Daniel Bonde

Daniel Bonde

Daniel Bonde blev uddannet Totum kropsterapeut i 2016 og er nu underviser på Totum, udover at have sin egen klinik. Daniel søger gennem sine behandlinger at skabe et frirum, hvor det er tilladt at mærke, føle og udtrykke lige præcis det, der rører sig indeni nu og her.

Indhold

Behandling af hovedpine

Behandling af hovedpine

Indholdsfortegnelse

De fleste mennesker oplever at have hovedpine af og til. Otte ud af ti har oplevet af have ondt i hovedet i løbet af det sidste år. Hvis du har ondt i hovedet ofte eller hver dag, kan kropsterapi hjælpe dig. Og der er også nogle lindrende punkter på kroppen, du selv kan arbejde med. Få de gode tips her.

Hovedpine hver dag

Hovedpinen opstår typisk, når vi har for travlt, har sovet for lidt eller har drukket for meget aftenen før. Behandling af denne form for hovedpine kræver mere søvn og mindre alkohol.

Du kan også få ondt i hovedet, hvis du har glemt at spise og drikke i dagens løb. Samtidig kan dårlig søvn, stress og andre dybereliggende problematikker spille ind på dit generelle velbefindende. I sådanne tilfælde kan behandling fra en kropsterapeut hjælpe dig med at få styr på sammenhængen.

Hovedpine inddeles i primære og sekundære hovedpinetyper:

  • De primære er migræne, spændingshovedpine og den mere sjældne klyngehovedpine.
  • De sekundære former for hovedpine kommer fra andre tilstande som fx feber, hovedskader og alkoholpåvirkning.

Symptomerne kan variere mellem alt fra trykkende (dunkende i takt med pulsen) til jagende smerter. Jagende hovedpine kan bringe  lys- og lydfølsomhed med sig, ligesom hovedpinen også kan give kvalme og opkastninger.


Find en behandler nær dig


Gode råd til behandling

Her får du gode råd og viden om, hvordan du fjerner hovedpine med en naturlig behandling – uden brug af smertestillende medicin, men ved hjælp af akupressur i fire zoneterapi punkter.

For eksempel behøver en spændingshovedpine ikke være kronisk. Du kan selv behandle din hovedpine ved at trykke på fire zoneterapipunkter, også kaldet ’akupressur’

Akupressur til behandling af hovedpine

Akupressur handler om at trykke på en række specifikke punkter på kroppen.

Behandlingen er ligesom ved akupunktur – dog uden nåle – og hjælper med at løsne op i kroppen, og derved genfinde kroppens balance.

Der er fire trykpunkter, der kan behandle din hovedpine. To ved hånden og to på foden.

Behandling af hovedpine foregår med tryk på et eller flere af disse trykpunkter:

  • Første punkt sidder på håndens overside midt imellem tommelfinger og pegefinger – cirka to-tre centimeter ind mod håndryggen. Du kan mærke trykpunktet ved at føre din tommelfinger ned mellem de to fingre. (Du er det rigtige sted, når der bliver smalt, og du ikke rigtig kan komme længere ind mod håndryggen).
  • Andet punkt sidder på kanten af underarme cirka to fingres bredde fra, hvor vi bukker håndleddet.
  • Tredje punkt sidder på foden ud for ankelknysten cirka en fingers bredde bagud.
  • Fjerde punkt sidder mellem anden og tredje tå cirka tre fingres bredde oppe på foden. (Anden tå er den ved siden af lilletåen.)

Behandling af hovedpine med zoneterapi og akupressur punkter foregår ved, at man trykker på de ovenstående punkter.

Du kan trykke på de forskellige punkter på to måder. Enten kan du holde trykket i 30 sekunder, holde en pause, og trykke 30 sekunder igen. Ellers kan du holde tommelfingeren på punktet og lave et pulserende tryk ned på punktet.

De to måder kan også kombineres, så du holder et fast tryk, stimulerer punktet, holder en pause, og gentager.

Behandling af hovedpine med disse fire punkter vil lindre og behandle din hovedpine, så du slipper for at spilde din dag på smerter.

Det gør ikke ondt i hjernen

Hovedpine opstår ikke, fordi du har ondt i hjernen. Faktisk har hjernevævet ikke nerveceller, som kan registrere smerte.

Det er de smerteførende nervetråde, som løber langs de store blodkar i hjernen, som giver dig smerteimpulser. Hovedpinen opstår, når disse nervetråde aktiveres, udvides eller irriteres af forskellige årsager.

Smerterne kan føles som om at de nogle gange ligger bagerst i hovedet og andre gange ved panden eller i siden. Det er, fordi smerterne følger den måde, blodkarrene ligger fordelt i hjernen.

Samtidigt er hjernen ikke god til at registrere, hvor det præcis gør ondt sammenlignet med for eksempel fingrene, hvor du med millimeters præcision kan sige hvor det gør ondt.

Behandling af spændingshovedpine

For at lindre dine smerter i hovedet, kan du bruge de fire zoneterapipunkter til behandling af hovedpine.

Men hvis det er spændinger andre steder i kroppen, som skaber din hovedpine, er det det, der skal behandles.

Spændinger i nakken være et resultat af en dårlig kropsholdning. Er det tilfældet, så må behandling af hovedpinen også rette sig mod at frigøre de spændingstilstande, der låser kroppen og lægger pres på nakken. Ellers opnås typisk kun en midlertidig lindring af problemet.

Kropsterapiens behandling af hovedpine

Når du går til en kropsterapeut for behandling af hovedpine, vil vedkommende tage højde for både de fysiske og psykiske årsager til dine smerter.

Hvordan er spændingstilstanden i f.eks. nakke, hals, skuldre og ryg? Er der noget, der fylder meget i hverdagen for tiden – eller har gjort? Ud fra hvad du – og din krop – fortæller, vil behandlingen gå i gang. Og den behandling, du modtager, er tilpasset lige præcis dig.

Nogle behandlinger er meget fokuserede på de spændte muskelgrupper, som skaber problemer. Andre arbejder både med krop og sind, og her kan samtale om de bagvedliggende problematikker indgå i behandlingen.

Stammer spændingerne fra nakke og ryg, vil du naturligvis få behandling dér. Men fordi kropterapeuter er uddannede til også at bruge akupressur og zonetryk under fødderne, kan du også opleve, at andre dele af kroppen bliver behandlet.


Har du jævnligt hovedpine? Find en behandler nær dig

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Daniel Bonde

Daniel Bonde

Daniel Bonde blev uddannet Totum kropsterapeut i 2016 og er nu underviser på Totum, udover at have sin egen klinik. Daniel søger gennem sine behandlinger at skabe et frirum, hvor det er tilladt at mærke, føle og udtrykke lige præcis det, der rører sig indeni nu og her.

Seneste indlæg

Vinterdepression

Vinterdepression eller efterårsblues?

Omkring Middelhavet kender man ikke til vinterdepression, mens hver tiende lider af det i Alaska. I Danmark er det omtrent hver tyvende,

Julestress

Julestress og den indre trold

Jeg kan huske, at en vens storebror fortalte, at julemanden umuligt kunne findes, eller i hvert fald kunne han ikke nå at

Scroll til toppen