Indhold

Behandling af rygsmerter

Indhold

Rygsmerter og rygproblemer i lænden kender de fleste til, mens andre kæmper med kroniske rygsmerter eller diskusprolaps.
Læs her, hvad du selv kan gøre ved rygsmerterne, og hvor du finder en dygtig behandler.

Du har sikkert selv oplevet at være træt og tung i ryggen eller at lænden har været låst eller på anden vis har givet problemer.

I denne artikel får du viden om behandling af rygsmerter, diskusprolaps og lændeproblemer. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kan selv kan komme dine problemer i ryggen til livs, og hvor du finder en dygtig behandler, som kan hjælpe dig med at komme af med dine rygsmerter.

Øvelser og behandling mod rygsmerter

Her får du en enkle behandling af rygsmerter. Den består af akupressur. For at finde punktet skal du om på bagsiden af dine knæ – ind i knæhasen, hvor du har adgang til blæremeridianen.

Blæremeridianen løber på bagside af benene og ender i fødderne. Langs hele meridianen findes en række punkter.

Det punkt, som du skal finde til denne øvelse, hedder Blære40. Punket sidder midt i knæhasen, og akupressur-pres på dette punkt virker godt som behandling mod rygsmerter i den nedre ryg og lænden, lændeproblemer og iskiassmerter.

  • Massér punktet “UB40” i ca. 30 sekunder
  • Hold et tryk i ca. 30 sekunder
  • Hold en lille pause og gentag derefter proceduren

Du kan gøre ovenstående på begge ben og selv behandle dine spændinger i ryggen og lændesmerter.

Hvorfor opstår rygsmerter?

Tunge og skæve løft, dårlige siddestillinger, overbelastning eller inaktivitet er blandt de største årsager til kroniske rygsmerter og lændesmerter.

Men dine rygsmerter kan også stamme fra en diskusprolaps. Mellem hver ryghvirvel ligger en bruskskive, som beskytter hvirvlerne.Der kan opstå en udposning i denne bruskskive, som kan trykke på en rygmarvsnerve. Det er denne udposning, som er en diskusprolaps. Diskusprolapsen kan resulterer i smerter og stivhed i ryggen. Derudover kan rygsmerterne også følge med ud i nervernes forsyningsområde i arme og ben, hvilket kan give føleforstyrrelser eller nedsat muskelfunktion. Det er dog ikke alle diskusprolapser, som giver smerter, men når det gør, bør du søge behandling for diskusprolapsen, da det er yderst smertefuldt.

 

Rygsmerter og følelser

Der er en række følelser, som binder sig an til, hvor rygsmerterne opstår. Hvis man vil arbejde med behandling af rygsmerter, kan man ligeledes arbejde med de følelser, som binder i ryggen.

Ofte stammer smerter i ryggen fra dårlige arbejdsstillinger, forkerte løft eller inaktivitet, men før skaden skete, kan der have været nogle følelsesmæssige problemer, som har betydet at din ryg har spændt op, været sammentrukket eller svækket. Det har gjort din ryg sårbar, men det er muligt for dig at behandle det.

Ryggens øverste del:
Den øverste del af ryggen afspejler hjertets bagside og hænger blandt andet sammen med din evne til at modtage kærlighed, følelsen af at være uelsket eller at mangle den nødvendige støtte i livet. Spændinger i den øverste del af ryggen kan bunde i, at vi indgår alt for mange kompromiser og til sidst føler os helt magtesløse.

Ryggens midterste del:
Den midterste del af ryggen er med til at skabe balance i kroppen og hænger blandt andet sammen med at tage beslutninger. Problemer i denne del af ryggen kan i nogle tilfælde skyldes, at du hænger fast i ubeslutsomhed. Måske er du fanget mellem dine egne behov og andres krav til dig.
Den midterste del af ryggen har også at gøre med skyldfølelse, og så er det her, vi forsøger at skjule vores skyggesider.

Ryggens nederste del
Den nederste del af ryggen, lænden, afspejler vores følelse af sikkerhed eller mangel på samme. Den hænger sammen med overlevelse, egenomsorg, tryghed og angsten for at blive svigtet eller miste. Og så er det her, vi bærer vores krav og forventninger til os selv. Hvis du føler dig udbrændt eller ofte har rod i økonomien, så har du måske problemer med den nederste del af ryggen. Smerterne kan også påstå, hvis du føler dig utryg eller tvivler på, at du kan klare dig selv.

Behandling af rygsmerter

Vi har spurgt Jakob Bøge hvordan han typisk arbejder med rygproblemer hos sine klienter

Hvilke typer rygsmerter møder du flest af i klinikken?
Jeg møder flest klienter med smerter i øvre ryg og lænden, som skyldes en muskulær spænding, der kan gøre at en hvirvel bliver trukket ud af position. Det gør ondt dels, fordi musklen spænder, og dels fordi spinalnerven er under tryk, og når den er det, kan det gøre ondt når vi bevæger ryggen. I sjældnere tilfælde kan det også være et eller andet stadie af en diskusprolaps, men i langt de fleste tilfælde er det den muskulære spænding og trykket omkring nerven, der giver smerterne.

Hvordan går du typisk til en behandling af rygsmerter?
Jeg behandler næsten altid oppefra. Lændespænd kommer for eksempel ofte af en kompensation for et spænd længere oppe ad ryggen. Det er den gamle historie om teltbardunerne: hvis der er et spænd i en del af ryggen, vil der opstå et modspænd i en anden del af ryggen, sådan at vi holder os nogenlunde ranke. Der er enormt mange med ondt i lænden, som har fået behandlet den uden at det fungerer særlig godt, og det er efter min mening fordi man er nødte til at se bredere på spændende i kroppen som gør, at lænden ikke kan komme fri.

Er der også ”ikke-mekaniske” forklaringer på rygsmerter?
Ja, jeg oplever to overordnede årsager til rygsmerterne: de fysiske årsager som for eksempel dårlige arbejdsstillinger, havearbejde og så videre, og så selvfølgelig den følelsesmæssige påvirkning af kroppen. Hvis jeg skulle forklare den sidste kort, så knytter vi i kropsterapi organer og følelsesmæssige temaer sammen. Tanken er at hvis der er følelsesmæssig ubalance, så skaber det ubalance i et ”tilhørende” organ. Og fordi der løber spinalnerver til alle organer ned gennem ryggen, kan vi faktisk ofte aflæse hvilket følelsestema, der påvirker et menneske ved at undersøge ryggen. Hvis vi for eksempel ser på den øvre ryg, så er det en relation til lever og galdeblæren og den primære tilhørende følelse er vrede. Det handler om handlekraft og grænsesætning, og vi spænder op hvis vi har problemer med det.

Kan du kurere rygsmerter med kropsterapi?
Der er så vigtigt at have med, at alt i kroppen er en del af en helhed, som både har noget fysisk og psykisk i sig. På den lange bane er det kun, når vi ser helheden, at vi skaber forudsætninger for, at mennesket kan få det bedre. Så når vi for eksempel frigør en lænd, er det selvfølgelig for at fjerne smerten midlertidigt. Men optimalt skaber det også et vindue af frihed for klienten, som kan inspirere til at komme ud af de fysisk eller psykisk belastende forhold, som egentlig har skabt lændespændet – og smerten.

Problemer med rygsmerter?

Hvis du ofte har problemer med ryggen, så kan en kropsterapeut måske hjælpe dig med at finde frem til den underliggende årsag. Find en behandler nær dig, lige her.



Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg