Nakkesmerter, hold i nakken, spændingshovedpine og myoser. Det er bare nogle af de symptomer som er forbundet med nakken. Faktisk er nakkesmerter et meget almindeligt fænomen, som ca. 40% af befolkningen mærker i løbet af livet. For 1/3 af disse mennesker medfører nakkesmerterne nedsat aktivitetsniveau og/eller sygemeldinger.
Hvorfor får man nakkesmerter?
Nakkesmerter kan både relatere sig til fysiske og psykiske problematikker. Én af de helt store syndere er naturligvis stillesiddende arbejde og for meget skærmtid med bøjet nakke eller dårlig kropsholdning. At kigge ned i sin smartphone eller ind i en computerskærm mange timer om dagen, gør ikke noget godt for en menneskenakke. Ikke desto mindre er det virkeligheden for mange – sådan er arbejdsmarkedet skruet sammen.
Derfor er der rigtig godt grund til at være opmærksom på sin nakke og reagere på spændinger og problematikker allerede inden de bliver alvorlige eller kroniske.
Nakkesmerter – krop og psyke
Kroppen afspejler psyken. Og hold i nakken, stivhed og smerter kan være tegn på en overdreven selvkontrol, tilbageholdenhed og en stivhed i sindet.
Nakke- og halsmuskulatur sørger for bevægeligheden af hovedet. De mange små muskler gør, at vi kan se tingene fra mange vinkler og med forskelligt perspektiv.
En stiv nakke kan derfor også tyde på, at vi har svært ved at se tingene fra andre sider. At vi måske er stædige. Modsat kan kan der også opstå problemer i nakken, hvis vi har svært ved at finde vores eget perspektiv og konstant prøver at mægle mellem alle andres synspunkter.
I både nakken og halsen finder vi mange muskler med relation til mavemeridianen, dvs. den energibane, der tilhører mavesækken. Således kan en nakkeproblematik som f.eks. hold i nakken afhjælpes ved også at løsne ind til mavesækken under ribbenskanten i venstre side af kroppen og massere meridianens forløb på kroppen.
Hvordan behandler man nakkesmerter med Totum kropsterapi?
Kommer du til behandling for nakkesmerter hos en Totum kropsterapeut, vil du blive behandlet både lokalt i nakken og på de relaterede områder. I Totum kropsterapi benytter vi pulserende massage lokalt og på f.eks. meridianbanerne. Derudover vil akupressur, zoneterapi og ledfrigørelse også ofte indgå i en behandling. Hvis dine smerter evt. har en psykisk dimension, så får du også en snak med din terapeut om dette.
Tilsammen giver det en kropsterapeutisk behandling, der kommer i dybden med din problematik. Du får løsnet kroppen både lokalt og “globalt”, dvs. på de steder som relaterer sig til nakken. F.eks. kan din generelle kropsholdning have stor indflydelse på nakkens position, og ud fra snakken om krop/psyke-sammenhængen kan du få større klarhed over hvilke handlemønstre og følelsesmæssige problematikker, der har indflydelse på din nakkes tilstand.
Målet med en kropsterapeutisk behandling er nemlig at skabe en vedvarende forandring. Det er selvfølgelig rart – og slet ikke forkert – at få en massage, der midlertidigt skaber en lindring af smerterne. Men langt mere optimalt er det selvfølgelig, hvis vi kan komme til bunds i problemet og løse selve den bagvedliggende årsag.
Sådan kommer du af med nakkesmerter:
Én af de ting, du selv kan gøre, er at sætte fokus på din egen kropsholdning. En sammensunken holdning tvinger nakken til at lave et “knæk” for at vi kan se lige ud. Skævheder og spændinger i ryg, ben og fødder kan også få betydning for nakkens spændingstilstand, fordi kroppen hele tiden på kompensere for at opretholde en funktionel balance.
At kompensere er vores kroppe utroligt gode til. Har vi en skævhed et sted, sørger kroppen for, at vi kan bevare størst mulig fysisk funktion ved at kompensere og udligne med en modsvarende spænding et andet sted. Det er rigtig godt – på kort sigt. Problemet er bare, at det over tid udvikler sig til smerter og slid på kroppen.
Hvis du har problemer med nakkesmerter, kan du starte med at rette op på din holdning. Og hvordan du gør det, kan du se her:
https://www.youtube.com/watch?v=GA90AH90fEk