Hvert år rammes over 350.000 danskere af angst, og derfor er der stor sandsynlighed for at du selv eller en du kender, har angst. Men hvilke fysiske angst symptomer skal man være opmærksom på, og hvad er de psykiske angst symptomer?
Selv om der procentvis er flere kvinder end mænd, der udvikler angst, er der ingen videre forskel på de angst symptomer mænd har, og de angst symptomer kvinder oplever. Og tal fra psykiatrifonden indikerer, at det er lige så stigmatiserende for mænd som for kvinder at tale om deres angstlidelse, og begge køn derfor skjuler deres angstsymptomer.
De, som har en angstlidelse, vil muligvis kunne genkende nogle af de angst symptomer, som medfølger diverse angstformer. Da angst kan variere i omfang og sværhedsgrad, vil nogle af de fysiske symptomer på angst være henholdsvist svagere eller stærkere, alt efter hvor svær ens angstlidelse er. Samtidig er der også forskel på hvilke psykiske symptomer på angst, man vil opleve, alt efter hvilke angstformer, man lider af.
Typiske angstsymptomer
-
- Social angst:
Er præget af en følelse af enten anspændthed eller decideret panisk angst, når man er i andres selskab. Ofte forekommer svedture, rystelser og/eller rødmen. Man føler sig anderledes, forkert, og skammer sig over sin frygt for kontakt med andre mennesker. - Panikangst/angstanfald
Pludselig og voldsom angst. Man oplever åndedrætsbesvær, hjertebanken, brystsmerter, kvalme og svimmelhed. Typiske tanker ved et angstanfald kan være frygt for at dø eller frygt for at blive sindssyg.
- Social angst:
-
- Agorafobi
Angst for at færdes uden for hjemmet. Kan medføre katastrofetanker om at miste kontrollen eller at besvime i offentligheden. - Generaliseret angst
Man har vedvarende bekymringer og uro i kroppen, farer hurtigt sammen og har søvnproblemer. Bekymrer sig overdrevent over dagligdagsting, forestiller sig ofte negative konsekvenser ved alle de situationer, man ikke har fuldstændig kontrol over.
- Agorafobi
-
- Enkeltfobi
Angst for bestemte genstande eller situationer; fx frygt for hunde, edderkopper, højder, at flyve. lukkede rum, tandlægebesøg m.m. Mødet med genstanden eller situationen kan medfører de sammen fysiske symptomer på angst, som et regulært angstanfald kan have.
- Enkeltfobi
Angst hos børn og unge
Angst – især separationsangst – er en normal del af børns udvikling. Men for nogle børn og unge tager angsten overhånd og bliver altdominerende i barnets liv.
Der er desværre flere og flere børn og unge, som udvikler angst.
De mest almindelige angstlidelser hos børn og unge er separationsangst, social angst, panikangst, generaliseret angst og OCD (tvangshandlinger/tvangstanker).
Fællestrækket ved disse angstlidelser er, at de både har et mærkbart fysisk udtryk og et psykisk udtryk.
Angst og depression
Angst og depression er til tider tæt sammenknyttet. I visse tilfælde kan det at have en depression være medvirkende til, at man udvikler angst. Omvendt kan svær angst medføre, at man udvikler en depression.
Læs mere om angst
Hvor går man hen, når angst ikke længere er en naturlig – og forbipasserende – reaktion på udefrakommende fare? Når angsten bliver irrationel og medfører ukontrollerbar nervøsitet i hverdagsagtige situationer? Og når ens liv er domineret af uhensigtsmæssige og negative tanker?
Læs om behandling af angst her
Kropsterapi er ofte en effektiv hjælp i behandlingen af angst, og kan måske også hjælpe dig. Find en behandler her