Indhold

Gør du for mange ting, fordi du ”skal” eller ”bør”?

Indhold

Mange af os er underlagt ideer om, at vi ”skal” eller ”bør” gøre bestemte ting i livet. Men er det i virkeligheden noget, du har lyst til at gøre? Prøv denne øvelse, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om du er på rette vej i livet.

I juledagene har mange af os ferie, og det giver os mulighed for lige at stoppe op, trække vejret og se på vores liv. Er du glad? Tilfreds? Trist? Bekymret? Hvilke ting i dit liv skal du holde fast i? Og er der ting, som det er på tide at give slip på?

Inderst inde kender du godt svaret. Du skal bare lære at lytte efter. Og så er det selvfølgelig ikke alle beslutninger, som er lige lette at træffe. Men prøv at sætte dig for at bruge juleferien på at gøre noget godt for dig selv og dit fremtidige liv.

De fleste af os vil gerne have så meget ud af vores liv som muligt. Og det er en god ting. Det er godt at drømme og være sultne på livet. Men det er samtidig vigtigt at passe på, at vi ikke kommer til at spilde en masse tid og energi på at have dårlig samvittighed over alle de ting, vi ikke fik gjort.

Og måske er det også en god idé lige at stoppe op og spørge sig selv, om det i virkeligheden er alle de ting, som vi synes, at vi burde gøre, som vi rent faktisk har lyst til at gøre, hvis vi tænker os ordentligt om.

Øvelse: Jeg skulle/jeg burde

Find et stykke papir og lav en liste over alle de ting, der falder dig ind, som starter med “jeg skulle” eller “jeg burde”. Og læs dem derefter højt for dig selv. Spørg efter hver sætning – hvorfor? De svar, der kommer, er både interessante og afslørende. Det kan f.eks. være:

  • Det synes mine forældre, at jeg skal.
  • Fordi jeg skal være perfekt.
  • Fordi sådan gør jeg jo altid.
  • Fordi jeg er bange for ikke at gøre det.
  • Jamen, det er vi da alle sammen nødt til.
  • Fordi jeg er for doven, for kort, for høj, for tyk, for tynd, for dum, for grim, ikke noget værd…

Prøv at mærk efter – hvilke ting på din liste, er noget, du rent faktisk selv har lyst til at gøre? Som vil være godt for dig at gøre. Og hvilke ting er i virkeligheden noget, som du føler, at nogen i din omgangskreds synes, at du skal eller bør gøre?

Vi har ikke brug for mere ”forkert” i livet

“Skulle” og “burde” er farlige ord, som vi ikke bør bruge særlig tit. For ofte når vi bruger dem, siger vi faktisk “forkert”. Enten ER vi forkerte, VAR forkerte, eller BLIVER forkerte. Forkert, forkert, forkert.

Her hos Totum – Skolen for Kropsterapi mener vi ikke, at vi har brug for mere FORKERT i vores liv. Vi har derimod brug for mere frihed til at kunne vælge de ting, som i virkeligheden er gode for os.

Læs også: Vi må ikke lægge låg på de svære ting i livet

Hvis du ofte går rundt og føler dig FORKERT, sætter det sig i din krop. Det kan føre til ubalancer og fysiske blokeringer i kroppen eller i vores muskler og organer. Og i værste fald kan det udvikle sig til smerter, hvis ikke man får gjort noget ved det.

Øvelse: Hvis jeg virkelig ville, kunne jeg…

Prøv engang at erstatte “skulle” og “burde” med ordet “kunne”. ”Kunne” giver os valgmuligheder og fortæller os ikke, at vi er forkerte. Sig nu listen højt for dig selv igen, en sætning ad gangen, hvor du starter hver sætning med “hvis jeg virkelig ville, kunne jeg…”

Dette giver en helt anden forståelse. Mens du gør dette, prøv da at spørg dig selv “hvorfor har jeg ikke gjort det?”. Nu får du nogle helt andre svar:

  • Fordi jeg ikke har lyst.
  • Jeg er bange.
  • Jeg ved ikke hvordan. 

Nogle gange opdager man, at man har skældt sig selv ud i årevis over noget, som man i virkeligheden aldrig har haft lyst til at gøre.

Fokusér på, hvad du selv har lyst til at gøre

Prøv at slette din burde-liste og hold kun fast i din hvis jeg virkelig ville, kunne jeg-liste. Det kan være en kæmpe lettelse at give slip på alle de ting, som vi troede, at vi burde, men som vi i virkeligheden slet ikke har lyst til.

Læs også: Er dine følelser forvirrede? Her er forklaringen – og en løsning

Fokuser i stedet for på noget, du gerne vil, og prøv at føre noget af det ud i livet. Det er ikke altid let at følge sine drømme, men man bliver nødt til at prøve. For ellers er der jo ingen drømme, som går i opfyldelse. Og hvor er det bare fantastisk, når man oplever noget, som man virkelig gerne vil, blive til virkelighed.

Vil du gerne lære mere om kroppens og psykens sammenhænge?

Så kom til et af vores introkurser– tilmeld dig her.

Seneste indlæg