En spændt psoasmuskel sætter din krop i alarmberedskab – uanset om en trussel er reel eller ej. Og det har stor indvirkning på dit fysiske og psykiske velbefindende.
En antilope på savannen oplever mange gange i sit liv livstruende situationer – ja måske flere gange dagligt. Alligevel lader den ikke til at blive traumatiseret. Når faren er drevet over, vender den tilbage til sin græsning.
For os mennesker er det ikke altid ligeså let at få livet til at glide videre, hvis vi har oplevet noget voldsomt, faretruende eller traumatiserende. Men selvom vi på mange områder adskiller os fra en antilope, besidder vi i bund og grund de samme tre måder at reagere på en trussel som alle andre dyr: Kæmp, frys eller flygt.
Læs også: Behandling af barndomstraumer gennem kropsterapi
Psoasmusklen spiller en central rolle i alle tre reaktioner. Den har flere kaldenavne – bl.a. ‘kroppens vigtigste muskel’ og ’sjælens muskel’. Det er fra den, de handlende reaktioner, kæmp og flygt, udspringer. Det er fra den, vi fryser i vores handlinger, når faren er for overvældende.
Stor betydning for fysisk og psykisk velbefindende
Psoas ligger dybt i kroppen og er overgangen mellem overkrop og underkrop. Det er den muskel, der gør, at vi kan gå oprejst, da den forbinder rygraden med vores ben.
Den er desuden også en vigtig spiller i mange lændeproblemer, da den hæfter på lændehvirvlerne. En for spændt psoas kan låse lændevirvlerne, så de ikke kan bevæge sig individuelt. Dette fører naturligvis til smerter og til, at vores ryg får et usundt træk. Det gør ryggen ekstra udsat ved tunge løft eller pludselige bevægelser.
Læs også: Følelsesmæssige problemer kan gøre ryggen sårbar
Psoas relaterer sig desuden til vores nyrer, og den vil ofte være spændt hos mennesker, der er stressede, frygtsomme eller har oplevet noget traumatisk. Da psoas via bindevæv er forbundet med vores vejrtrækningsmuskel diafragma, kan en låst og spændt psoas også låse vores åndedræt, hvilket har sine egne følgevirkninger.
Læs også: Styr dit åndedræt – trækker du vejret ordentligt?
Det er med andre ord en muskel, der har enormt stor betydning for vores fysiske og psykiske velbefindende.
Krop og sind i alarmberedskab
At gå rundt med en spændt psoasmuskel bliver i kroppen opfattet som et tegn på trussel – der er fare på færde! Og uanset om det er reelt eller ej, kommer krop og sind i alarmberedskab.
Af den grund kan vi nogle gange reagere stærkt, når spændet i os forløses – af fx en kropsterapeut. Vi kan ligefrem begynde at græde eller ryste, og det kan virke voldsomt. Men faktisk er det en forløsning, vi er vidne til. En forløsning af noget, der allerede sad fast indeni os. En reaktion på en opfattet trussel.
Læs også: Klar til en forandring? Så gå igennem frygten
Når forløsningen har fundet sted, vil det stærke udtryk blive efterfulgt af en dyb ro. Når signalerne om fare på færde endelig ophører, kan vi slappe af og være trygge.
Fokus på psoasmusklen
I forhold til psoasmusklens betydning, er det en overset muskel – undtagen for en kropsterapeut. Det er bestemt også en muskel, der er i spil på mange måder – og derfor er den også et vigtigt emne på TOTUMs kropsterapeut uddannelse.
En kropsterapeut arbejder med kroppen – og med sammenhængen mellem krop og psyke. Gennem arbejdet med kroppen er det muligt at komme “bagom” vores tænkende hjerner. Og nogle gange opdager vi, at vi faktisk ikke er så forskellige fra mange af de dyr, der omgiver os.