, da han var 10 år gammel og en mor, som overlod meget af voksenansvaret, fx pasning af søskende, til Sean, men ofte behandlede ham kritisk og kærlighedsløst. Eksemplerne på svigt var mange, og i stedet for tryghed og nærvær i hjemmet oplevede Sean det som et sted, han havde brug for at flygte fra. Som barn føler man sig ofte magtesløs til at ændre sin situation, og når man som barn oplever mennesker fra deres værste side, sætter det sig dybe spor gennem livet. Uanset om man selv fuldt ud erkender det eller om man har nok at gøre med at flygte fra ting, man ikke formår at ændre.
Flugten
Nogle af de flugtveje Sean fandt som ung var sport og træning, og her kom han ind i et miljø med nogle fyre, som var ældre end ham og introducerede ham for stoffer. I starten føltes det mest som en måde at dulme og lindre, men som han fortæller:
”Jeg kunne ikke stoppe med stofferne igen, jeg hang fast i dem og blev misbruger og har kæmpet for at komme ud af det. Jeg har haft gode perioder uden stoffer, men også mange tilbagefald – og der har altid for mig været arbejde med mig selv og mine mønstre. Arbejde med svære ting i livet og med mine egne følelser.”
Den flugt, som stofferne tilbød, var vel en form for delvist ubevidst selvmedicinering i fraværet af ordentlig hjælp, men udviklede sig til et reelt misbrug, som i lange perioder tog magten fra Sean. I de gode perioder tog han en uddannelse til kok og underviste også selv i kost og ernæring på kokkeskolen i Norge.
Indtil han blev 45 var Seans liv dog turbulent med mange op- og nedture, og gradvist blev hans behov for flugt mere til en aktiv søgen henimod noget andet end det liv, han havde haft indtil nu. Han kom til Danmark for at komme ud af de miljøer, han sad fast i i Norge, og søgte en ny begyndelse. Han oplevede en længsel efter stabilitet, efter familie, efter ro i krop og sind.
Fysisk var Sean i rigtig dårlig forfatning efter mange års misbrug, og blev på et tidspunkt behandlet for nyresvigt.
”Jeg havde betændelse i begge skuldre, som jeg ikke kunne komme af med, så jeg kunne næsten ikke løfte armene. Jeg sov dårligt om natten, havde smerter i nakke og lænd, ondt i maven og følelsesmæssigt havde jeg også meget at arbejde med. Jeg var følsom overfor lys og lyd og kunne heller ikke klare at møde mennesker ude i verden; jeg begyndte at svede helt vildt. På det tidspunkt kunne jeg ikke arbejde som kok.”
En dybere mening
I Danmark kom han til et rehabiliteringscenter, og fik hjælp til at komme ud af misbruget. Et døgnbehandlingsforløb blev et vendepunkt, og i over otte år har han nu hverken rørt stoffer eller alkohol, men vælger hver dag at holde sin krop ren og sund.
Men stofafhængighed har også en psykisk komponent, og Sean fik gennem psykolog- og psykoterapeutbehandlinger og siden også kropsterapi taget fat på den angst og sorg og alle de følelser, som kørte rundt i hovedet på ham. Tanker som ”Skal jeg leve? Eller skal jeg dø?”
Når man i sådan en krise aktivt vælger livet, bliver det næste spørgsmål automatisk: hvordan vil jeg leve? For i mørke stunder har man brug for et pejlemærke for at komme frem mod lyset. For Sean blev det en aktiv beslutning om at hjælpe sig selv for sin egen skyld, fordi han ønskede mere end bare at overleve; han ønskede sig et godt og meningsfuldt liv. Og en del af den mening kom gennem at hjælpe andre.
I dag giver Sean kropsterapien en stor del af æren for, at han har ændret sit liv så radikalt og har nået så mange af sine mål. Han blev introduceret for kropsterapien af en ven, og prøvede et behandlingsforløb, som han beskriver således:
”Jeg havde gavn af al min behandling, men kropsterapien det var noget, som virkelig, virkelig gjorde underværker for mig. Det har udvirket mirakler for mig. Stadig i dag, hvis jeg er lidt stresset eller befinder mig i særlige situationer, kan jeg få lidt ondt i maven eller lidt med skuldrene, men det er peanuts i forhold til hvordan jeg havde det før… Jeg har simpelthen mere energi og livslyst og jeg har mere kontrol over mine følelser.”
Kropsterapien i praksis
Sean var kommet ind på et spor, som gav mening for ham, en uddannelse som life coach som en del af uddannelsen til psykoterapeut. Men efter oplevelserne med kropsterapi havde gjort så dybt indtryk på ham, nåede han til en afgørende erkendelse: ”Hvis jeg skal kunne hjælpe mennesker, så er jeg nødt til at hjælpe dem på samme måde, som jeg selv har fået hjælp, og det er gennem kropsterapien.”
For Sean, som ikke havde lyst til tre års studier mere efter coach-uddannelsen, men gerne ville væk fra skolebænken, udgjorde Totums uddannelse et langt mere praktisk orienteret alternativ. Her gjaldt det om at komme ud og virke i praksis allerede under uddannelsen.
Efter et infomøde hos Totum, var Sean ikke i tvivl og startede på kropsterapeutuddannelsen blot otte dage efter sin eksamen som life coach i starten af 2020.
”Jeg havde regnet med, at der ville gå noget tid, måske tre måneder, inden jeg skulle øve mig på klienter – men der gik en uge, så var jeg i gang med praktisk behandling på uddannelsen og havde hænderne på klienter. Jeg blev helt bidt af det.”
Seans blev faktisk så bidt af det, at han i løbet af det år han gik hos Totum havde 650 øveklienter.
”Jeg så, hvordan det lå mig i hænderne og fik en stærk følelse af, at ’det her kan jeg’ og ’det her er jeg god til’. Og i de to år siden da har jeg over 1200 behandlinger bag mig, mens jeg også har haft arbejde ved siden af. Jeg er meget glad og stolt over den succes, jeg oplever gennem mine klienter.”
Først fra februar 2022 gik Sean fuld tid som kropsterapeut med egen klinik, og det har været en bragende succes. Han har været meget søgt af både nye klienter og gengangere i længere forløb.
At bruge sin egen rejse
Seans rejse som menneske har gjort ham i stand til at sætte sig ind i sine klienters traumer og svære følelser og hurtigt mærke, hvor der er behov for hjælp. Hvis nogle fx har det svært med at blive rørt fysisk, ved han hvordan man lægger ud med en langsom tilvænning i tryghed både gennem ord og adfærd. Opbyggelsen af tillid kan tage tid, men det er helt afgørende for at klienten skal føle sig set og hørt og opleve kropsterapeutens briks som et kærligt og trygt rum.
Nogle klienter er i så vanskelige situationer, at de slet ikke kan forestille sig andet end det, de er i lige nu. Der kommer Seans tro på at alting kan forandres ham til gode.
”Jeg fortæller jo om tilfælde, hvor mennesker, som jeg har haft i behandlingsforløb, har fået et nyt liv. Og om mig selv, hvis det giver mening. En del af det er, at jeg får hjulpet dem ned i stressniveau. For mig handler det rigtig meget om stress alt sammen. Af og til er der selvfølgelig konkrete hændelser, hvor man har været ude for noget fysisk og har ondt der. Men 85% af klienterne kommer, fordi de har være ude for nogle udfordringer i livet, som de ikke er kommet til bunds i.”
I Seans praksis er behandlingen i gennemsnit sammensat af to dele samtaleterapi eller coaching og fire dele kropsterapi. Som regel er det ikke gjort med en enkelt behandling, men der skal et forløb til, hvor klienten også selv gør en del af arbejdet. Sean lægger vægt på vigtigheden af klientens egen indsats, ikke som noget, der skal virke skræmmende, men tværtimod noget, der giver en følelse af handlemuligheder og evne til at skabe positive forandringer for sig selv.
I august sidste år, fortæller Sean, kom en 40-årig kvinde til ham med depression, angst, og total udbrændthed. Hun havde ikke fysiske smerter, men magtede ikke længere sit arbejde og havde måttet sygemelde sig og senere sige op. Hun arbejdede med fitness og var virkelig fysisk stærk, men et traume i nutiden bragte gamle traumer og svigt op til overfladen, og gjorde at hun knækkede fuldstændigt sammen. I dag arbejder hun igen og er i stand til at hjælpe andre.
I sindets grænseland
I en case som denne gik Sean ind og arbejdede med chokterapi for at nedbringe hendes påvirkning af en konkret, traumatisk hændelse.
”Chok er en pludselig opstået hændelse, som overskrider vores grænser. Min rolle er simpelthen at guide dem igennem og støtte dem i en genfortælling af situationen lige indtil det farlige, og så får de besked på at løbe eller gøre andet, der bringer dem ud af fare—de får oplevelsen helt konkret af at kunne gøre noget for sig selv, redde sig selv. Når jeg kortlægger deres tilstand i fortællingen, så kommer det op og vi kan få løst op for chokket.”
Sean guider klienten ind til et trygt sted, hvor de ikke er i fare mere, og giver dermed deres fortælling en anden udgang. I andre tilfælde vælger han måske andre teknikker, fx traumeterapi, indre-barn-terapi eller lignende. Fælles er at det chok, der har siddet i klientens tanker såvel som i kroppen, forsvinder. Man kommer væk fra hovedet, ned i kroppen og får afspændt det, der bærer på traumet. Og som en del af helingen handler det ofte om at mærke sine grænser, at sætte grænser både for sig selv og for andre mennesker og ikke mindst at handle på sine grænser.
Og hvordan lærer man så at stole på at fornemme egne grænser?
Ifølge Sean er det et spørgsmål om at øve sig i det små.
”Hvad føler du, når du sætter en grænse? Føler du dig dårligt tilpas, eller at andre ikke kan lide dig, eller at du gør noget ondt mod andre? Beskriv den følelse indeni. Hvis folk ikke kan mærke deres grænser, er det vigtigt at skabe kontakten fra hovedet ned i kroppen – og det gøres med pulserende massage og alle de værktøjer som kropsterapien besidder.”
Koblingen mellem krop og psyke træder særligt stærkt frem i dette eksempel, hvor en udvisket fornemmelse for egne grænser kaldes frem gennem både massage og terapeutiske metoder. Og som en erfaren kropsterapeut fortæller Seans indledende samtale med klienten ham som regel meget om, hvor hans hænder skal søge hen.
”Jeg ved næsten altid hvor jeg skal behandle inden klienten lægger sig på briksen. Jeg kender systemet så godt og ved, hvilke kombinationer der er mellem krop og psyke fra top til tå. Samtalen indkredser behovet for behandling, men det sker selvfølgelig også at mine hænder mærker noget andet, og så må jeg følge dem.”
Som selvstændig behandler bestemmer Sean sine egne arbejdstider, og han arbejder meget, fordi hans passion for det er så stærk. Gennem mange år har Sean selv gået til kropsterapi og gør det fortsat hver 14. dag.
”Arbejdet er fantastisk, simpelthen en glæde. Jeg elsker at se mennesker blive forvandlet gennem arbejdet i kropsterapiforløbet.”
Udover sit virke som kropsterapeut er Sean mødeleder i en selvhjælpsgruppe for tidligere misbrugere. For som han selv siger, så er forandring altid mulig. Men det kræver arbejde – og samarbejde.
Hvis du har fået lyst til at få en behandling hos Sean, så kan du læse mere HER Eller bestille en tid HER