Mia Nedergaard

Mia Nedergaard

Indhold

Behandling af rygsmerter

Rygsmerter

Indholdsfortegnelse

Rygsmerter og rygproblemer i lænden kender de fleste til, mens andre kæmper med kroniske rygsmerter eller diskusprolaps.
Læs her, hvad du selv kan gøre ved rygsmerterne, og hvor du finder en dygtig behandler.

Du har sikkert selv oplevet at være træt og tung i ryggen eller at lænden har været låst eller på anden vis har givet problemer.

I denne artikel får du viden om behandling af rygsmerter, diskusprolaps og lændeproblemer. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kan selv kan komme dine problemer i ryggen til livs, og hvor du finder en dygtig behandler, som kan hjælpe dig med at komme af med dine rygsmerter.

Øvelser og behandling mod spændinger i ryggen

Her får du en enkle behandling af rygsmerter. Den består af akupressur. For at finde punktet skal du om på bagsiden af dine knæ – ind i knæhasen, hvor du har adgang til blæremeridianen.

Blæremeridianen løber på bagside af benene og ender i fødderne. Langs hele meridianen findes en række punkter.

Det punkt, som du skal finde til denne øvelse, hedder Blære40. Punket sidder midt i knæhasen, og akupressur-pres på dette punkt virker godt som behandling mod rygsmerter i den nedre ryg og lænden, lændeproblemer og iskiassmerter.

Sådan behandler du dine rygsmerter:

  • Massér punktet UB40 i ca. 30 sekunder
  • Hold et tryk i ca. 30 sekunder
  • Hold en lille pause og gentag derefter proceduren

Du kan gøre ovenstående på begge ben og selv behandle dine spændinger i ryggen og lændesmerter.

Har du rygsmerter?

Omkring hver fjerde dansker oplever at have rygproblemer, som viser sig som ondt i ryggen, rygproblemer eller spændinger i ryggen. Betegnelsen at have ondt i ryggen kan dække over en række vidt forskellige oplevelser af smerter forskellige steder omkring hele rygsøjlen.

Rygsøjlen er nemlig bygget op af ikke mindre end 7 halshvirvler, 12 ryghvirvler og 5 lændehvirvler samt korsben og haleben. Derudover fordeler et væld af muskler sig over ryggen og fæstner både dybt og overfladisk.

Imellem de mange led i rygsøjlen kan der opstå ledlåsninger, som begrænser rygsøjlen og dermed også ryggens bevægelighed og endeligt give spændinger i ryggen.

 

Find en behandler nær dig

 

 

Hvorfor opstår rygsmerter?

De hyppigste årsager til rygsmerter er ledlåsninger eller muskelspændinger. De kan også optræde i kombination.

Tunge og skæve løft, dårlige siddestillinger, overbelastning eller inaktivitet er blandt de største årsager til kroniske rygsmerter og lændesmerter.

Dine rygsmerter kan også stamme fra en diskusprolaps. Mellem hver ryghvirvel ligger en bruskskive, som beskytter hvirvlerne.

Der kan opstå en udposning i denne bruskskive, som kan trykke på en rygmarvsnerve. Det er denne udposning, som er en diskusprolaps.

Diskusprolapsen kan resulterer i smerter og stivhed i ryggen. Derudover kan rygsmerterne også følge med ud i nervernes forsyningsområde i arme og ben. Det kan give føleforstyrrelser eller nedsat muskelfunktion.

Det er dog ikke alle diskusprolapser, som giver smerter, men når det gør, bør du søge behandling for diskusprolapsen, da det er yderst smertefuldt.

Følelserne sidder i kroppen

Der er en række følelser, som binder til ryggen. De kan være medvirkende til skævhed og smerter. Disse emotionelle smerter og spændinger i ryggen lærer du om herunder og kan begynde din behandling.

Ofte stammer smerter i ryggen fra dårlige arbejdsstillinger, forkerte løft eller inaktivitet, men før skaden skete, kan der have været nogle følelsesmæssige problemer, som har betydet at din ryg har spændt op, været sammentrukket eller svækket. Det har gjort din ryg sårbar, men det er muligt for dig at behandle det.

Når vi skal præsterer, strammer vi automatisk op i ryggen. Præstationsevnen sidder dybt i ryggens opbygning.

Hvis du ofte spænder op for at præsterer, kan det sætte sig som kroniske spændinger, som vil give smerter i ryggen. Læg mærke til, om dine rygsmerter opstår i sådanne situationer.

Rygsmerter og følelser

Der er en række følelser, som binder sig an til, hvor rygsmerterne opstår. Hvis man vil arbejde med behandling af rygsmerter, kan man ligeledes arbejde med de følelser, som binder i ryggen.

Ryggens øverste del:

Den øverste del af ryggen afspejler hjertets bagside og hænger blandt andet sammen med din evne til at modtage kærlighed, følelsen af at være uelsket eller at mangle den nødvendige støtte i livet.

Spændinger i den øverste del af ryggen kan bunde i, at vi indgår alt for mange kompromiser og til sidst føler os helt magtesløse.

Ryggens midterste del:
Den midterste del af ryggen er med til at skabe balance i kroppen og hænger blandt andet sammen med at tage beslutninger.

Problemer i denne del af ryggen kan i nogle tilfælde skyldes, at du hænger fast i ubeslutsomhed. Måske er du fanget mellem dine egne behov og andres krav til dig.

Den midterste del af ryggen har også at gøre med skyldfølelse, og så er det her, vi forsøger at skjule vores skyggesider.

Ryggens nederste del

Den nederste del af ryggen, lænden, afspejler vores følelse af sikkerhed eller mangel på samme. Den hænger sammen med overlevelse, egenomsorg, tryghed og angsten for at blive svigtet eller miste. Og så er det her, vi bærer vores krav og forventninger til os selv.

Hvis du føler dig udbrændt eller ofte har rod i økonomien, så har du måske problemer med den nederste del af ryggen. Smerterne kan også påstå, hvis du føler dig utryg eller tvivler på, at du kan klare dig selv.

Meridianer og relationer i ryggen

Hvert organ i kroppen har nogle muskler som de hører sammen med og en meridianbane, som løber gennem kroppen. Det giver mening at også arbejde med disse i behandlingen af dine kroniske rygsmerter, lændesmerter eller andre problemer i ryggen.

Organer, meridianer og muskelrelationer er sammenhørende i grupper og har indflydelse på hinanden.

Ryggens 2 organer er nyrene og urinblæren. Urinblæremeridianen løber langs rygsøjlen og altså samme sted som muskelrelationerne findes.

Nyrens meridian har en muskelrelation i psoas-musklen som er involveret i mange problemer og smerter i lænden. Psoas sidder dybt og er overgangen mellem overkroppen og underkroppen. Den forbinder rygraden med benene.

Med den viden kan kropsterapeuten behandle ryggen gennem musklerne men også ved at bruge akupressur og meridian- og organmassage. Fordi sammenhængeskraften mellem de 3 er stærk.

 

Find en behandler nær dig

 

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Mia Nedergaard

Mia Nedergaard

Seneste indlæg

Diskusprolaps

Diskusprolaps: Med smertemuren i ryggen

Interview med Anne Vestergaard Pedersen, Totum Kropsterapi elev I september 2020 fik Anne at vide, at hun havde en diskusprolaps i ryggen.

Fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet mærker vi ofte til, når det ikke fungerer optimalt. En oppustet mave der gør ondt eller en mave der er gået

Scroll til toppen