Angst

Indhold

Hvad er angst?

Flere stiller sig selv spørgsmålet, hvad er angst? Ofte fordi de er i tvivl, om de selv lider af angst. Her kan du lære at forstå, hvad angst er, og læse om, hvordan kropsterapi kan hjælpe på angst og angstanfald.

Angst er en kompleks følelsesmæssig tilstand, der ofte beskrives som en følelse af ubehag, nervøsitet, frygt eller bekymring.

Det er en reaktion på en opfattet trussel eller stressfaktor i ens liv. Mens angst normalt er en sund reaktion, der hjælper os med at forberede os på farlige situationer, kan den også opstå i situationer, hvor truslen ikke er reel eller umiddelbar.

Og det er her, angst kan blive problematisk og føre til angstlidelser.

Bliv klogere på angst

Der er forskellige former for angst, der påvirker mennesker på forskellige måder. Nogle af de mest almindelige angstlidelser inkluderer:

 • Generaliseret angst (GAD): Dette indebærer en konstant og overdreven bekymring og angst over hverdagslige ting og begivenheder uden nogen åbenbar grund. Læs mere om generaliseret angst
 • Social angst: Også kendt som social fobi, dette indebærer en intens frygt for sociale situationer og en bekymring for, hvad andre tænker om en.Læs mere om social angst
 • Panik angst: Personer med paniklidelse oplever gentagne og uventede panikanfald, der er ledsaget af intense fysiske og følelsesmæssige symptomer som hjertebanken, åndenød og frygt for død eller vanvid. Læs mere om panik angst 

Hvordan ved man at man har angst?

Symptomerne på angst kan variere afhængigt af typen og sværhedsgraden af lidelsen, men nogle almindelige symptomer inkluderer:

 • Følelsesmæssige symptomer: Disse kan omfatte frygt, bekymring, irritabilitet, nervøsitet og en følelse af uro.
 • Fysiske symptomer: Angst kan manifestere sig fysisk som hjertebanken, sveden, rysten, muskelspændinger, svimmelhed, kvalme og åndenød.
 • Kognitive symptomer: Mennesker med angst kan opleve konstante bekymringer, negative tanker, svært ved at koncentrere sig og frygt for det værste.
 • Adfærdsmæssige symptomer: Dette kan inkludere undgåelsesadfærd, som at undgå situationer eller steder, der udløser angst, eller at bruge tvangshandlinger som en måde at håndtere angst på.

Læs mere om symptomer på angst 

Angst kan have mange årsager, der spænder fra biologiske og genetiske faktorer til livsstil og livsoplevelser.

Blandt årsagerne finder man:

 • Traumatiske Oplevelser
 • Kronisk Stress
 • Livsændringer
 • Perfektionisme
 • Helbredsproblemer

Læs mere om årsagerne til angst 

Angst er en følelse, som opstår når vi er bekymrede, spændte eller bange – især for ting, der er ved at ske, eller som vi tror kan ske i fremtiden. Angst er en naturlig menneskelig reaktion, når vi føler os truede, og følelsen kan være meget stærk og opleves gennem vores tanker, følelser og især fysiske reaktioner.
Det er blevet mere og mere almindeligt at høre om børn, der kæmper med angst. Ifølge Sundhedsstyrelsen har op mod 50.000 børn og unge behandlingskrævende angst, og fra 2009-2019 er der sket en stigning på 129% i andelen af 0-17 årige med angst og OCD, viser en rapport fra Social- og Indenrigsministeriet. Det virker som om, at i takt med at verden bliver mere og mere kompleks, føler børnene sig overvældede af alt, fra skolearbejde til sociale medier, og at det pres det medfører er svært for dem at håndtere. Blandt symptomerne på angst hos børn finder man
 • Stiller de samme spørgsmål igen og igen i nye eller ukendte situationer – for eksempel ‘Hvad kommer der til at ske?’ eller ‘Hvad hvis … ?’
 • Bliver vrede eller irritable – oftere end de plejer
 • Undgår af situationer som de ikke plejer at have problemer med
 • Spiser mere eller mindre end de plejer
 • Er trætte og uoplagte
 • Får problemer i skolen
Du kan læse meget mere om forskellige typer af angst hos børn samt behandlingsmuligheder her

Selvom stress og angst deler mange af de samme følelsesmæssige og fysiske symptomer – uro, spændinger, hovedpine, højt blodtryk og søvnforstyrrelser – har de meget forskellige årsager.

Generelt er stress en reaktion på en ekstern årsag, såsom en stram deadline på arbejdet eller at have et skænderi med en ven, og det aftager, når situationen er løst. 
Bliv klogere på stress her

Angst er en persons specifikke reaktion på stress; og den kommer indefra personen selv. Angst er typisk karakteriseret ved en “vedvarende følelse af bekymring eller rædsel” i situationer, der faktisk ikke er truende. I modsætning til stress vedbliver angst selv efter at en bekymring er forbi. 
Læs mere om symptomerne på angst her

Selvom angst kan føles overvældende og isolerende, er det vigtigt at huske, at du ikke behøver at kæmpe alene. Der findes mange forskellige tilgange til angst behandling, der kan hjælpe dig med at håndtere angsten og finde tilbage til dig selv igen. Fra medicin over terapi og mindfulness er der flere tilgange, der kan skræddersyes til dine behov. At kombinere medicinsk behandling, terapi og kropsterapi kan være en effektiv tilgang til behandling af angstlidelser. Medicinsk behandling, kan hjælpe med at reducere de umiddelbare symptomer på angst. Kognitiv adfærdsterapi (KAT) eller metakognitiv terapi, kan hjælpe med at identificere og udfordre negative tankemønstre og adfærd, der opretholder angst. Mindfulness terapi og kropsterapi styrker din evne til at genkende og rumme dine angstfølelser uden at blive overvældet og revet med.
Bliv klogere på behandling af angst i artiklen her

I nogle tilfælde kan angstangreb blive udløst af livsbegivenheder eller stress, såsom problemer på jobbet, tab og sorg, økonomiske bekymringer eller en sygdom. Hvis lider af angst, er det vigtigt at du tager dig tid til at forstå lige netop din angst og genkende, hvornår et angstanfald kan være på vej, så du kan sætte ind med åndedrætsteknikker og andre mestringsstrategier, og bevare så meget kontrol som muligt i situationen.

En af disse mestringsstrategier, som næsten alle kan bruge til at håndtere et angstanfald, er 333-reglen. Dette lille værktøj kan hjælpe dig med at fokusere på din vejrtrækning og din krop, og forhåbentlig gøre det muligt for dig at lægge lidt afstand til angsten, så du ikke bliver revet helt omkuld af den.

Se hvordan du bruger 3-3-3 teknikken og den lidt udvidede teknik 5-4-3-2-1- teknikken her

Eksamensangst og nervøsitet ligger dybt i mange af os og er en reaktion, som kroppen kan komme med, når vi skal sætte os op til at skulle præstere. Forklaringerne på de psykiske baggrunde og fysiske udfald af eksamensangst kan være mange. 

I artiklen her kan du lære mere om eksamensangst og hvad du selv kan gøre for at få styr på nerverne inden eksamen

Har jeg angst?
Spørgsmålet dukker til tider op hos folk, som oplever uforklarlige kropslige reaktioner på objektivt set harmløse situationer. Pludselig får de hjertebanken, svedeture, varme- eller kuldefølelser, rystelser eller uvirkelighedsfølelser, og de spørger sig selv ”Har jeg angst?
På siden her kan du finde link til en test, som du kan bruge for at komme svaret lidt nærmere

Læs andre artikler om angst

Angst behandling – Hvad er bedst – og er du nødt til at vælge?

Selvom angst kan føles overvældende og isolerende, er det vigtigt at huske, at du ikke behøver at kæmpe alene. Der findes mange forskellige tilgange til ...
Læs mere →
Stop angstanfald

Stop angstanfald – Tag kontrollen tilbage med 3-3-3 teknikken

Mange af os har oplevet angst på et tidspunkt i vores liv. Du kan føle en forøget følelse af angst når du går igennem en ...
Læs mere →
Angst hos børn

Angst hos børn – Bliv klogere på tegnene og find hjælp

Det er blevet mere og mere almindeligt at høre om børn, der kæmper med angst. Ifølge Sundhedsstyrelsen har op mod 50.000 børn og unge behandlingskrævende ...
Læs mere →
Årsager til angst

Årsager til angst – Hvorfår får man pludselig angst og hvor kommer den fra?

Angst er en nuanceret og personlig oplevelse, der kan have mange ansigter og årsager. Vejen til forståelse og håndtering af angst er lige så unik ...
Læs mere →
PTSD

PTSD – En normal reaktion på en unormal situation

Posttraumatisk stress (PTSD) er en tilstand, som nogle mennesker udvikler efter at have oplevet eller været vidne til en traumatisk, livstruende begivenhed eller alvorlig skade. ...
Læs mere →
Panik angst

Panikangst – Som et lyn fra en klar himmel

Panik angst kan virke overvældende og skræmmende, og det er vigtigt at være opmærksom på tegnene, så man kan søge den rette hjælp. Nogle gange ...
Læs mere →