Udadtil var Søren Møller en verdensmand, der kunne alt. Men inden i larmede det, og han var tæt på at knække. Efter at have lagt sit liv om har han i dag fundet en indre ro.
God uddannelse, godt job og en sød kæreste. Livet var en leg for Søren Møller, og intet kunne stoppe ham. Men det var en løgn.
For inden i ham skreg tankemylderet og følelsen af afmagt. Men i stedet for at forholde sig til den indre kamp, så fyldte Søren opskriften, som der blev forventet.
Men med årene blev den indre larm for høj.
Afspejlede sin far
Søren Møller er udannet ingeniør og har altid været en af dem, der var god til matematik og naturvidenskabelige fag. Han kom fra et hjem, hvor faren arbejdede i militæret og var god til at lukke ned for sine følelser, mens moren var hjemmegående og havde en masse følelser, som hun til tider ikke kunne finde rundt i.
Det betød for Søren, at han som barn ofte gik på listefødder.
”Jeg var et sensitivt gemyt, som mærkede helt vildt meget. Men efter bedste evne forsøgte jeg at modellere mig efter min fars billede. Det betød, at jeg desperat forsøgte at lukke ned for mine følelser,” fortæller han.
Derfor forsøgte han i mange af sine unge og voksne år at fremstår som en, der havde styr på tingene.
En verdensmand uden indre ro
Som ung tog Søren en universitetsuddannelse som ingeniør og på trods af, at der hele tiden var en indre konflikt, var han stadig charmerende og en verdensmand, der kunne alt. Lod han i hvert fald som om.
En dag sagde han dog sit job op og begyndte at arbejde som sælger. Men heller ikke det nye job gav mening for ham.
”Jeg havde fulgt opskriften med at få en god uddannelse, et godt job og en sød kæreste. Alting så perfekt ud. Men jeg var ikke glad. Hver gang jeg ikke var i gang med noget for at beskæftige mig selv, kom der en tristhed og en afmagt. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre,” fortæller han.
Søren sagde igen sit job op og tog en beslutning om at tage ud og rejse i et halvt år. Problemet var bare, at da han kom hjem igen, havde han ingenting. Han stod et endnu værre sted end før rejsen.
Følte en utilstrækkelighed
Sammen med en kammerat besluttede Søren at rejse væk igen. Han skulle bare væk fra sit liv. Og på vennens anbefaling endte de på et meditationsophold i Indien.
”Jeg ender faktisk med at være i Indien i fire måneder. Jeg tror, at det var det her ophold, der gjorde den store forskel for mig. Jeg havde en underviser, der kunne se, at der var noget inde i mig, der ikke fungerede. Det var som to cirkusheste, der bare red mig rundt i manegen,” forklarer han.
Søren begyndte derefter at reflektere mere over, hvordan hans krop og sind hang sammen. Men han kunne stadig mærke en enorm indre konflikt, for det at få kontakt til sine indre følelser var i total modstrid med, hvad han havde lært af sin far.
”Jeg følte den her utilstrækkelighed. Men jeg besluttede, at selv om det var i modstrid med, hvad jeg havde gjort hele mit liv, så skulle jeg lære mig selv at kende,” siger han.
Efter hjemkomsten til Danmark tog Søren en række kurser, som på forskellig vis fokuserede på krops- og sindsudvikling, for at komme i kontakt med det, der larmede og rumsterede inde i ham.
På et af kurserne var der et teaterelement, hvor kursisterne skulle stå på en scene. Det var enormt grænseoverskridende i forhold til Sørens natur, da han egentlig ikke brød sig om at stå blottet foran andre.
Et fyrværkeri af følelser
Under teaterøvelserne begyndte Søren at ligge mærke til, at han altid fik ondt i ryggen. Han blev derfor anbefalet en kropsterapibehandling af en af sine medkursister.
Den første behandling var et chok for ham.
”Det var rammende for mig. Det var en orgasme uden det seksuelle. Det føltes som et fyrværkeri af følelser, der bare eksploderede. Det forløste en masse følelser – som at være ked af det og glad på samme tid. Jeg var alt på én gang og samtidig fri af det hele. Men jeg var også bange for alle de her følelser, bange for at miste kontrollen. Men det gjorde jeg ikke,” forklarer Søren.
Interessen for at lære sig selv bedre at kende kombineret med den kropslige indsigt fra turen til Indien gjorde, at Søren startede på kropsterapeutuddannelsen hos Body-SDS i 2003.
I dag er Søren selvstændig og har sin egen klinik, men han underviser også i kropsterapi hos Totum i Århus, hvor han er skoleleder.
Vil hjælpe andre med at forstå sammenhængen
For Søren Møller er det rigtig givende at kunne hjælpe andre derhen, hvor de får en større selvindsigt og kommer i kontakt med deres krop. At se andre mennesker blive mere klare på sig selv og samtidig afklaret.
”For mig er det vigtigt, at kropsterapi ikke kommer til at lyde som en omgang hokus pokus. For mange tager afstand, når vi begynder at tale følelser og selvindsigt. Men med kropsterapi hjælper jeg med at binde tingene sammen og vise, hvordan mine klienter kan navigere efter det,” forklarer han.
Søren mener, at man med kropsterapi kan få en større begribelse af sig selv, som er med til at skabe ro, lykke og nærvær i vores liv.
”Hvis vi ikke accepterer, at der er noget inde i os, som vi har brug for at få kontakt til, så kan det være svært at komme helt ind til støjen. Sådan havde jeg det selv. Jeg kunne næsten ikke mere til sidst, jeg var ved at knække mig selv og ved hele tiden at holde mig beskæftigede, kunne jeg ikke mærke, at det larmede,” siger han og afslutter:
”Som menneske bliver vi ulykkelige, når vi føler os koblet af livet. Vi kommer til at leve fragmenteret og føler os uden sammenhæng. Vi har brug for at mærke, at vi hører til et sted og forstå os selv bedre,”