Siska Bengtsson

Siska Bengtsson

Indhold

Eksamensangst: Får du også sommerfugle i maven?

Indholdsfortegnelse

Oplever du eksamensangst, når skoleåret lakker mod enden og eksamenerne står for døren? Vi giver dig her nogle effektive eksamensangst øvelser, som kan hjælpe dig.

Forklaringerne på de psykiske baggrunde og fysiske udfald af eksamensangst kan være mange. For eksamensangst ligger dybt i os og er en reaktion, som kroppen kan komme med, når vi sætter os op til at skulle præstere. Vi genkender metaforen at have sommerfugle i maven og forbinder den med, når vi er spændte og glæder os. Vi kan også opleve, at maven går i uorden, hvis vi er nervøse før en eksamen eller lignende situationer.

Når maven skaber problemer, så er det typisk, fordi der er noget, vi ikke vil mærke. For mange sommerfugle skaber ubehag, og vi begynder at spænde op i mellemgulvet, hvilket kan går over i angst – og i den omtalte situation; eksamensangst.

På Totum Klinik kan vi hjælpe dig med at overkomme din eksamensangst. Book tid til en behandling her.

Find en behandler nær dig
Du kan også længere nede i artiklen finde fire eksamensangst øvelser, der kan hjælpe dig mod eksamensangst.

Vejrtrækning kan dæmpe eksamensangst

Der skal være plads i vores bughule for, at organerne kan arbejde, og fordøjelsessystemet er derfor også afhængigt at plads for at kunne udøve de peristaltiske bevægelser, der sender næring og – senere – affald igennem.
En god måde at skabe bevægelse og afspænding i maven er ved at bruge sin vejrtrækning. En dyb vejrtrækning får den store mellemgulvsmuskel til at bevæge sig nedad og dermed skubbe til organerne i bughulen. Når vi ser maven blive større, er det altså ikke, fordi vi reelt trækker luft ned i bunden af maven, men fordi pladsen i bugen bliver mindre, når mellemgulvsmusklen, diafragma, bevæger sig nedad.

Totums kropsterapeuter er alle uddannede til at kunne behandle både fysiske og psykiske lidelser. De arbejder med begge dele på samme tid. For det er nemlig en kombination af krop og psyke, der er nøglen til en række sygdomme og lidelser som eksamensangst, stress, ledsmerter, migræne eller andre kroniske smerter.

Reptilhjernen tager over

Når du oplever fx eksamensangst, sker der det rent neurologisk, at angstfølelsen slukker for blodtilførslen til dine storehjerne. Der hvor kreativiteten, logikken, det sociale og store beslutninger ligger.

Under eksamensangst er det i stedet reptilhjernen, der tager over. Her træffer du udelukkende instinktive beslutninger, og din krop handler på en følelse af overlevelse.

Reptilhjernen har altså styringen, når du er eksamensangst, da blodtilførslen til de øvrige dele af hjernen er delvist slukket. Dette resulterer i, at du ikke kan handle logisk, og du kan ikke formidle – som netop er dét, du skal til en eksamen.

Derfor er det vigtigt at huske på, at det ikke er dig som person, der er noget galt med, når du for 117 gange har læst en tekst, der ikke gider sætte sig fast. Det er faktisk, fordi din hjerne går i ”overlevelses-mode”.

Eksamensangst øvelser

Når du mærker eksamensangst, handler det langt hen ad vejen om at få din vejrtrækning under kontrol. Hvis du er midt i eksamensangst, er du i et stadie, hvor du nemt kan begynde at hyperventilere. Det betyder, at din vejrtrækning er overfladisk, og du kun trækker vejret med den øverste del af lungerne, og til tider faktisk holder på vejret.

Hvis du sommetider mærker eksamensangst overmande dig, er her et par simple eksamensangst øvelser, du kan få glæde af:
1. Øvelse mod eksamensangst
Tag dybe vejrtrækninger og hold vejret i et par sekunder og ånd derefter ud i et dybt suk. Gentag gerne dette et par gange.
2. Øvelse mod eksamensangst
Tag skoene af og mærk gulvet og sansningen af kontakten mellem dine fødder og gulvet. Når du er i en stresset situation, så kan du ikke mærke dine fødder, og ved at du tager skoene af, så hjælper du med at flytte fokusset.
3. Øvelse mod eksamensangst
Når du trækker vejret ind af, så forsøg at puste maven ud, og når du ånder ud, så forsøg at trække maven ind af.
4. Øvelse mod eksamensangst
Spænd op i skuldrene som en pingvin og tag skuldrene helt op til ørerne og sænk derefter skuldrene i en dyb udånding.

Du behøver ikke lave alle fire øvelser hver gang – du kan sagtens nøjes med den en eller to, men det er en god ide at gentage øvelsen 5-10 gange. Ryst derefter armene foran og bagved kroppen og over hovedet. Det er helt okay, at det ser lidt fjollet ud. For når vi laver fjollede bevægelser, så signalerer det til hjernen, at det er lidt sjovt, og herved kan det også hjælpe på, at du slappe mere af.

Det kan være en ide at øve sig, inden man sidder til selve eksamen. Så det ikke er første gang, og så kender man også sin krop bedre og dens reaktionsmønstre.

Få hjælp til din eksamensangst.

Find en behandler nær dig

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Siska Bengtsson

Siska Bengtsson

Seneste indlæg

Kropsterapeut på deltid

Deltid på fuld tid

Tre dage om ugen står Mette Bernth ved briksen som kropsterapeut i hjemmeklinikken i Silkeborg. To dage om ugen står hun i

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Derfor er der brug for kropsterapeuter

Når vi ser på statistikker over danskernes generelle mentale helbred, ser vi et billede der viser at overraskende mange af os kæmper

Stress og kæbespændinger

Kæbespændinger af stress

Kæbespændinger og stress hænger i mange tilfælde uløseligt sammen. Derfor kan behandling af stress mindske dine kæbesmerter. Når stress rammer os, er

Scroll til toppen