Indhold

Hold i nakken

Indhold

Hold i nakken og nakkestivhed giver smerter og begrænset bevægelighed. Få øvelser kan lindre smerter i nakken.

Hold i nakken, ondt i nakken, stivhed i nakken eller myoser i nakken? Kært barn har mange navne, men at vågne med nakkesmerter er aldrig behageligt.

En stiv og ubevægelig nakke har det med at hæmme al aktivitet, fordi smerterne konstant og ved hver bevægelse minder om sin tilstedeværelse. I denne artikel giver vi dig nogle simple nakkeøvelser, som kan lindre nakkesmerter.

Hvad er hold i nakken?

Hold i nakken – eller akut torticollis som det hedder på fagsprog – er en tilstand med smerter og nedsat bevægelighed i nakke og somme tider også i skuldre. Hvis du har hold i nakken, kan du have svært ved at bevæge hovedet, og det kan være låst i en lidt skæv stilling.

Selv om tilstanden er smertefuld og besværlig på grund af den nedsatte bevægelighed, er hold i nakken sjældent et symptom på noget alvorligt. Mange oplever bedring efter nogle få dage, og at nakkesmerterne er væk efter 7-10 dage.

Med den rigtige behandling kan perioden med nakkesmerter dog forkortes betydeligt. Dog skal man være opmærksom på, om nakkesmerterne er symptom på slidgigt i nakken. Hvis dette er tilfældet, bør man kontakte sin egen praktiserende læge. (Læs mere om symptomer på slidgigt i nakken nederst i artiklen).

Hvad er årsagen til hold i nakken?

Årsagerne til nakkesmerter og hold i nakken er ikke entydige.

Mange har prøvet at vågne op med ondt i nakken efter en nat, hvor man har ligget skævt med hovede og nakke. Andre gange kommer et hold i nakken eller ømme nakkemuskler efter en overbelastning, en pludselig bevægelse, stillesiddende arbejde i en dårlig arbejdsstilling eller kulde og træk.

Bag disse hændelser ligger der dog ofte en problematik, som har gjort at den skæve sovestilling, trækket fra vinduet eller den pludselige bevægelse har resulteret i et nakkehold.

Spændinger langs rygraden kan bygges op over tid, ligesom kroppen generelle holdning har stor betydning for din nakkes tilstand. Disse ubalancer og låsninger af kroppen kan over tid være med til at skabe en problematik, som udløses som et nakkehold af en ekstra påvirkning.

Nerve i klemme

I visse tilfælde kan nakkesmerter være forårsaget af, at der sidder en nerve i klemme, også kaldet en diskusprolaps mellem halshvivlerne.

Symptomer på nerve i klemme i nakken er smerter, som stråler ud mod skulderen og den ene arm. Derudover kan der forekomme følelsesløshed, svaghed i musklerne og prikken i hænderne. Disse symptomer kan opstå akut, men også langsomt over tid.

Tilstanden opleves hyppigst hos folk i aldresgruppen 40-60 år.

Hvis man har nogle af de beskrevne symptomer, bør man straks opsøge sin egen praktiserende læge.

Behandling af hold i nakken

Når man skal behandle et hold i nakken, er opgaven langt hen ad vejen af skabe mobilitet i nakken ved at løsne musklerne og eventuelle ledlåsninger.

En kropsterapeut vil gøre dette med pulserende massage i nakken og omkring halsen, sådan at kroppen slider den spænding, som fastholder holdet.

Nakkestivhed

Typisk vil behandlingen foregå på både bagsiden af halsen – altså nakken – og på forsiden af halsen, samt i det væv som støder op til og ligger omkring.

Muskulaturen i både skuldrene og ved kravebenet er nemlig forbundet til nakken og halsen og bevæger sig rundt om halsen, som musklen sternocleidomastoideus der udspringer på kanten af kraniet bag øret og løber ned foran og hæfter på både krave- og brystbenet.

Behandling af hold i nakken

Ligeledes forbinder musklen trapezius nakken med skuldre og øvre ryg. En effektiv behandling af nakkehold og nakkesmerter kan derfor omfatte behandling af de omkringliggende områder.

 

Muskelrelationer og organer

Én af de ting, som gør kropsterapi effektiv, er arbejdet med muskelrelationer, organer og meridianbaner.

En problematik i et organ kan føre til en problematik i de tilhørende muskelgrupper. De muskler, der påvirkes af et organ, kaldes muskelrelationer.

Der er flere organer, der har forbindelse til muskulatur i nakken. Men især mavesækken er interessant.

Mavesækken er et af de organer med mange muskelrelationer, bl.a. sternocleidomastoideus og en række muskler i bagsiden af nakken.

Med denne viden får behandlingen flere muligheder.

Nogle gange kan muskulaturen i nakken være så låst, at den ikke løsnes af behandling lokalt i nakken og på halsen. Her kommer det til nytte, at vi ved, at:

•          Ved at påvirke et organ kan vi påvirke en muskelrelation – og omvendt.

•          Ved at arbejde på organets energibane (meridianen) kan vi påvirke en muskelrelation og organet.

Ved at løsne ind til mavesækken, kan vi hjælpe muskulaturen i nakke og hals til at slippe. Og ved at arbejde på den tilhørende meridianbane kan vi skabe det flow, der skal til, for at vi kan komme til at arbejde i dybden.

I en behandling mod nakkesmerter kan man derfor opleve den enestående følelse af at mærke sin nakke løsne sig og høre maven boble, når behandleren arbejder et andet sted end nakken.

Hold i nakken, hvad kan jeg selv gøre?

Hold i nakken kan opstå af et væld af årsager. En af de største årsager er stillesiddende arbejde med dårlig kropsholdning. Derfor er det naturlige svar på, hvad du selv kan gøre, at sørge for at holde din krop frisk og rask med fysisk aktivitet.

En anden ting, som du kan overveje, er, om der er noge følelser, som er forbundet til din stive og fastlåste nakke. Hold i nakken kan være tegn på en overdreven selvkontrol, en grad af tilbageholdenhed eller en stivhed i sindet, som gør, at vi kan have svært ved at se tingene fra flere sider.

Det knaser i nakken, når jeg drejer hovedet:

Du skal gøre, hvad du kan for at aflaste din nakken, mens smerter er tilstede, så du undgår at skabe yderligere spændinger. Det kan hovedpuder hjælpe med.

Derudover skal du være opmærksom på, om din rygsøjle og nakke ligger i en lige linje og bliver støttet korrekt. Din seng og hovedpude skal passe til din krop, så du både når du sover på ryggen og på siden, bliver støttet i nakke og ryggen.

Hold i nakken, øvelser:

Udover at holde dine muskler i og omkring nakke og halsen fleksible ved at bevæge dem, og sørge for at du ikke sidder i samme stilling for længe ad gangen, kan du også forsøge sikre, at din holdning er korrekt.

Når du står op, må dine skuldre ikke synke frem, sådan at overkroppen er mere foroverbøjet end rank. Det skaber et knæk i nakken, som ikke er hensigtsmæssigt for din nakken.

Se, hvordan du korrigerer din holdning i videoen her (video fra nakkesmerter indlæg i link fra tidligere).

Hold i nakken, massage:

En kropsterapeut vil behandle dit hold i nakken med pulserende massage i nakken og omkring halsen, sådan at kroppen slipper den spænding, som fastholder holdet i nakken. Og dermed kan dine nakke smerter blive lindret.

Derudover vil kropsterapeuten også afsøge om der kan være følelsesmæssige årsager til at du får hold i nakken.

Slidgigt i nakken, symptomer:

  • Stivhed eller vedvarende smerter i nakken.
  • Smerter, der stråler ud til arme og fingre.
  • Føleforstyrrelser/følelsesløshed i arme og fingre.
  • Nedsættelse af kraften af armens muskelstyrke.

Hvis du oplever de ovenstående symptomer, kontakt da venligst din egen praktiserende læge.

Find en behandler nær dig

Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg