Indhold

Børn og unge kan også få stress – Bliv klogere på symptomerne her

Stress hos børn og unge

Indhold

Symptomer på stress hos børn og unge

Vi lever alle i en tid med øget stress, og verden som vi kender den, synes under drastisk forandring. Vores børn og unge er ikke immune over for påvirkningen, og derfor ser vi et stigende tendens til at også de rammes af stress.

Børn er meget observante. Har du nogensinde oplevet, at dit barn gentager noget, du måske har sagt, og troede, de ikke hørte? Er du blevet overrasket over, at de nævner et emne, du troede, de ikke vidste noget om? De opfanger mangt og meget fra samtaler de overhører. Endnu mere, de absorberer de følelser, der foregår omkring dem. Og i dag er der mange følelser i spil. Børn bemærker, når deres forældre eller andre mennesker omkring dem er stressede og kan reagere på vores følelsesmæssige tilstande.

Årsager til stress hos børn og unge

Stress hos børn og unge kan have mange forskellige årsager, der spænder fra forholdene i familien til skole og sociale interaktioner. En af de primære årsager kan være spændinger derhjemme. Konflikter mellem familiemedlemmer kan skabe en urolig atmosfære, hvilket kan påvirke børn og unges mentale velvære negativt.

En af de mest udbredte og følelsesmæssigt udfordrende situationer for børn er forældrenes skilsmisse. Denne opløsning af familiens enhed kan medføre følelser af tab, usikkerhed og angst hos børnene.

Tab af enhver art, som tabet af en elsket eller et kæledyr, kan også være en betydelig kilde til stress for børn og unge. Det kan føre til sorg, isolation og en følelse af tomhed, som kan være svær at håndtere.

Selvom visse ændringer kan virke positive, såsom at flytte til et nyt hjem eller få en ny søskende eller stedforælder, kan de stadig være stressende for børn. Disse ændringer kan forstyrre deres rutiner og skabe følelser af usikkerhed og manglende kontrol.

I skolen kan både dét at få venner og opleve mobning være betydningsfulde stressfaktorer. Social integration og accept er afgørende for børns trivsel, og konflikter eller udelukkelse kan føre til følelsen af ensomhed og utilstrækkelighed hos barnet.

Desuden kan præstationsangst i forbindelse med skolearbejde, tests og karakterer skabe betydelig stress for børn og unge. Kravet om at opnå succes og præstere godt i skolen kan føre til en konstant følelse af pres og angst.

Som børn vokser op, kan yderligere stressfaktorer som massiv påvirkning fra sociale medier, gruppepres, komplekse sociale relationer, herunder romantiske relationer, og pres omkring brug af stoffer og sex blive mere fremtrædende. Samtidig med en stigning i skolearbejde og eksamener øges presset for at klare sig godt i skolen og opretholde venskaber, hvilket yderligere bidrager til stressniveauerne hos børn og unge.

Børn  og unge har imidlertid ikke altid den følelsesmæssige erfaring eller ordforråd til at udtrykke sig, og bede om hjælp. De mangler også nogengange en forståelse af, hvad der virkelig sker – for dem føles det bare anderledes, ubehageligt, uforudsigeligt og skræmmende.

Hvordan reagerer børn på stress?

Stress hos børn kan manifestere sig som ændringer i deres normale adfærd. Almindelige ændringer kan omfatte at barnet:

  • Bliver humørsvingende eller irritabel
  • Trækker sig tilbage fra aktiviteter, de engang nød
  • Ofte giver udtryk for bekymring (også om små ubetydelige ting)
  • Klager over skolen
  • Græder mere
  • Bliver frygtsomme eller nervøse
  • Bliver overdrevent klyngende
  • Ændrer spise- og søvnmønstre
  • Ofte lager over hoved- eller mavepine, eller tilsvarende

Stressede børn  kan desuden udvise tegn på tilbageskridt. For eksempel kan børn, der tidligere har været renlige, begynde at tisse i sengen igen. Et barn kan begynde at sutte på tommelfingeren igen, eller kan have vredesudbrud og separationangst. Konflikter omkring spisetid og sengetid kan gentage sig.

Børn i denne aldersgruppe viser ofte deres følelsesmæssige stress på fysiske måder. Klager over, at deres maver gør ondt, er en almindelig reaktion. Og selvom man kan være fristet til at fortolke “jeg har ondt i maven” som et udtryk – ikke for mavepine – men for at alt ikke er som det skal være, så kan det faktisk godt være sandt:

Når vi er stressede, producerer vores kroppe kemikalier, der har fysiske virkninger. Vi kalder dette kamp-eller-flugt reaktion, en stigning i hormoner som adrenalin og kortisol. Vores tarme har også deres eget nervesystem kaldet det enteriske nervesystem. Disse nerver reagerer på de samme stresshormoner og neurotransmittere, som vores hjerner gør. De hormoner kan få en mave til at føles mærkelig eller gøre ondt. Derudover sænker stress smertetærsklen. Et hypersensitivt nervesystem sender signaler op ad rygsøjlen og videreformidler smertesignaler til hjernen, når et barn er stresset.

Hvad gør stress ved unge?

Symptomer på stress hos pre-teens og teenagere kan variere, og det er vigtigt at huske, at hvert barn reagerer forskelligt på stress. Nogle almindelige symptomer, der kan ses hos børn i denne aldersgruppe, når de oplever stress, inkluderer:

Hovedpine og Mavesmerter
Fysiske manifestationer af stress er almindelige. Hyppige hovedpine, mavesmerter og andre somatiske bekymringer kan være et tegn på stress.

Søvnproblemer
Besvær med at falde i søvn eller blive i søvn kan være et tegn på stress. Og det kan være en ond cirkel: En overtræt teenager er mindre tilbøjelig til at kunne tåle stress.
Nogle ængstelige eller deprimerede teenagere sover for meget. En teenager, der altid vil gå tilbage i seng efter skole eller forsøger at sove hele dagen i weekenderne, kan forsøge at undslippe stress.

Problemer med Skolen
Problemer med skolearbejde og karakterer kan både være årsag til stress og resultatet af det. Hvis din teenagers karakterer er faldet, eller de begynder at have mere fravær fra skolen, så tal med dem om, hvad de føler, og få hjælp fra en rådgiver.

Øget Irritabilitet
Selvom teenagere mildest talt har en tendens til at være humørsvingende af natur, er en teenager under stress sandsynligvis mere irritabel end normalt. Hvis din teenagers vrede eller irritation over små gener virker overdrevet, kan de føle sig overvældede. Husk, at deres følelser er proportionelle med deres opfattelser (der måske ikke afspejler virkeligheden særligt godt)

Ændringer i deres sociale liv
Stress vil sandsynligvis ændre en teenagers sociale vaner. Social isolation kan være et tegn på, at din teenager har svært ved stress. At tilbringe mere tid på deres værelse end normalt eller vise manglende interesse for at tale med venner kan signalere vanskeligheder.

Hyppig Sygdom
Teenagere, der er stressede, har større sandsynlighed end andre for at få forkølelser og andre mindre sygdomme, hvilket medfører, at de må undvære skole, fritidsaktiviteter og sociale begivenheder.

Koncentrationsbesvær
Når teenagere tumler for meget ,ed deres tanker, er det svært for dem at koncentrere sig om det de foretager sig, og derfor kan de let blive distraherede i klassen og have svært ved at holde fokus, mens de laver deres lektier.

Negativt “selvsnak”
Ængstelige teenagere bruger meget negativt selvsprog. For eksempel kan en teenager sige ting som “Ingen kan lide mig” eller “Alting går altid ad H.. til ” Selvom det er normalt for teenagere at sige disse ting nogle gange, er det at gøre det mere end normalt sandsynligvis et tegn på stress

Generel Bekymring
Stressede teenagere bekymrer sig ofte om alle de dårlige ting, der kunne ske, eller om andres opfattelse af dem. Hvis din teenager udtrykker mere bekymring end normalt, så overvej, om stress måske er årsagen.

Er dit barn stresset?

Børn og unge reagerer ofte vældig godt på behandling, som har fokus på kroppen, og ikke så meget på tanker og ord, og vores kropsterapeuter behandler børn og unge, såvel som voksne, som kæmper med stress problematikker.

Læs mere om kropsterapeutisk behandling af stress her

Eller find nærmest behandler her

Kropsterapeuter – hele landet

Kilder og mere information:

Psykiatrifonden – rapport om stress hos unge
Børns Vilkår – Stress hos børn
Kids Minds Matter – symptomer på stress hos børn og unge

Seneste indlæg