Indhold

Mavesmerter kan lindres

Mavesmerter kan skyldes mange forskellige ting, men hvis du oplever ondt i venstre side af maven under ribben, kan det være symptom på sygdom.

mavesmerter

Mavesmerter er i de fleste tilfælde en ufarlig tilstand, som de fleste af os kommer til at opleve på et eller andet tidspunkt i vores liv. Hvis du har mavesmerter samtidig med, at du oplever kvalme, opkast og/eller diarré, er der højst sandsynlig tale om akutte mavesmerter, som går over af sig selv inden for en uge.

Mavesmerter kan dog i visse tilfælde være tegn på anden sygdom, som du skal få undersøgt hos din egen praktiserende læge.

Hvorfor opstår mavesmerter i venstre side?

Nogle af dine vigtigste organer sidder i venstre side i maveregionen. Her finder du blandt andet tyktarmen, bugspytkirtlen og din ene nyre. Så hvis dine mavesmerter begrænser sig til venstre side, kan årsagen være:

• Pancreatitis: Også kaldet kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Medfører feber, opkast, hjertebanken og kraftige smerter, som stråler fra maveregionen om til ryggen. Sygdom kræver hospitalsindlæggelse.
• Nyresten: Smerterne starter i ryggen, hvor nyrerne sidder, og stråler om mod maven og ned mod lysken. Kræver i visse tilfælde hospitalsindlæggelse, hvis ikke stenene kan passere gennem nyren af sig selv.
• Tarmobstruktion: Blokering af tarm, som gør, at man ikke kan optage mad eller væske i maven. Giver smerter i venstre side af maven samt feber. Sygdom kræver hospitalsindlæggelse.
• Divertikelsygdom: Aldersbetinget sygdom, som skyldes udposning af tyktarmslimhinden. Giver forstoppelse, luft i maven og ondt i venstre side af maven. Kræver kostomlægning og fiberrig kost.

Hvis du derimod oplever mavesmerter i højre side af maven under ribben, kan mavesmerterne være symptom på, at du har galdesten. Et galdestensanfald giver nemlig smerter øverst i maven i højre side – lige under ribbenene. Derudover vil størsteparten ligeledes opleve opkastning, feber og gul misfarvning af hud og øjne.

Find en behandler nær dig


Skal jeg søge hjælp for mavesmerter øverst i maven?

I størstedelen af tilfælde med mavesmerter er der ikke tale om alvorlige lidelser. Du kan have mavesmerter på grund af tarmluft, som har ophobet sig i venstre side af maven. I dette tilfælde kan mavesmerterne afhjælpes ved at omlægge kosten.

Du kan ligeledes have ondt i venstre side af maven under ribben, hvis du lider af stress. Stress kan i visse tilfælde give irritabel tyktarm og/eller forstoppelse – og begge dele kan udløse mavesmerter. Hvis dine mavesmerter skyldes stress, bør du søge behandling mod stress. (Læs, hvordan Totum kan hjælpe i næste afsnit).

Hvis du oplever ondt i højre side af maven under ribben og samtidig kaster op, har feber og din hud har et gulligt skær, har du højst sandsynligt et galdestensanfald samt betændelse i galdeblæren. Hvis du mistænker, at dine mavesmerter skyldes galdesten, bør du kontakte din læge.

Hvordan kan Totum kropsterapi hjælpe?

Hvis du har mavesmerter, som ikke skyldes nogle af de nævnte sygdomme, kan Totum kropsterapi lindre dine smerter.

Hvis du har stress, vil du sikkert også opleve smerter i din krop – og ikke mindst mavesmerter. Dette skyldes, at stress kan føre til overfladisk vejrtrækning, som udelukkende ligger i den øvre del af brystkassen. Dette betyder, at dine affaldsstoffer ikke bliver udskilt gennem din udånding, men i stedet ophober sig i kroppens led og bindevæv.

Vi kan hjælpe via kropsterapien hjælpe med at få ilten rundt i hele din krop, så du kan komme af med affaldsstofferne. Kropsterapi har dermed en gavnlig effekt i forhold til lindring af smerter, fordi behandlingen gør brug af guidet vejrtrækning, så din krop kan give slip på sine spændinger og smerter i maven.

Find en behandler nær dig

Artikler

Slip for menstruationssmerter

Mange kvinder lider hver måned af voldsomme menstruationssmerter, der gør, at de kan have svært ved at tage i skole eller på arbejde. Men med …

Få hjælp

Uanset hvor i landet du bor, er der ikke langt til en Totum kropsterapeut.

Ronni-L.jpg

Ronni Vistisen

Ronni Vistisen er uddannet kropsterapeut ved ManuVision.
Ronni har en unik og skarp måde at se, forstå og formidle sammenhængen mellem krop og psyke på. Han er en ildsjæl, som altid søger en dybere viden i sit arbejde.

Speciale: Angst, stress og kredsløbsproblemer

Adresse: Ledreborg alle 2b, 4320 Lejre

Kropsterapeut-Karina-Hoejgaard.jpg

Karina Højgaard

Karina har i mange år arbejdet professionelt med dans, yoga og kropsterapi. Hendes fokus er forholdet mellem krop og sind – og på at få folk til at opleve det frie flow, der kan skabes i kroppen under og efter en behandling.

Speciale: Smerter og “kroppen som helhed”

Adresse: Birkegade 26, 2200 København N

Marianne-Brandt.png

Marianne Brandt

Marianne er uddannet coach, Totum Kropsterapeut og cand.scient.idræt. Hun har altid været nysgerrig på kroppens og sindets samspil – på hvad bevægelse og idræt gør for kroppens helbred.

Speciale: Kropsterapi og coaching kombineret

Adresse: Masnedøgade 20, 2100 København Ø

DB.jpg

Daniel Bonde

Daniel har arbejdet med kroppen i mange år – først sin egen og siden andres. Han er uddannet Totum Kropsterapeut og behandler mange med stress, angst og smerter i hans klinik tæt ved Christianshavns Metrostation.

Speciale: Udbrændthed, smerter og stress

Adresse: Strandgade 6, 1401 København K

Scroll til toppen