Indhold

Følelsesmæssige problemer kan gøre ryggen sårbar

Følelsesmæssige problemer kan gøre ryggen sårbar

Indhold

Smerter i ryggen skyldes ikke altid kun et fysisk problem – de kan faktisk have rod følelserne. Eksempelvis vores angst for at miste eller vores ubeslutsomhed kan manifestere sig i ryggen og gøre den mere sårbar for skader.

Ryggen er vores væsens søjle. Den giver os støtte og styrke og en værdig og rank holdning. Ryggens holdning er essentiel for, om vi har det godt i vores krop. Desværre er rygproblemer meget udbredt.

Ofte starter smerterne med en skade eller et forkert løft. Men hvis man kigger nærmere efter, kan man finde psykiske eller følelsesmæssige problemer, der har forvoldt spændinger, svækkelse eller sammentrækning i ryggen forud for uheldet, som har været med til at gøre ryggen mere sårbar.

Ryggen afspejler på godt og ondt dét, som vi “har med os i rygsækken”. Både al den visdom og livserfaring, som vi har samlet gennem livet, men også alle de ting, vi gennem årene har gemt væk, fordi vi ikke kunne overskue at forholde os til dem. Vi taler om at have “dårlig ryg”, men er det i virkeligheden ryggen, som er “dårlig”, eller er det de ting, vi forsøger at gemme væk i den?

Støtte og styrke

Hvis du ofte har problemer med ryggen, kan det måske tænkes, at du har skubbet noget væk, som nu forlanger at få din opmærksomhed. Evnen til at præstere er også dybt indlejret i ryggens opbygning. Når vi skal præstere noget, spænder vi automatisk op i ryggen – også selvom den slet ikke har noget at gøre med det, vi skal til at foretage os. Og det samme gælder, når vi skal tage os sammen – så er det også ryggens muskler, vi spænder op i.

Ryggen kan nemlig give os en fornemmelse af støtte og styrke. Det er jo på ingen måde en dårlig ting, men hvis vi alt for ofte føler, at vi skal præstere og tage os sammen, vil det føre til kroniske spændinger i ryggens muskler, som kan udvikle sig til rygsmerter.

Vi kan rette ryggen og gå ranke fremad i livet, eller vi kan bøje os under vægten af vores byrder. Er der noget eller nogen, der presser dig? Er dine byrder blevet for tunge at bære? Føler du, at du er nået helt derud, hvor du “står med ryggen presset op mod muren”?

Ryggens dele og deres betydning

Den øverste del af ryggen afspejler hjertets bagside og hænger blandt andet sammen med din evne til at modtage kærlighed, følelsen af at være uelsket eller at mangle den nødvendige støtte i livet. Spændinger i den øverste del af ryggen kan bunde i, at vi indgår alt for mange kompromiser og til sidst føler os helt magtesløse – pludselig føles det som om, at vi slet ikke har nogen rygrad længere.

Den midterste del af ryggen er med til at skabe balance i kroppen og hænger blandt andet sammen med at tage beslutninger. Problemer i denne del af ryggen kan i nogle tilfælde skyldes, at du hænger fast i ubeslutsomhed, måske fanget mellem dine egne behov og andres krav til dig. Den midterste del af ryggen har også at gøre med skyldfølelse, og så er det her, vi forsøger at skjule vores skyggesider.

Læs også: Der sidder så meget selvmedlidenhed i den ankel

Den nederste del af ryggen, lænden, afspejler vores følelse af sikkerhed eller mangel på samme. Den hænger sammen med overlevelse, egensomsorg, tryghed og angsten for at blive svigtet eller miste. Og så er det her, vi bærer vores krav og forventninger til os selv. Hvis du føler dig udbrændt eller ofte har rod i økonomien, så har du måske problemer med den nederste del af ryggen. Eller hvis du føler dig utryg eller tvivler på, at du kan klare dig selv.

Vi kan også lære meget om os selv ved at blive mere opmærksomme på selve vores holdning. Har du det med at falde sammen i den øverste del af ryggen for at beskytte hjertet og de følelser, der sidder der? Eller er du måske bange for at rette dig helt op, fordi det føles som om, at det efterlader din mave udsat og ubeskyttet. Er du tilbøjelig til at bøje dig forover for at beskytte din sårbare mave, som jo på mange måder er porten til dine følelser?

Find en behandler nær dig



Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg