Indhold

Fra Pleaser til Grænsesætter

Indhold

Da Heidi Rasmussen fyldte 50 år i 2017, besluttede hun sig for at give sig selv Totum Kropsterapiuddannelse i gave. Det skulle vise sig at blive gaven, som sendte hende på en uventet rejse.

Heidi Rasmussen er just blevet ansat som kropsterapeut på Klinik Storm Sorgenfri – blot få måneder efter færdiggørelsen af uddannelsen hos Totum. Arbejdet som kropsterapeut har givet hende mod på at videreuddanne sig inden for kropsterapi på Masterclass, og hun fremstår som en kvinde, der ved, hvad hun vil, og som har fokus på, hvad der er vigtigt for hende.

Men sådan har det ikke altid været. Langt fra. I det meste af sit liv var hun pleaseren. Den, som passede på alle andre. Den, som fik alting til at fungere. Både på arbejdspladsen og ikke mindst i familien. Og da hun som 23-årig mistede sin mor efter fem års sygdomsforløb, var det således Heidi, der tog vare på hele familien.
“Da min mor døde, tog jeg alt for meget ansvar. Jeg passede på min far, passede på min søster, passede på min mormor, og havde et lille barn på fem uger. Og sådan fortsatte mit liv bare, fordi jeg er sådan som person. Set i bakspejlet, var det nok ikke mig, der skulle have taget det ansvar”, funderer Heidi over fortidens handlingsmønstre.

 

Gaven til sig selv

Rejsen mod at lære at sætte grænser og sætte sig selv i første række, fik sin spæde start ved infomødet hos Totum. På daværende tidspunkt var Heidi butiksindehaver i Brøndby Strand og havde en fortid som blandt andet SOSU-assistent, kontorassistent og PA.
“Jeg var på infomødet to gange for at være sikker. Og da jeg kom ind til infomøde i maj, tænkte jeg, at det her skal simpelthen være gaven til mig selv”, siger Heidi.

 En af grundene til, at hun valgte at give sig selv kropsterapeutuddannelsen i gave, var, fordi hendes yngste søn var ude for en traumatisk venstresvingsulykke i 2016. Denne oplevelse efterlod sønnen dybt traumatiseret og i chok, og det gjorde, at Heidi havde svært ved at give slip på ham efterfølgende.
“Jeg prøvede at projicere det hele over i mig for at tage hans smerte. Det har været meget voldsomt. Det har ligget dybt i mig at reagere sådan. Og det har jeg virkelig fået arbejdet med i løbet af min uddannelse”, fortæller Heidi, der i dag har lært at give slip på sin søn igen.

 

For at blive en god kropsterapeut, skal man også arbejde med sig selv

Udover at lære de håndværksmæssige værktøjer har kropsterapeutuddannelsen også lært Heidi at adressere og arbejde med de sider af sig selv, som har været en hæmsko for hende hele livet igennem. Via de behandlinger eleverne har lavet på hinanden, har hun fået kontakt til en side af sig selv, hun ikke troede eksisterede. “Det var i forbindelse med, at vi havde ledfrigørelse, at jeg oplevede et gennembrud”, forklarer Heidi og fortsætter: “Hende, som jeg arbejdede sammen med, havde fat i mit ben, og jeg fik det vildeste knæk. Og det gjorde at jeg gik i proces med det samme. Jeg lå og sitrede og græd, og jeg kunne slet ikke styre min krop. Og da fandt jeg ud af, hvor ramt jeg egentlig var indvendig”.

I løbet af uddannelsen gik det op for Heidi, at hun havde været pleaser hele sit liv, og at hun havde taget sig af alt og alle, og at hun ikke havde mærket sig selv. “Jeg havde efterfølgende en god snak med en af vores undervisere, og begyndte at gå i kropsterapi hos hende. Og jeg går stadigvæk til behandlinger. Man får jo ikke et liv på 50 år, som bare bliver behandlet i løbet af fem gange”, siger Heidi.

 

Når pleaseren pludselig siger fra

Kropsterapiuddannelsen og de sideløbende kropsterapibehandlinger gjorde Heidi Rasmussen i stand til at sige fra over for venner og familie, hvilket folk i hendes omgangskreds skulle vænne sig til. “Jeg har altid været pleaseren, der har fået alting til at fungere – både hjemme og på arbejdspladsen. Nu har jeg lært at sige fra. At sige; nej, det her har jeg faktisk ikke lyst til, og hvis jeg gør det, er det for din skyld og ikke min egen”, fortæller Heidi og fortsætter: “Jeg er også blevet bedre til at lade ting ligge, hvor jeg førhen nok ville have tænkt meget mere over tingene. Det er dejligt at kunne lade være med at bekymre sig”.

Rejsen, som Heidi påbegyndte i november 2017, og som sendte hende ud i afkrogene af sin psyke og lærte hende at sætte grænser, har givet hende en urokkelig tro på sig selv og på fremtiden. Når man spørger hende til, hvad hun tager med sig fra Totum Kropsterapeutuddannelsen, falder svaret prompte: “Min første tanke, er frihed. Frihed til at det er mig, der bestemmer. Over mig. Og over mit liv”, slutter Heidi.

 

Seneste indlæg