Indhold

Anspændte muskler kan stå i vejen for dig

Indhold

Hvis vi har været igennem et chok eller en hård, følelsesmæssig periode, kan vores muskler være spændte for at beskytte os. Men hvis vi ikke slipper spændingerne igen, kan vi ikke komme videre følelsesmæssigt.  

Vores muskler reagerer ligesom vores følelser på de ting, der krydser vores vej gennem livet. De påvirkes både af fysiske og mentale oplevelser og udfordringer. De er den del af kroppen, der kan forandre sig allermest. Fra det ene øjeblik til det andet kan de gå fra at være bløde og afslappede til at være hårde og spændte. 

Det er vigtigt at huske, det primært er dine muskler, der bærer dig, selvom mange fejlagtigt tror, at det er skelettet, der holder kroppen oprejst. Det er musklernes træk på kryds og tværs, der støtter, styrker og rejser skelettet. 

Læs også: Din trang til kontrol sidder i kæberne

Sunde muskler er i stand til hele tiden at trække sig sammen og efterfølgende udvide sig igen. Og vi er afhængige af denne evne blandt andet for at kunne bevæge os. Når vi for eksempel skal tage et skridt fremad, kræver det, at vi kan løfte benet opad med forsiden og låret, mens vi slapper af i baglåret. Alle bevægelser er afhængige af en sammentrækning, men også af at antagonisten kan give sig. 

Gennemstrømningen i kroppen skal være fri 

På samme måde kræver det også levende muskler, hvis vi skal være i stand til at mærke de følelser, der strømmer gennem vores krop. Musklerne reagerer nemlig i høj grad også på, hvordan vi har det. 

Hvis du oplever stress, frygt eller traumer, vil dine muskler ofte trække sig sammen, fordi din krop smart nok går i forsvar og er parat til de eventuelle udfordringer, du er på vej imod. Men hvis dette står på i længere tid, kan det udvikle sig til spændinger eller smerter. 

Læs også: Behandling af barndomstraumer gennem kropsterapi

Et chok eller en hård, følelsesmæssig periode kan også gøre, at kroppen låser sig fast i en spænding. I sådanne tilfælde er det ikke muligt at komme os over chokket, før musklerne igen udvider sig og gør plads til fri gennemstrømning i kroppen. 

Omvendt åbner vores krop sig, når vi har det godt, og musklerne slapper af.  

Positive effekter af afspændte muskler 

Mange tror fejlagtigt, at der ikke er nogen vej tilbage, hvis de er blevet meget stive i kroppen. Men faktisk er det helt utroligt, hvilke forandringer en krop kan gennemgå, hvis man er villig til at gøre noget ved det. Det kræver dog, at man også kigger på de bagvedliggende psykiske faktorer. 

Som kropsterapeuter kan vi hjælpe rigtig meget. Og det er helt fantastisk at se, hvilken forandring en krop kan gennemgå, når man genåbner vævet og får den pågældende del af kroppen til at blive levende igen. 

Udover, at vi får det meget bedre psykisk, og at vores krop bliver langt mere levende og fleksibel, så sikrer en fri gennemstrømning også, at organer, væv og celler får den nødvendige næring og er i stand til at udskille affaldsstoffer. 

Læs også: Drop næsespray: Let trykket ved en forkølelse med to simple øvelser

Langt de fleste spændinger kan tages i opløbet, hvis vi er opmærksomme på dem og får gjort noget ved dem, inden de låser sig fast i vores krop. 

Prøv engang at give dine muskler noget opmærksomhed. Måske har de noget at fortælle dig? 

Seneste indlæg