Siska Bengtsson

Siska Bengtsson

Indhold

Skulderproblemer kan skyldes stress

Indholdsfortegnelse

Dine skuldre er et af de mest udtryksfulde områder af kroppen. Det vi føler, udtrykker vi blandt andet ved at trække skuldrene op om ørerne, ind foran brystet eller bagud for at vise styrke.

Vores skuldre er også der, hvor vi bærer vores ansvar. Måske er vi dårlige til at tage ansvar for os selv, eller også påtager vi os (for meget) ansvar for andre. Udtrykker vi samtidig ikke vores egentlige behov og følelser, kan skuldrene blive helt stive og låste.

Mange mennesker går faktisk rundt med ømme skuldre, men der er ikke mange, som lytter efter, hvad deres skuldre prøver at fortælle dem. Det kan du måske nikke genkendende til?

Find en behandler nær digHusk at lytte til din krop

Mange, der lider af stress, har skuldrene trykket op og har en spændt øvre trapezius-muskel. Er skuldrene trukket ind foran brystet, tyder det på et behov for at skjule sig og gøre sig mindre.

Tilbagetrukne skuldre, der får brystet til at fremstå stort, tyder på et behov for at udvise styrke. Dette er ofte en reaktion på en indre modsatrettet følelse, nemlig sårbarhed og frygt.

Læs også: Lines søn fik angst: ”Jeg kunne ikke gå ud til postkassen, uden han skulle med og holdes i hånden”

På den psykiske side kan problemer med skuldrene som nævnt have at gøre med ansvar. Ligger der for meget og for tungt et ansvar på vores skuldre, tager vi ansvar for andre i stedet for os selv, eller ligger vi under for andres forventninger og undertrykker vores egne behov – ja, så bliver skuldrene anspændte, stive og kommer ud af balance. Skuldrene er enormt udtryksfulde og kan fortælle om sorg, nedtrykthed, stress, falsk styrke og at vi beskytter os selv.

I tilfælde hvor en psykisk problematik ligger til grund for smerterne, understøtter den fysiske behandling en mental proces. Det kan således dreje sig om, at man lærer at udtrykke sine egentlige behov, sige fra, eller håndterer et udefrakommende pres på en bedre måde.

I koblingen mellem krop og psyke sker der en forvandling, hvor kroppens smerter skifter betydning. Fra at være en irriterende gene, bliver de til en mulighed for selvindsigt og udvikling. I stedet for at kroppen bliver et “koldt” værktøj, bliver den en del af os selv. Ikke alene giver denne selvindsigt os mulighed for at få en velfungerende smertefri krop, den gør også, at vi kan leve et liv i større psykisk balance og med færre begrænsninger.

Spændinger låser skulderbladet

Tæt knyttet til vores skuldre er – som navnet antyder – skulderbladet. Skulderbladet spiller en vigtig rolle for skulderens bevægelighed og skal kunne bevæge sig sammen med armens bevægelser. Sidder der spændinger, som begrænser skulderbladets bevægelser, må skulderleddet arbejde mere – med for stor slid til følge.

Læs også: Sådan behandler du hold i ryggen

Skuldersmerter eller begrænset bevægelighed i skulderen kan derfor være resultatet af et fastlåst skulderblad. Det er også fra skulderbladet de fire muskler i rotatormanchetten udspringer: Supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapula. Disse muskler holder overarmsknoglens hoved ind til skulderleddet og er aktive i løft samt i ud- og indad rotation af overarmen.

Find en behandler nær digDel på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Forfatter

Siska Bengtsson

Siska Bengtsson

Seneste indlæg

KROPSTERAPI HJALP PÅ CORONA STRESS

Både myndigheder og sundhedsprofessionelle har påpeget, hvor vigtigt det er at tage hånd om de psykiske følger af corona. Læs hvordan kropsterapi

1 kommentar til “Skulderproblemer kan skyldes stress”

Der er lukket for kommentarer.

Scroll til toppen