Indhold

Hvad fortæller dine skuldre dig

Stærk, skjult eller stresset – hvilken type er du?

Indhold

Hvad fortæller dine skuldre om dig? Er du: – STÆRK, SKJULT eller STRESSET?

Skuldrene kommunikerer en masse om, hvordan vi har det. Omkring skuldrene ligger et væld af muskler, som kan trække skuldrene op, ned, frem og tilbage. Dermed kan de give en nuanceret information om vores indre tilstand.

På samme måde som vores ansigt kan lægge sig i folder og vise om vi er sure, kede af det, overraskede, mistroiske eller glade kan skuldrene fortælle noget om vores fremtoning i verden, vores relation til frygt og om vores forsvarsmønstre.

Skuldrene hænger også sammen med vores evne til at handle. Det er fra skuldrene, at vores handlende og kreative energi strømmer gennem armene og ud i hænderne, hvor vi giver energien udtryk.

Den stærke(med et twist)

Sunde skuldre falder naturligt på plads, så brystet er åbent og bevægelsesfriheden optimal. Dette tyder på en selvsikker holdning og dermed en iboende værdighed og en autentisk styrke.

Når vi derimod gerne vil virke stærke, bruger vi kræfter på at holde vores skuldre tilbage, så brystkassen skydes frem. Der er altså tale om en spændingstilstand – også selvom spændingen kan være subtil og ubevidst. Vi hviler ikke i styrken, men må hele tiden opretholde holdningen for ikke at falde sammen.

I denne holdning spiller vi en rolle, som skal dække over vores sårbarhed. Ved at virke stærke opdager de andre ikke, at vi i virkeligheden er ret bange og måske faktisk føler os skrøbelige bag facaden.

Med andre ord giver denne holdning indtryk af at være stærk. Twistet er, at den ofte dækker over en dybere frygt.

Den skjulte

Føler vi derimod et behov for at skjule os og undgå at blive set, runder vi skuldrene ind foran brystet. Denne reaktion kan også skyldes en frygt, men hvor “Den stærke” puster sig op, forsøger “Den skjulte” at undgå smerte(både fysisk og psykisk) ved at lukke sig om sig selv.

Disse forsvarsmønstre opstår ofte tidligt i livet, og de kan være barnets bevidste eller ubevidste taktik for at overkomme det ellers uoverkommelige. Et bevidst valg om f.eks. at undslippe fars vrede ved at undgå at blive set kan blive til et ubevidst mønster og ligge i den kropslige holdning hele voksenlivet.

På den måde kan en nyttig overlevelsesstrategi få unyttige og problematiske følger langt op i livet. Fordi kroppens grundlæggende, lukkede holdning forhindrer os i at åbne os op, blive set, kan vi heller ikke i samme grad give og tage imod kærlighed.

Den stressede

Fra skuldrene og ned over øvre ryg ligger en muskel kaldet trapeziusmusklen. Denne muskel er en vigtig indikation på stresstilstanden i kroppen.
Denne muskels funktion er bl.a. at løfte skuldrene, og er der noget de fleste med stress lægger mærke til… Så er det de ømme og løftede skuldre.

Er du stresset kan det være værd at lægge mærke til(evt. med hjælp fra en kropsterapeut) om der er størst spændinger i højre eller venstre side.

Stress er nemlig en tilstand, hvor vi på den ene eller den anden måde har ladet vores grænser overskride i en sådan grad, at kroppen må kæmpe for at klare presset.

Sidder spændingerne især i højre side tyder det på et pres, der kommer fra os selv om at præstere, være gode nok og bevise vores værd.
Spændinger i venstre side kan derimod signalere, at vi ligger under for at pres udefra, som vi måske skal blive bedre til at håndtere.

Gode råd hvis du er stresset

Hvis du er stresset i din hverdag, kan det være en god ide at forstå, hvad der egentligt sker i kroppen.

Her på bloggen kan du læse mere om stress og hvad du gør, når du er blevet stresset.

Læs f.eks:

Sammenhængen mellem åndedræt, nervesystem og stress.

Seneste indlæg