Indhold

Årsager til stress

Årsager til stress

Indhold

Hvorfor bliver vi stressede?

Stress er en uundgåelig del af livet, og vi oplever det alle fra tid til anden. Det er vores krop og sind, der reagerer på de udfordringer og påvirkninger, vi står overfor. Mens nogle mængde af stress kan være gavnligt for at motivere os og hjælpe os med at takle udfordringer, kan overdreven stress have alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale sundhed. For at håndtere stress effektivt er det afgørende at forstå, hvad der kan forårsage det.

Travlhed – fysisk og mental udmattelse

Vores livsstil er hektisk, og mange af os jonglerer med en lang liste af forpligtelser. Kravet om at balancere arbejde, familie og personlige mål kan resultere i en konstant følelse af travlhed. Fysisk og mental udmattelse er en almindelig årsag til stress, da vores kroppe og sind kan blive overvældet af de mange opgaver, vi står overfor.

Ensomhed – mangel på nære relationer og fællesskab

Ensomhed er en følelse, som mange af os kan opleve på et tidspunkt i vores liv. Det kan være en naturlig reaktion på livsændringer som f.eks. at flytte til en ny by, miste en nærtstående person eller skifte arbejdsplads. Men vidste du, at ensomhed også kan forårsage stress?

Når vi føler os ensomme, kan vores krop reagere på forskellige måder. Det kan inkludere øget hjertefrekvens, forhøjet blodtryk og frigivelse af stresshormoner som cortisol. Disse fysiske reaktioner er en del af vores krops naturlige respons på stressende situationer.

En af årsagerne til, at ensomhed kan forårsage stress, er det manglende sociale netværk og støtte, som vi normalt får fra relationer. Venner, familie og kolleger spiller en vigtig rolle i at hjælpe os med at håndtere livets udfordringer. Når vi føler os isolerede, mangler vi ofte den støtte, der kan hjælpe os med at tackle stressende begivenheder.

Desuden kan ensomhed føre til negative tanker og følelser som depression, angst og lavt selvværd. Disse problemer kan yderligere øge vores stressniveau og forværre vores overordnede velbefindende.

Social stress

I en digital tidsalder, hvor vi konstant er forbundet via smartphones og computere, kan digital stress opstå. Overdreven skærmtid, sociale medier og konstante notifikationer og følelsen af konstant at skulle følge med og sammenligne sig selv med andre, kan føre til følelser af overvældelse og angst. Det er vigtigt at skabe sunde grænser for skærmtid og finde tid til at afbryde og genoprette forbindelse til den virkelige verden.

Mangel på bevægelse

Moderne livsstil kan også føre til mangel på fysisk aktivitet og sansemæssigt underskud. Stillesiddende arbejde og en mangel på tid til naturlig bevægelse kan påvirke vores fysiske sundhed og føre til stress. Desuden kan en manglende forbindelse til naturen og vores sanser medføre stress. Gåture i naturen, meditation og mindfulness-praksis kan hjælpe med at reducere denne type stress.

Usundt arbejdsmiljø

Arbejdsrelateret stress er desværre almindeligt i Danmark.

Jobbet har stor indflydelse på vores liv. Det er hvor vi bruger meget af vores vågne tid, og usikkerhed om jobbet kan være en stor stressfaktor. Det kan skyldes overbelastning ved for meget arbejde eller stramme tidsfrister, der skaber en følelse af travlhed og kan føre til arbejdsrelateret stress. Vores interaktioner med ledelse og kolleger kan også bidrage til stress, hvis forventningerne ikke er tydelige eller atmosfæren er anspændt.

  • Overbelastning: Antallet af timer arbejdet og kompleksiteten af opgaverne.
  • Ledelsesforventninger: Klarhed og rimelighed i målene sat af ledelse.
  • Tidsfrister: Realismen af deadlines og mængden af arbejde nødvendig for at møde dem.

Stress kan også stamme fra introduktion af ny teknologi, som kræver nye færdigheder eller ændrer arbejdsflow, hvilket kan føre til en følelse af utilstrækkelighed eller frygt for at miste jobbet.

Økonomisk stress

Økonomiske udfordringer og bekymringer om penge kan skabe betydelig stress. Vores økonomi er ofte direkte koblet til vores arbejde. Usikkerhed om fremtidig indkomst og arbejdsløshed og bekymring over at skulle betale regninger og gæld med en begrænset indtægt, kan forårsage betydelig stress.

Indre stress

Ofte associerer vi stress med ydre faktorer som travlhed på arbejdet, forhold i vores hjemmeliv eller livsændringer. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at stress også kan udløses af vores egne indre tanker og bekymringer.

Vores sind er et virkelig, virkelig travlt sted, hvor tankerne konstant kører. Disse tanker kan variere fra bekymringer om fremtiden, overanalysering af tidligere begivenheder, selvkritik og en konstant stræben efter perfektion. Mens nogle tanker kan være konstruktive og hjælpe os med at løse problemer, kan andre blive en kilde til stress, hvis de er negative.

Når vi konstant bekymrer os om fremtiden, for eksempel ved at tænke på økonomi, sundhed eller relationer, kan det skabe en vedvarende tilstand af angst og uro. Dette kan føre til søvnløshed, spændinger i kroppen og endda fysiske symptomer som hovedpine eller fordøjelsesproblemer.

Selvkritiske tanker, hvor vi altid stræber efter perfektion, belaster også vores krop og sind. Vi kan blive besat af vores fejl og mangler, og dette kan føre til lavt selvværd, stress og måske endda depression.

Lavt selvværd, mangel på grænser og perfektionisme

Personlighedstræk som lavt selvværd, manglende evne til at sætte grænser og perfektionisme kan også bidrage til stress. Folk med disse træk har ofte højere forventninger til sig selv og føler sig overvældet, når de ikke lever op til deres egne standarder.

I sidste ende er det vigtigt at huske, at stress er en naturlig reaktion på livets udfordringer. At genkende de faktorer, der forårsager stress i ens liv, og arbejde på at håndtere dem på en sund måde, er nøglen til at bevare en god fysisk og mental sundhed. At søge professionel hjælp og støtte, når nødvendigt, er en vigtig del af at tackle stress effektivt. Husk, at du ikke er alene i din kamp mod stress, og der er ressourcer og fællesskaber, der er parate til at hjælpe dig med at finde vej til større trivsel og velvære.

Livsbegivenheder, der kan udløse stress

Livet er fyldt med op- og nedture, og vi oplever alle forskellige former for begivenheder og forandringer i vores liv. Nogle gange er disse begivenheder glædelige og giver os grund til jubel, mens andre gange kan de medføre udfordringer og føre til stress. For at forstå, hvordan vores livsændringer påvirker vores mentale og fysiske helbred, kan vi se nærmere på Holmes og Rahes stress skala. Denne skala vurderer, hvor stressende forskellige begivenheder i vores liv kan være.

Livsbegivenheder – en skala for stressbelastning
Holmes og Rahes stress skala, også kendt som “Social Readjustment Rating Scale” eller SRRS, blev udviklet for at måle den belastning, vi oplever som følge af forskellige livsbegivenheder. Skalaen tildeler point til hver begivenhed, og jo højere pointsummen er, desto mere stressende betragtes begivenheden. Her er nogle eksempler på livsbegivenheder og deres pointværdier ifølge SRRS:

Dødsfald i familien (100 point)
Ægteskab (50 point)
Skilsmisse (73 point)
Skoleafslutning (26 point)
Ændring i familiens sundhed (44 point)
Ændring i arbejdssituation (38 point)
Økonomiske problemer (46 point)
Ændring i søvnvaner (16 point)
Ændring i spisevaner (15 point)
Disse er blot nogle få eksempler på livsbegivenheder og deres tilhørende pointværdier. Du kan finde en fuld liste over begivenheder og point her. Pointene repræsenterer den antagede stress, som en begivenhed kan medføre, og de giver os en måde at kvantificere og forstå, hvordan livsændringer påvirker os

Du kan læse mere om stress test og typer af målinger her

Hjælp til stress

Kropsterapi hjælper med at reducere dit stressniveau ved at at balancere det autonome nervesystem:  Det autonome nervesystem, bestående af det sympatiske og parasympatiske system, regulerer kroppens indre funktioner. Det sympatiske system, kendt som “kæmp eller flygt”, aktiveres under stress, mens det parasympatiske system fremmer afslapning og restitution. En balance mellem disse systemer er afgørende for at du kan trives godt. Ved at bringe balance mellem de to systemer gennem massage, pulsering og guidet åndedræt, kan kropsterapeuten hjælpe dig med at dæmpe din krops stress-reaktion, og dermed give dig en en mulighed for at falde til ro, og finde løsninger på de ting i din hverdag, som forårsager din stressreaktion.

Læs mere om kropsterapeutisk behandling af stress her

Eller find nærmest behandler her

Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg