Indhold

Klump i halsen af stress

Indhold

Er klump i halsen stress tegn? Eller er trykken i halsen stress symptom? Få mere viden her.

Har du haft følelsen af en klump i halsen og bekymret dig, om der var tale om stress? Måske har du googlet ”klump i halsen stress”, fordi du dybest set ved, at den klump i halsen du føler, er tegn på, at der er noget i vejen.

Hvis dette lyder bekendt, så er det muligt, at du har det, der kendes som “globus” pharyngeus.

Symptomer på klump i halsen (Globus)

Symptomerne på globus varierer fra person til person, men i de fleste tilfælde plejer symptomerne at svinge i sværhedsgrad. Selvom symptomerne kan være til stede i måneder eller endda år, forværres de normalt ikke over tid. En almindelig oplevelse er, at følelsen af en klump forbedres under spisning, hvilket skyldes den refleksive afslapning af lukkemusklen øverst i spiserøret under synkning.

En svækket eller brudt stemme er også et almindeligt tilknyttet symptom. Dette skyldes, at stemmen også drives af muskler, som normalt strammer op under påvirkning af stress, hvilket kan give anledning til en tilstand kaldet ‘muskelspændingsdysfoni’. Det er også ret almindeligt, at hvis du fokuserer på følelsen, har den tendens til at vende tilbage – det vil sige, at hvis du leder efter symptomet, vil du finde det.

Nogle gange vil folk ‘teste’ klumpen og bemærke, at den er til stede, når de synker spyt, men bedre når de spiser. I cirka 70% af tilfældene er symptomerne intermittente.

Hvorfor føler jeg at jeg har en klump i halsen?

Globus skyldes stramning af musklerne i den øvre del af spiserøret og halsen. En af de mest relevante muskler er cricopharyngeus-musklen, som udgør en del af lukkemekanismen øverst i spiserøret. Denne muskel er der for at forhindre indholdet af din mave i at komme op i din hals og ned i din luftrør.

Der er nogle almindelige årsager til, at disse halsmuskler kan stramme op, og nogle gange er der mere end én årsag.

Stress og klump i halsen

Stress kan være en temmelig almindelig årsag til at opleve den ubehagelige følelse af en klump i halsen. Når vi oplever stress, udløses der en kompleks reaktion i vores kroppe, der kan påvirke forskellige muskler og organer, herunder dem i vores halsområde.

Forestil dig det sådan her: Når vi føler os stressede eller angstfyldte, er vores kroppe på vagt. Dette skyldes, at vores krop reagerer på stress ved at frigive hormoner som adrenalin og cortisol, der øger vores hjertefrekvens og får vores muskler til at stramme op for at forberede os på at håndtere en truende situation. Denne naturlige reaktion kan også påvirke vores halsmuskler.

Når vores kroppe er under stress, kan musklerne i vores halsområde, herunder kan cricopharyngeus-musklen, blive stramme og spændte. Dette kan resultere i en fornemmelse af, at der er en klump eller noget, der sidder fast i halsen, selvom der ikke er nogen reel fysisk blokering der.

Det er som om vores kroppe er i en konstant tilstand af alarm, selv når der ikke er nogen umiddelbar fare, hvilket kan føre til denne ubehagelige fornemmelse. Dette er grunden til, at selvom der ikke er nogen faktisk fysisk klump, kan vores sind stadig tolke den øgede spænding i vores halsmuskler som en klump, og det kan føles meget virkeligt og ubehageligt.

Eksempel

Et eksempel på denne mekanisme i aktion er, hvis du oplever noget sørgeligt; er til en begravelse eller ser en sørgelig film. Dette vil få de fleste mennesker til at få en klump i halsen – det er et eksempel på stress eller følelse, der forårsager et fysisk symptom (faktisk stramning af musklerne i halsen).

Rent fysiologisk er det dette her som sker:

Vores hals består af nerver, muskler og arterier, som kan blive overstimuleret, når vi oplever stærke følelser som stress eller tristhed. Specifikt opleves følelsen af klumpen i halsen, når vi forsøger at synke, hvilket indebærer at lukke stemmelæberne. Imidlertid får stress og behovet for at græde stemmelæberne til at forblive åbne, så følelsen af en klump i halsen opstår, når halsens muskler forsøger at lukke, mens stemmelæberne forbliver åbne.

De fleste bekymrer sig ikke om det når dette sker, fordi de automatisk forbinder følelsen af sorg eller trished med følelsen af klumpen i halsen.

Men hvis vi ikke umiddelbart kan finde denne forbindelse, for eksempel hvis stramningen skyldes en længerevarende og måske ikke helt bevidstgjort følelse af sorg eller bekymring (måske er parforholdet gået i stykker? måske har vi mistet et skattet venskab… eller vores job), så kan vi komme ind i en negativ spiral:

Tankerækken – især hvis du i forvejen er tilbøjelig til at bekymre dig – følger ofte følgende linjer: “Jeg har en klump i halsen! jeg undrer mig over hvorfor? Kunne det være forårsaget af en klump eller blokering? Hvad forårsager klumper og blokeringer? Kunne jeg have en tumor eller vækst eller kræft? De fleste af os rationaliserer og siger til os selv, at det er meget usandsynligt, men underliggende i den tanke er, at det kunne være tilfældet. Bekymringen vedrørende kræft, selvom det er usandsynligt, vil få stramningen i halsen til at fortsætte og nogle gange forværres, hvilket bekræfter bekymringen om, at der sker noget ubehageligt, hvilket fører til en selvforstærkende negativ spiral.

Følelsen af klump i halsen af stress – hvad fortæller din krop?

Hvis du oplever følelsen af at have en klump i halsen, vil du måske kunne nikke genkendende til, at følelsen enten er kortvarig og forbigående, eller at det står på i flere uger – og at følelsen opstår når du er presset. Andre kan have fornemmelsen af en trykken i halsen, når de oplever stress.

Problemer med vores hals og kæber, har ofte noget at gøre med dette med at få givet udtryk for følelser. At holde vores tanker, følelser eller overbevisninger, tilbage på grund af frygt for afvisning, latterliggørelse eller endda en følelse af fare kan få os til have en fysisk følelse af at være “lukket af”.

Et par gode spørgsmål at stille sig selv kan være:

  • Hvilke former for stress har jeg oplevet på det seneste?
  • Har jeg bearbejdet eller udtrykt mine følelser?
  • Ved folk tæt på mig, hvordan jeg virkelig har det?
  • Føler jeg mig støttet, og forstået af min nærmeste?
  • Hvad har jeg brug for at sige, som jeg ikke siger?

Vi skriver meget mere om dette i artiklen om kæbespændinger her

Kan nakkespændinger give klump i halsen?

Vores nakke og hals er tæt forbundne områder af vores krop, og når vi oplever spændinger eller smerter i nakken, kan det føre til, at musklerne i vores halsområde strammer op som en reaktion. Dette kan resultere i en fornemmelse af stramhed eller en klump i halsen, selvom der ikke er nogen faktisk blokering.

Det kan være en ond cirkel, fordi når vi føler smerte eller spændinger i nakken, kan det forårsage, at vi ubevidst spænder vores halsmuskler, hvilket igen kan forværre følelsen af en klump i halsen.

Så svaret her er ja, hvis din nakke er meget anspændt, kan det godt medføre følelsen af at have en klump i halsen.

Klump i halsen – andre årsager

I nogle tilfælde er følelsen af klump i halsen ikke relateret til stress. Hvis du har mistanke om, at en af de følgende punkter er årsag til klump i halsen, bør du kontakte din praktiserende læge:

  • Forkert eller overanstrengelse af stemme: Især sangere oplever til tider, at en øget belastning af muskulaturen omkring struben kan udløse følelsen af klump i halsen.
  • Rygning kan give gener i form af klump i halsen.
  • Øget produktion af næsesekret: Næseflåd kan løbe fra bihulen tilbage i svælget og udløse klump i halsen.
  • Refluks: Mavesyre, der kommer op i svælg, kan irritere halsmuskulaturen i en sådan grad, at det udløser klump i halsen.

Hjælp hvis du har en klump i halsen af stress

Kropsterapi hjælper mod stress ved at at balancere det autonome nervesystem: Det autonome nervesystem, bestående af det sympatiske og parasympatiske system, regulerer kroppens indre funktioner. Det sympatiske system, kendt som “kæmp eller flygt”, aktiveres under stress, mens det parasympatiske system fremmer afslapning og restitution. En balance mellem disse systemer er afgørende for at du kan trives godt.

Ved at bringe balance mellem de to systemer gennem massage, pulsering og guidet åndedræt, kan kropsterapeuten hjælpe dig med at dæmpe din krops stress-reaktion, og dermed give dit system en mulighed for at falde til ro.

Gennem samtale undervejs i behandlingen vil kropsterapeuten også hjælpe dig med at finde frem til årsagerne til at du føler dig stresset, og kortlægge de situationer hvor du føler dig forhindret i at give udtryk for dine følelser. På den måde lindres dine fysiske gener, og du får en retning at arbejde i, i forhold til at genfinde din balance og trivsel.

Find en behandler nær dig



Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg