Indhold

Åndedrættets betydning for dit velvære

Åndedrættets indvirkning på din velvære

Indhold

At din krop behøver ilt, ved du nok. Men har du tænkt på hvor meget den egentlig behøver for at trives? Dit åndedræt betyder nemlig mere for din energi og velvære, end du måske tror. 

Åndedrættet forsyner din krop med ilt og udskiller affaldsstoffer i udåndingen. Så hvis du føler dig energiforladt, eller at kroppen ikke fungerer optimalt, er der god grund til at blive nysgerrig på din vejrtrækning. 

Kroppen har brug for masser at næring gennem ilten, og det viser sig tydeligt i, at vi ikke kan overleve særlig længe uden. Mad og vand kan vi undvære i flere dage. Men ilt… Det er et spørgsmål om minutter!  

Læs også: Styr dit åndedræt – trækker du vejret ordentligt?

Over 90 % af vores organismes energi skal komme fra vores vejrtrækning, men for de fleste mennesker er dette ikke muligt på grund af f.eks. spændinger omkring mellemgulvet og dårlige vejrtrækningsvaner. Og så er det jo ikke så mærkeligt, at vi kan føle os energiforladte, eller at kroppen ikke fungerer optimalt. 

Åndedrættet er porten til vores følelser 

Kroppen er faktisk rigtig god til at fortælle os, hvordan vi har det, og om vi får vores behov opfyldt. Men vi er nødt til at lytte efter. Og når vi lytter efter i kroppen, så mærker, sanser og fornemmer vi. Vi lader kroppen tale. Åndedrættet hjælper dig med at åbne porten til kroppen, sådan at du får nemmere ved at lytte til din krop – og dermed dine følelser. For at kunne mærke vores følelser er vi nødt til at mærke vores krop. Det er nemlig her følelserne lever. 

Læs også: Anspændte muskler kan forhindre dig i at komme videre følelsesmæssigt

Ved at trække vejret dybt ned får vi lov til at mærke vores krop, og hvad der rør sig i den. Måske mærker vi en knugende fornemmelse, eller at det er svært at få maven til at udvide sig. Måske kommer vi i forbindelse med nogle følelser, vi ikke troede, vi havde. 

Når du mærker din indre tilstand og kan give slip i åndedrættet, bliver du bedre til at forstå og agere ud fra dine følelser. Det er rigtig stor betydning for dit velvære – ja faktisk også for hele dit helbred! 

Sådan trækker du vejret korrekt

Træk vejret ind gennem næsen. Læg dine hænder under navlen, og mærk at maven udvider sig under hænderne. På udåndingen lader du underkæben være afslappet og giver slip på luften med et blødt suk. 

Læs også: Åndedrættet og dets tre lag

Med dybe vejrtrækninger helt ned i maven og en sukkende fri udånding nærer vi vores krop på den bedste måde. Vejrtrækningen skal gå ind gennem næsen, hvor luften renses, varmes og fugtes. Dernæst ud gennem munden med et blødt og ubesværet suk. 

Bliv klogere på kroppens sprog

På Totum – Skolen for kropsterapi arbejder vi med sammenhængen mellem krop og psyke. Når vi holder på os selv og undgår vores følelser, har det ikke bare betydning for vore mentale sundhed, men også for vores kropslige sundhed.  

Kæbespændinger, som blandt andet kan resultere i hovedpine og migræne, kan skyldes, at vi tilbageholder vores virkelige ønsker og behov eller ikke giver udtryk for f.eks. vrede.  

Læs også: Din trang til kontrol sidder i kæberne

Måden vi forholder sig til vores følelser, giver et direkte aftryk i kroppen. 

Seneste indlæg