Indhold

Tag med på tour-de-kropsterapi

Indhold

Mange benyttede lejligheden til at komme forbi, da Totum – Skolen for Kropsterapi holdt åbent hus. Her blev der både talt om kropsterapiens mange muligheder for at starte op som selvstændig, om hvordan krop og psyke hænger sammen, og flere fik lov at prøve mini-behandling på egen krop. 

Hvad er kropsterapi?

Hvad kan man behandle med det?

Og kan man overhovedet leve af at være selvstændig behandler?

Det var blandt spørgsmålene, da Totum Skolen for Kropsterapi slog dørene op til en særlig inspirationsdag i skolens lyse nye undervisningslokaler i Købmagergade i København.

”I dag skal vi have det, man kan kalde for tour-de-kropsterapi, hvor I skal høre lidt om kropsterapi, hvad uddannelsen går ud på, og hvad der sker efter uddannelsen. Samtidig er der mulighed for at prøve en mini-kropsterapibehandling på egen krop,” starter kropsterapeut Daniel Bonde med at sige.

Daniel fortæller om pulsering, åndedræt og krop/psyke – grundstenene i en kropsterapeutisk behandling. Kort inde i oplægget kommer en af de fremmødte op på briksen, der står bagved kropsterapeuten. Mens Daniel forklarer, hvad pulsering er, viser han samtidig, hvordan det fungerer på kroppen.

Vugge som et barn

Daniel, der er en af landets førende kropsterapeuter og underviser på Totum Kropsterapi, stiller sig bag kvinden, som har sagt ja til at være frivillig og nu har lagt sig på briksen. Han lægger hænderne på skuldrene af hende, og med blide bevægelser sender han små skub ned gennem hendes krop. Hun trækker vejret tungt, og hendes krop bliver rolig.

”Man kan forklare det med, at vi sender bølger ned gennem kroppen. Det kan sammenlignes lidt med de vuggebevægelser, vi gør med små børn,” forklarer han med en rolig stemme.

Under oplægget kommer Daniel også ind på åndedrættet, hvor han sammen med de fremmødte og de andre kropsterapeuter laver en vejrtræningsøvelse.

Han beder alle om at lukke øjnene og trække vejret dybt ind.

Når I udånder, så giv et dybt suk. Der må gerne være lyd på,” siger han.

Der lyder et forsigtigt suk i salen på første udånding. Folk er en smule generte.

”Vejrtrækningen er afgørende for at hjælpe kroppen til at finde ro. Det dybe suk er med til at frigive spændinger, stress og ophobninger,” forklarer Daniel.

Næste suk er lidt højere og mere modigt. Og efter et stykke tid sidder hele salen i dyb indre koncentration. Sukkene lyder høj og tydeligt, og skuldrene er faldet helt ned. Der er en ro imellem deltagerne.

Daniel Bonde selv blev færdig som kropsterapeut i 2016 og var musiker, inden han startede som kropsterapeut. Men livet som musiker var hårdt. Det var lange arbejdsdage, sene nattetimer og alt for lav indtjening, når måneden var omme, fortæller han.

”En dag så jeg mit eget spejlbillede i et butiksvindue. Jeg blev helt overrasket over synet, der mødte mig. Jeg kunne slet ikke genkende mig selv. Noget var ved at falde fra hinanden,” siger han.

Efter en Google-søgning på, hvordan kroppen og psyken hænger sammen, faldt han over Totum. Skolen for Kropsterapi er i dag Skandinaviens største uddannelsesinstitution for kropsterapi. Og her uddannes både folk, som har drømme om at starte som selvstændig og folk, som ønsker at efteruddanne sig. Daniel startede med selv at få en behandling. Og så var han ikke i tvivl. Han ville selv være kropsterapeut.

Hvordan kommer man i gang?

Efter oplægget bliver de fremmødte delt op i to hold. Den ene halvdel inviteres ned i det store køkken, hvor skolens elever normalt mødes til frokost og kaffe. Her sidder de to kropsterapeuter Karen-Sofie From og Hannah Maria klar. De byder på sandwich og kaffe og kan svare på spørgsmål om, hvordan man overhovedet bliver kropsterapeut. Og snakken falder hurtigt på et af de spørgsmål, der bliver stillet flest gange: Kan man overhovedet leve af det?

”Hvordan starter man egentlig, når man er færdig med uddannelsen? Skal man have et lokale, inden man kan have klienter?” lyder det fra en af de fremmødte.

”Man behøver ikke have sit eget lokale. I det hele taget kan man starte stille og roligt op. Jeg vil klart anbefale, at man så småt går i gang med at tage klienter ind, mens man går på uddannelsen. For så kan man også selv begynde at finde ud af, hvilken kropsterapeut man er. Der er ikke en bestemt måde, man skal være kropsterapeut på. Vi kommer ikke ned i en kasse, når vi er færdig,” forklarer Hannah Maria og fortsætter:

”Jeg startede faktisk med at sætte en briks op hjemme i min stue. Du behøver ikke starte i store fancy lokaler,” uddyber hun.

Hannah Maria blev færdig som kropsterapeut i 2017, og inden hun startede hos Totum, arbejdede hun i et forsikringsselskab. Som mange andre, der arbejder med kropsterapi, har hun selv prøvet på egen krop, hvad det vil sige at gå ned med stress. Efter en enkel behandling vidste hun, at hun skulle arbejde med kropsterapi, så hun sagde sit arbejde op to måneder inde i sin uddannelse hos Totum.

Karen-Sofie From fortæller videre om uddannelsen, hvad man får ud af uddannelsen, og hvordan det er at være behandler og behandle klienter.

”Jeg arbejder til dagligt som pædagog, men kan godt mærke, at det ikke er den retning, jeg længere vil. Men vil gerne stadig arbejde med børn. Er det en mulighed?” bliver der spurgt for enden af bordet.

Karen-Sofie From nikker.

”Det er klart en mulighed. Mange vælger at gå selvstændig, mens andre supplerer med deres gamle erhverv,” forklarer Karen-Sofie From, der blev færdig hos Totum i 2018 og har klinik i Farum. Hun arbejdede tidligere som distriktschef i Matas.

Mini-behandling på egen krop

Mens der nede i køkkenet bliver talt om uddannelse og mulighederne som kropsterapeut, så er der i den store sal, hvor Daniel tidligere holdt oplæg, opstillet syv brikse.

For den anden halvdel af de fremmødte har fået mulighed for at få en mini-behandling af en række elever fra Totum.

Hos flere af dem, der ligger på briksen, kan man hurtig mærke, at det sætter gang i nogle følelser hos dem. En af dem, der ligger på briksen, er en kvinde. Hun har kæmpet med angst.

Da behandlingen går i gang, får hun tårer i øjnene. Hun får berøring på benene, og hun græder stille.

”Det at være kropsterapeut har også rigtig meget med følelser og psyke at gøre. Der kommer mange ting op, når man ligger der. Ting, som man kan hjælpe dem med. Nogle gange er det fysisk behandling. Nogle gange er det en samtale. Og nogle gange, så er man der bare i sit nærvær,” siger Daniel.

Nikolai Rodriguez Ahlfors, der også er kropsterapeut og supervisor, har selv oplevet på egen krop, hvad en behandling kan gøre. Han arbejdede tidligere i pædagogfaget, men følte ikke, at han fik mulighed for at hjælpe dem, han arbejdede med nok. Han gik til behandlinger, og en dag oplevede han, at der var nogle følelser, han havde gemt væk. Kort efter oplevelsen fandt han ud af, at han som kropsterapeut kunne gøre en større forskel og arbejde en-til-en, hvilket fungerede bedre for ham end at være en del af en institution.

Åbent hus lakker mod enden, og der er en masse smil på læberne hos dem der, trodsede regnen lørdag formiddag. Kvinden fra briksen smiler lettet, da hun siger farvel. Hun får et kram af behandleren.

”Jeg håber, at folk får en rar og inspirerende oplevelse, når de er taget til åbent hus hos os. Jeg tror, at det er nemmere at mærke stemningen, når man har mulighed for at se vores lokaler og samtidig få en behandling på egen krop. Det virker til, at dem jeg har talt med i dag, gerne vil vide endnu mere om kropsterapi og måske er blevet overbevidst om, at det er den her retning, de skal gå,” forklarer han og tilføjer:

”Man kan læse meget om kropsterapi. Men når man selv ligger på briksen, så bliver man klogere på, om kropsterapi er noget for en,” forklarer Daniel.

 

Seneste indlæg