Indhold

Får man mavesår af stress? Sådan påvirker stress din mave og fordøjelse

stress - symptomer på mavesår

Indhold

Kan stress give symptomer på mavesår?

Dette er et spørgsmål, der har været diskuteret i årevis. Indtil for nylig troede man ofte, at langvarig stress kunne føre til mavesår.

Ikke desto mindre blev hypotesen om stress som årsag til mavesår alvorligt udfordret for få år siden. Læger påviste, at mavesår i højere grad skyldtes tilstedeværelsen af en specifik bakterie kaldet Helicobacter pylori end for meget mavesyre som følge af stress. Denne bakterie syntes at være den egentlige skurk bag mavesår ved at beskadige slimhinden i maven og tolvfingertarmen.

Så hvad skal man tro nu? Er mavesår en stresssygdom eller en bakteriesygdom? Ifølge et hollandsk forskerhold kan det være begge dele. De mener, at den omtalte bakterie kan være det sidste led i kæden, der fører til mavesår. Samtidig har de foreslået, at stress kunne være det første led i årsagskæden ved at give bakterien bedre chancer for at angribe maven.

Ud fra dette kan man nok formode en indirekte sammenhæng mellem stress og mavesår, idet stress kan svække vores forsvar mod den indtrængende bakterie, Helicobacter pylori.

Men der er også andre måder, hvorpå stress kan give problemer med maven, det kan du læse mere om i artiklen her

Kan stress forårsage galdesten?

Når kroppen er under stress, omdirigeres dens energi fra funktioner som fordøjelse, så den kan bruge alle sine ressourcer til at udløse “kæmp-eller-flygt”-responsen.

Fordøjelsen bremses ved at reducere sammentrækningen af fordøjelsesmusklerne og mindske udskillelsen af fordøjelsesenzymer og galde.

Kronisk stress kan resultere i gentagen hæmning af galdeudskillelse fra galdeblæren, hvilket forstyrrer hele galdevejssystemet. Dette kan øge kolesterolkoncentrationen i galde, hvilket kan føre til galdesten.

5 andre måder, stress kan påvirke din mave på

Mange af os oplever at vi får ondt i maven når vi er stressede, og det er der en rigtig god grund til:

Vores mave-tarmkanal har sit eget nervesystem – det enteriske nervesystem. Det enteriske nervesystem består af de samme neurale byggeklodser som det centrale nervesystem, også kendt som vores hjerne og rygmarv. Ikke kun ligner de hinanden i deres opbygning, men neuronerne i maven bruger forskellige neurotransmittere, som serotonin, til at kommunikere med hjernen. På grund af deres sammenkobling kan stress udløse eller forværre mave-tarm-problemer, og omvendt. Derudover kan langvarige mave-tarm-problemer intensivere stress og angst. Faktisk inkluderer flere behandlingsmuligheder for mave-tarm-lidelser psykoterapi for at evaluere og håndtere stress.

Ny forskning har fundet en sammenhæng mellem stress og fordøjelsesproblemer som fordøjelsesbesvær eller irritabel tarmsyndrom. Derudover viser studier, at stress muligvis også har andre konsekvenser for maven. For at gå lidt dybere ind i emnet, blev der lavet en gennemgang af studier, der undersøgte fem af de vigtigste grunde til, at stress kan påvirke din mave. Her er, hvad de kom frem til:

Forstoppelse
Din mave-tarmkanal er foret med en type muskel kaldet glat muskel. Disse muskler trækker sig ufrivilligt sammen i en bølgeagtig bevægelse kaldet peristaltik. Disse muskelkontraktioner tillader, at mad bevæger sig i én retning gennem dit fordøjelsessystem. Peristaltik sker, når kroppen bruger det parasympatiske nervesystem (husk: afslapning og restitution). Når din krop oplever stress, skifter den naturligt fokus væk fra din tarmperistaltik på grund af kamp-eller-flugt-responsen. Dette kan naturligt forårsage stop i tarmen.

Følsom mave
Din hjerne og mave kommunikerer regelmæssigt med hinanden. Når hjernen er stresset, bringer den den øgede følelse af ubehag til vores mave. Med andre ord er vi mere følsomme over for, hvordan vores mave har det, når vi er stressede. Dette viste sig at være særligt sandt for mennesker med irritabel tarmsyndrom (IBS).

Halsbrand
Langvarige høje niveauer af stress kan øge produktionen af mavesyre, hvilket kan beskadige fordøjelsessystemets slimhinde. Over tid kan dette føre til forskellige problemer med fordøjelsen og endda gøre dig mere modtagelig for mavesår, som skyldes en specifik bakterie. Når mavesyre øges, lægges der også mere pres på din nedre spiserørsfinkter (LES). Dette gør LES mere tilbøjelig til at lade syre komme ind i spiserøret, hvilket resulterer i halsbrand.

Oppustethed
Når kroppen går i en stressrespons, prioriterer den hjernen og musklerne. Blodtilførslen er stærkere til disse områder, og blodgennemstrømningen til tarmen reduceres. Dette kan reducere tarmens evne til at hele sig selv fra almindelig slid og ælde. Uden blodgennemstrømning er det også svært for ting at bevæge sig gennem tarmen. Dette spiller også ind i, hvorfor stress kan få os til at føle os tilstoppede.

Reduktion af gode tarmbakterier
Sundheden for vores tarmbakterier påvirkes af, hvad vi spiser, men også af tarmens generelle sundhedstilstand. Når vores mave-tarmkanaler i nød på grund af alle de tidligere nævnte symptomer, lider vores gode tarmbakterier også. Noget forskning har endda vist, at der er regelmæssig kommunikation mellem hjerne-tarm-aksen, immunsystemet og tarmmikrobiomet.

Hjælp til maveproblemer

Der er ofte en sammenhæng mellem vores stressniveau og vores fordøjelse. Hos vores Totum kropsterapeuter kommer de fleste klienter pga. stress, men langt størstedelen af dem, har også jævnligt symptomer som ondt i maven, oppustet mave, kvalme osv. Med andre ord har de som regel problemer med deres fordøjelse.
Det kan hænge sammen med at når vi er stressede så bliver vores nervesystem påvirket, da det går i alarmberedskab. Når det sker, så bruger kroppen ikke meget energi på at fordøje, da andre processer prioriteres højere. Fordøjelsen sker først, når kroppen er i hvile og vores nervesystemet er i ro.
Kropsterapi kombinerer pulsering af kroppen og åbning af åndedrættet og lymfesystemet. Det gør det til en effektiv behandlingsform som får kroppens nervesystem til at falde til ro og kroppens affaldsstoffer kan nemmere passere og dermed skabes en bedre gennemstrømning i hele kroppen.

Læs mere om kropsterapeutisk behandling af stress her

Eller find nærmest behandler her

Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg