Indhold

Behandling af nakkestivhed – sådan lindrer du smerterne

Indhold

Nakkestivhed eller begrænset bevægelighed af nakken? Du kan faktisk selv behandle stivhed i nakken og ømhed ved hjælp af 3 zoneterapi punkter.

Nakkestivhed og ondt i nakken er en samlet betegnelse for nakkeproblemer med ømhed og begrænset bevægelighed af nakken, spændinger i nakken eller på siden af halsen. Der kan også være ømhed i halsmuskler eller knaselyde i nakken.

Problemer med nakken kan være meget hæmmende, ligesom de også kan være årsag til svimmelhed.

Spændinger og nakkestivhed

Hvis din nakke ofte er øm og stiv med begrænset bevægelighed, eller hvis du har spændinger i halsen eller i halsmusklerne, er der faktisk noget, du selv kan gøre.

Her vil vi vise dig 3 punkter til behandling og lindring af nakkestivhed. Ved hjælp af tryk på bestemte zonepunkter på din hænder, hvor du finder nogle af punkterne på kroppens meridianer, kan du nemlig selv lindre nakkesmerterne helt naturligt og ofte uden brug af andre nakkeøvelser.

Stiv nakke – sådan behandler du dig selv

Behandling af nakkestivhed – sådan slipper du for smerter i nakken:

Vi skal her se på 3 punkter fra zoneterapien, som hjælper mod nakkestivhed. Hvert trykpunkt er knyttet til det organ, som meridianen tilhører, samt har et nummer, der fortæller, hvor på meridianen det ligger. (Hvis du interesseret, så fortæller vi mere om medianerne under guiden.)

1: Tyndtarm 3
Dette punkt ligger på kanten af hånden på lillefingersiden. Du finder punktet ud for den øverste af de tydelige linjer, der løber hen over hånden. Udover nakkestivhed kan punktet også benyttes mod nedsat hørelse og gigt i arme og skuldre.

2: Tyndtarm 6
Dette punkt hører til samme organ som første punk – nemlig tyndtarmen. Punktet finder du på albuebenets hoved på ydersiden af armen, lige ovenfor håndleddet.

Zoneterapi punkter

3: Tyktarm 4
Dette er et rigtig godt bedøvelsespunkt mod smerter i nakke, hals og hoved. Du finder punktet i det bløde område i svømmehuden mellem tommel- og pegefinger.

 

Zoneterapi punkt 2

Sådan kommer du smerter i nakken til livs:

Når du starter din behandling af nakkestivhed, så begynd med at lokalisere punkterne på din krop.

Punkterne findes på både højre og venstre side af kroppen. Hvis du har svært ved at finde et punkt helt præcis, så fortvivl ikke.

Præcision er godt, men hvis du rammer blot inden for en 5-krones afstand, påvirker du punktet alligevel.

  • Hold et fast tryk på punktet i ca. 30 sek.
  • Masser punktet i pulserende bevægelser i 30 sek.
  • Gentag proceduren med tryk og pulsering.
  • Gå videre til næste zonepunkt.
  • Fortsæt indtil du har været alle 3 punkter igennem.

Du kan gentage behandlingen så ofte, du har brug for det.

Tryk på meridianerne kan afspænde den stive nakke

Meridianerne er energibaner i kroppen, der løber gennem vores system. Hver meridian har både et indre og ydre forløb.
I det indre forløb går meridianen typisk igennem et organ og snor sig om et andet.

Det er disse egenskaber, der gør, at vi kan tale om mavemeridianen og dens partner miltmeridianen.

Mavemeridianen går igennem mavesækken og snor sig om milten.

Miltmeridianen går igennem milten og snor sig om mavesækken. De er på den måde tæt knyttet til hinanden – altså partnere.

Det ydre forløb er den del af meridianen, som ligger nær kroppens overflade. Det er f.eks. her en akupunktør kan sætte en nål – og her vi som kropsterapeuter kan massere og trykke for at skabe bevægelse i energien.

Det er med disse tryk, at du kan lindre din ømme, spændte eller smertende nakke og hals, så du ikke længere skal døje med stiv nakke.

Psykiske årsager bag problemerne og dine nakkesmerter

Der kan også være fysiske eller psykiske årsager bag problemerne og dine smerter.

Det går vi i dybden med her lige som vi i denne artikel går i dybden med akut hold i nakken.

Endeligt skal du være opmærksom på at nakkestivhed er i visse tilfælde er et symptom på meningitis. Hvis du oplever nakkestivhed og influenza-symptomer, bør du søge læge. Det er dog i de senere år påvist, at meningitis også kan forekomme uden nakkestivhed, så dette er ikke som tidligere antaget et sikkert symptom.

Nu og her kan du i denne guide lære, hvordan du med tre simple zonepunkter kan afhjælpe din egen eller andres nakkesmerter og få bevægeligheden tilbage i nakken.

Vi håber, du får glæde af denne lille guide til behandling af nakkestivhed.

 

Find en behandler nær dig

Totum Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg