Indhold

Forskellen på kropsterapi og massage

Behandling af muskelsmerter

Indhold

Hvad er muskelsmerter?

Hos manden vejer kroppens muskler ca, 2/5 af kroppens samlede vægt, mens dette tal er mindre for kvinder. Muskelsmerter er en fællesbetegnelse for smerter og ømhed i kroppens muskler. Men muskelsmerter kan have mange årsager og al behandling af muskelsmerter er derfor ikke nødvendigvis ens.

De fleste kender til de muskelsmerter, der opstår efter træning. Efter træning vil en vævsprøve vise betændelsesceller og ændringer i muskelcellerne. Dette er en hel naturlig proces, når muskelfibrene får små skader under træningen. Inflammationsprocessen er en del af oprydningsarbejdet efter de små skader i muskel, hvorefter musklerne bygges op igen – denne gang lidt stærkere og mere udholdende end før træningen.

Andre årsager til muskelsmerter

Muskelsmerter efter træning er helt harmløse og går i sig selv i takt med at kroppen restituerer. Med kropsterapiens pulserende bevægelser kan man dog fremskynde processen og hjælpe kroppen til at slippe ophobede affaldsstoffer og mælkesyre i musklerne.

Muskelsmerter kan også opstå som tegn på sygdomme i organer. F.eks. kan man få ondt i højre skulder ved galdestensanfald. Depression kan også medføre muskelsmerter – formentlig på grund af ændringer i nervesystemet.

I kropsterapi-klinikken ser vi dog tit en anden form for problematik i forhold til muskelsmerter. Mange mennesker går rundt med kronisk spændt muskulatur. Og spændt muskulatur, som ikke kan slappe af, kommer til at give smerter. Er du stresset, så er det meget almindeligt at få ondt skuldre, nakke og lænd. Er du et kontrolmenneske, så er ryggen ofte smertende, øm og stiv.

Mange mennesker har faktisk glemt, hvordan man slapper af. Og de opdager det først, når de ligger på briksen og har svært ved at slippe en del af deres krop. Det kan være lidt af en øjenåbner. Og det er klart, at går vi rundt og spænder lidt – eller meget – i kroppen hele tiden, så får vi smerter.

Behandling af muskelsmerter handler i langt de fleste tilfælde derfor om at lære kroppen at slappe af og slippe sine spændinger.

Behandling af muskelsmerter

Kropsterapi giver en række af forskellige muligheder til behandling af muskelsmerter. Pulserende massage, tryk, åndedrætsteknik, zoneterapi og akupressur er alle teknikker, der afspænder kroppen. Derudover kan ledfrigørelser optimere bevægeligheden omkring kroppens led, som musklerne løber henover. Faktisk kan ledfrigørelser have både en lokal mekanisk effekt og en neurologisk effekt, som påvirker musklerne i det område nerven forsyner med nervetråde.

En ledfrigørelse omkring rygsøjlen kan derfor behandle en smertende muskel i f.eks. arme eller ben.

Behandling af muskelsmerter med meridianlære

Meridianlære er læren om kroppens energibaner. Hvert organ i kroppen har en energibane, som løber ens på begge sider af kroppen. Sammen med energibanen og organer hører også nogle muskelrelationer. Disse tre – meridianbane, organ og muskelrelationer – kan påvirke hinanden indbyrdes, således at en problematik i et organ kan føre til muskelsmerter i de relaterede muskler.

Dette er én af årsagerne til, at en kropsterapeut ikke kun behandler lokalt på den ømme muskel. For ved at løsne ind til det tilhørende organ og behandle på meridianen, kan vi skabe en langt større afspænding end ved blot at arbejde på den enkelte muskel.

Nogle muskelsmerter kan også afspejle en psykiske problematik. F.eks. kan hele ydersiden af kroppen blive spændt og smertefuld, hvis vi har svært ved at sætte grænser. Hvis vi ikke med ord og handlinger kan opretholde vores personlige grænser, bliver kroppen det sidste værn mod presset. Derfor spænder den op og sætter hårdt mod hårdt.

Her er der altså ikke tale om en specifik muskel, der er øm efter træning eller anden overbelastning. Dette er en mere generel spændingstilstand, hvor klienten skal lære at mærke og sætte sine egne grænser. På den måde kommer det personlige rum lidt længere ud fra kroppen, som derfor ikke behøver at stemme hårdt mod hårdt.

Problematikken omkring grænsesætning hører sammen med galdeblæremeridianen som løber langs hele ydersiden af kroppen. Denne meridian behandles også på klienter, som har svært ved at fornemme deres egen kropslige position i rummet. Måske kender du nogen, som altid er lidt klodset og vælter ting? Han/hun har måske ikke en klar kropslig fornemmelse af sin egen krops afgrænsning. Behandling af hele ydersiden af kroppen samt galdeblæremeridianen kan være en rigtig god ide for denne person.

Behandling af muskelsmerter – derhjemme

Noget af det bedste, du kan gøre for dig selv, er udspænding. Især kombineret med åndedrættet.

Med et godt åndedræt kan du lære din krop at slippe spændingerne og dermed mindske eller helt slippe for smerterne. Hvis du gør rundt med smerter og muskelspændinger, så husk især at være opmærksom på din udånding. Det er nemlig her du giver slip – både mentalt og i kroppen.

Hvordan du skal bruge dit åndedræt for at få optimal udnyttelse af dine udspændingsøvelser, kan du se herunder.

Vi håber, du har haft glæde af denne artikel om behandling af muskelsmerter.

Seneste indlæg