Indhold

Et frirum i weekenden

Indhold

Når man har fuldtidsarbejde og er alenemor, så er der ikke mange timer tilbage i døgnet at tage af. Men det skræmte ikke Iben Vajland Dyel fra at prøve noget nyt. Det krævede bare lidt planlægning.

Iben Vajland Dyel har altid haft en interesse i, hvad vores krop kan, og en dag faldt hun over kropsterapeut uddannelsen hos Totum. Hun tog ind til en informationsaften i København og satte sig op på forreste række.

”Jeg var klar til at få al den information jeg kunne, og håbede at jeg ville blive brugt som forsøgskanin. Og jeg var så heldig at det skete,” siger Iben med et smil. For der gik ikke lang tid, før Iben lå oppe på briksen. En af Totums undervisere begyndte at trykke rundt på Ibens krop, mens han talte ud til dem, der var mødt op til informationsaftenen.

På et tidspunkt rammer underviseren et ømt sted. Et sted hvor Iben har gemt meget af sin vrede. Og det fangede hendes interesse.

”Jeg har altid være nysgerrig på mange mærkelige ting, og da jeg lå der og kunne mærke, at han ramte noget, vidste jeg, at jeg gerne ville arbejde mere med mig selv, og hvorfor det er, at jeg går ind i de samme mønstre. Jeg følte mig egentlig ikke vred. Men jeg vidste godt, at jeg havde lagt en masse følelser ned i en taske og smidt den væk,” forklarer Iben Vajland Dyel.

Et frirum i weekenderne

Der går tre måneder, før Iben Vajland Dyel får tilmeldt sig. For det skulle også hænge sammen økonomisk. Derfor besluttede Iben at tage ekstra vikartimer på et bosted for hjemløse og misbruger og på kort tid, havde hun sparet op til at kunne betale uddannelsen på én gang.

For at få det til at hænge sammen i hverdagen som alenemor, tog Iben Vajland Dyel en beslutning om at tage uddannelsen i weekenderne. For det er ikke muligt at tage den i hverdagene, når hun arbejder 42 timer om ugen og er alenemor til to piger på 11 år og 5 år, der også har fritidsaktiviteter.

”Det krævede en større omgang planlægning, men det virker for os. Heldigvis har jeg en omgangskreds, der støtter og hjælper i forhold til at mine to piger, kan blive passet i de weekender, jeg så er på skolen,” siger hun.

I de weekender hvor Iben skal til undervisning i København, bor hun hos en veninde, for det fungerer ikke, når hun skal kører 1,5 time hver vej.

”Når jeg har base hos min veninde, så er der også plads til at kunne slappe af og gå ud at spise, og samtidig få plejet mit gamle netværk inde i byen. For når jeg bor hos min veninde, så kan jeg bare cykle ind til skolen i Købmagergade. Det giver mig en enorm ro og et frirum, at gøre det på den her måde,” forklarer Iben Vajland Dyel.

Vil hjælpe misbrugere og udsatte børn

Iben arbejder i dag på en specialskole i 7. og 8. klasse, hvor der er elever, der har adfærdsvanskeligheder og flere også har oplevet omsorgssvigt. Derudover er hun vikar på et bosted for misbrugere og hjemløse i Roskilde.

Da Iben Vajland Dyel tilmeldte sig uddannelsen hos Totum, gik hun med en drøm om at være selvstændig og blive fuldtids kropsterapeut. Men efter at have sat sig ned og regnet på det, fandt hun hurtigt ud af, at det ikke kunne løbe rundt.

”En dag regnede jeg på, hvor mange klienter, jeg skulle have igennem hver dag, for at det økonomisk kunne lade sig gøre, når jeg også har to børn. Og jeg kom op på et antal som simpelthen ville give mig stress. Så jeg besluttede at gå en anden retning og tænke mit erhverv ind i ligningen,” fortæller hun.

For Iben Vajland Dyel har i mange år arbejdet med behandling af misbrugere, og har tidligere oplevet, hvordan den kropslige kontakt har gjort en stor forskel.

”Jeg kunne se, at når jeg arbejdede med deres krop inden de skulle til psykolog, så var der allerede pillet 15 lag af dem. Der var en større åbenhed, og det var tydligt at se, hvor effektiv min behandling var,” forklarer Iben og tilføjer:

”Der er mange børn og misbrugere, der ikke kan mærke sig selv. De børn jeg har arbejdet med kan ikke finde ud af at fortælle, hvilke følelser de går rundt med eller forklare, hvordan deres humør er på en skala fra 1 til 10. Derfor vil det være en stor drøm at kunne hjælpe dem, der ikke altid kan sætte ord på deres tanker. For der skal være plads til at mærke sig selv.”

Håb og drømme skaber virkelighed

For Iben Vajland Dyel var det, til at starte med, en ærgerlig følelse, at hun tidsmæssigt og økonomisk ikke kunne være fuldtids selvstændig. Men i stedet for at droppe hele ideen om at uddanne sig til kropsterapeut, gik hun i tænkeboks.

”Det vigtige, når man begynder at drømme om uddannelsen, er at man tør tænke positivt – at man prøver at se mulighederne. Vi kan skabe alting selv ud fra vores tanker – hvis vi tør bruge vores fantasi. Bekymringer skaber vores virkelighed, men det gør vores håb og drømme også. Så i min verden er bekymringer bare negative fantasier, mens drømme og håb er positive fantasier,” siger hun.

Grænseoverskridende at arbejde med sig selv

Iben startede sin uddannelse i marts hos Totum, og der har derfor primært været fokus på grebene og det tekniske. Men snart går Iben Vajland Dyel ind i næste fase, hvor der er fokus på eleverne selv.

”Uddannelsen gør mig vanvittig glad, og det er virkelig spændende. Men jeg kan også mærke, at nu kommer min angst, for nu skal jeg arbejde med mig selv. Det er lidt som at springe ud fra en klippe, jeg er nødt til at lære at give slip, og det er jeg ikke vant til,” siger Iben og uddyber:

”Jeg har været alene i mange år med mine børn. Og er derfor vant til at være den stærke og klare alting selv. Andre må gerne være sårbare, men at jeg pludselig selv skal være sårbar er enormt grænseoverskridende.”

Men når alt det er sagt, så kan Iben mærke, at det er den rigtige beslutning, hun har taget.

”Jeg er fyldt op på en god måde. Det er spændende at blive klogere på kroppen, hvordan den fungerer, og hvor meget den prøver at fortælle os – som vi desværre til tider ikke hører. Derfor vil jeg gerne hjælpe dem, der ikke kan sætte ord på deres følelser,” forklarer Iben Vajland Dyel.

 

Seneste indlæg