Indhold

PTSD – En normal reaktion på en unormal situation

PTSD

Indhold

Posttraumatisk stress (PTSD) er en tilstand, som nogle mennesker udvikler efter at have oplevet eller været vidne til en traumatisk, livstruende begivenhed eller alvorlig skade. Traumatiske begivenheder kan få os til at føle, at vores liv er uforudsigelige, at vi mister kontrollen, har svært ved at føle os sikre og stole på andre mennesker, os selv og vores dømmekraft. Vores oplevelser føles ofte uretfærdige, urimelige, umenneskelige og grusomme og kan få os til at sætte spørgsmålstegn ved vores antagelser om verden og andre. Vi kan miste troen og miste vores følelse af at være forbundet med andre mennesker.

Det er normalt at have disse følelser, sammen med ubehagelige minder, føle sig ængstelig, irritabel eller opfarende, eller have svært ved at sove efter denne type begivenhed, men hvis symptomerne varer mere end et par måneder og forstyrrer din dagligdag, kan det være PTSD. PTSD er en normal reaktion på en unormal situation.

Det vurderes, at 50% af mennesker vil opleve en traumatisk begivenhed på et tidspunkt i deres liv. Den definerende karakteristik af en traumatisk begivenhed er dens evne til at fremkalde frygt, hjælpeløshed eller rædsel som reaktion på truslen om skade eller død og kan derfor påvirke alle. Eksempler på traumatisk begivenheder inkluderer overfald, trafikulykker, naturkatastrofer, vold i hjemmet og børnemishandling, krig, terrorhandlinger og traumatisk fødsel.

Flertallet af mennesker, der udsættes for traumatisk begivenheder, oplever noget kortvarig stress, men efterhånden forsvinder deres traume til en erindring – smertefuld, men ikke destruktiv. Dog udvikler cirka 20% af de mennesker, der oplever et trauma, efterfølgende posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Det er normalt at føle sig bange under og efter en traumatisk situation. Frygten udløser en “kæmp eller flygt” reaktion. Dette er kroppens måde at hjælpe med at beskytte sig mod mulig skade. Det medfører ændringer i din krop såsom frigivelse af visse hormoner og øget årvågenhed, blodtryk, hjertefrekvens og vejrtrækning.

Som oftest kommer de fleste mennesker sig naturligt over dette med tiden. Men folk med PTSD får det ikke bedre. De føler sig stressede og bange længe efter, at traumet er overstået. I nogle tilfælde kan PTSD-symptomerne begynde senere. De kan også komme og gå over tid.

Årsager til PTSD?

Det vides ikke præcist, hvorfor nogle mennesker får PTSD, og andre ikke gør det. Genetik, neurobiologi, risikofaktorer og personlige faktorer kan påvirke, om du får PTSD efter en traumatisk begivenhed.

Hvem er mere tilbøjelige til at udvikle posttraumatisk stress (PTSD)? Du kan udvikle PTSD i enhver alder og mange risikofaktorer spiller en rolle i, om du udvikler lidelsen:

  • Dit køn; kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle PTSD
  • At have haft traumer i barndommen
  • At gå igennem en traumatisk begivenhed, der varer lang tid
  • At have lidt eller ingen social støtte efter begivenheden
  • At håndtere ekstra stress efter begivenheden, såsom tab af en elsket, smerte og skade eller tab af et job eller hjem
  • At have en historie med mental sygdom eller stofmisbrug

Hvad er symptomerne på PTSD?

Der er fire typer PTSD-symptomer, men de er måske ikke de samme for alle. Hver person oplever symptomer på sin egen måde. Typerne er:

Genoplevelsessymptomer opstår, når noget minder dig om det traume, du har oplevet, og pludselig føler du frygten igen. Det kan være i form af flashbacks, hvor du føler, at du genoplever begivenheden, eller det kan være i form af mareridt, der bringer de skræmmende øjeblikke tilbage. Selv skræmmende tanker, der dukker op i dit sind, kan være en del af disse genoplevelsessymptomer. Disse symptomer kan være meget belastende og påvirke din daglige funktion.

Undgåelsessymptomer, når du forsøger at undgå situationer eller personer, der udløser minder om den traumatiske begivenhed. Dette kan medføre, at du
Holder dig væk fra steder, begivenheder eller objekter, der minder om den traumatiske oplevelse. For eksempel, hvis du var i en bilulykke, kan du stoppe med at køre.
Undgår tanker eller følelser relateret til den traumatiske begivenhed. For eksempel kan du prøve at være meget travl for at undgå at tænke på, hvad der skete.
Vagtsomheds- og reaktionssymptomer opstår, når du konstant føler dig nervøs eller er på udkig efter fare omkring dig. Disse symptomer inkluderer at blive let forskrækket, føle sig anspændt eller hurtigt blive opfarende. Desuden kan det være svært at falde i søvn, og du kan opleve hyppige vredesudbrud. Disse symptomer kan være udmattende og gøre det vanskeligt at føle sig rolig og afslappet.
Kognitive ændringer eller forandringer i din personlighed indebærer negative ændringer i ens tanker og følelser efter et traume. Dette kan omfatte problemer med at huske vigtige detaljer om den traumatiske begivenhed, samt negative tanker om sig selv eller verdenen omkring en. Der kan også opstå følelser af skyld og skam samt en mistet interesse i ting, som man tidligere nød. Desuden kan det være svært at koncentrere sig og fokusere på opgaver. Disse symptomer kan være udfordrende og påvirke ens daglige livskvalitet.

Symptomerne begynder normalt kort efter den traumatiske begivenhed. Men nogle gange vises de måske ikke før måneder eller år senere. De kan også komme og gå i mange år.

Hvordan behandles PTSD?

De vigtigste behandlinger for PTSD er samtaleterapi, adfærdsterapi, medicin eller en kombination af disse. For mange patienter har også teknikker som meditation og mindfulness haft god effekt. PTSD påvirker mennesker forskelligt, så en behandling, der virker for en person, fungerer måske ikke for en anden.
Kropsterapi har også en vigtig rolle at spille når der skal lægges en strategi for behandling af PTSD. Kropsterapi hjælper med at balancere det autonome nervesystem:  Det autonome nervesystem, bestående af det sympatiske og parasympatiske system, regulerer kroppens indre funktioner. Det sympatiske system, kendt som “kæmp eller flygt”, aktiveres under stress, mens det parasympatiske system fremmer afslapning og restitution.  Ved at bringe balance mellem de to systemer gennem massage, pulsering og guidet åndedræt, kan kropsterapeuten hjælpe nervesystemet med at falde til ro og dermed mindske styrken af belastningsreaktionerne.

Find en kropsterapeut nær dig her

Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg