Stress

Indhold

Hvad er stress?

Stress og udbrændthed er desværre blevet meget almindeligt i Danmark. Og ifølge Stressforeningen lider 10-12 procent af alle danskere dagligt af alvorlig stress. Samtidig kan Stressforeningen berette, at 500.000 danskere føler arbejdsmæssigt udbrændthed på grund af stress.

Stress er en belastningstilstand, som påvirker dig både psykisk og fysisk. Stresstilstanden opstår, når dine ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, som du helt reelt har.

Her skal ”krav” forstås som arbejdsmæssige krav, følelsesmæssige krav, fysiske krav eller krav i privatlivet. Og ressourcerne er den reelle tid, du har til rådighed, din økonomi, dit fysiske eller psykiske overskud, din sociale baggrund og meget mere.

Ydre krav kan fx være, hvis der er sygdom på din arbejdsplads, og du får ekstra arbejdsopgaver. Eller hvis I er ved at bygge om derhjemme. Mens indre krav mere handler om, hvilke krav du stiller til sig selv. Fx i forhold at være den perfekte mor/far eller få udelukkende gode karakterer på din uddannelse.

Bliv klogere på stress

Stress kan opdeles i forskellige former afhængigt af årsagerne eller de omstændigheder, der udløser den. Nogle almindelige former for stress inkluderer:

Akut stress:
Dette er den mest almindelige form for stress og opstår som en reaktion på en pludselig begivenhed eller en akut belastningssituation. For eksempel kan en nær-ulykke, en eksamen, en arbejdskonflikt eller en krisesituation udløse akut stress. Denne type stress er normalt kortvarig og forsvinder, når årsagen til stressen elimineres eller mindskes.

Kronisk stress: Kronisk stress er en længerevarende form for stress, der varer i uger, måneder eller endda år. Denne type stress kan skyldes vedvarende udfordrende forhold, såsom langvarige arbejdsproblemer, kronisk sygdom, økonomiske vanskeligheder eller familiemæssige konflikter. Kronisk stress kan have en betydelig negativ indvirkning på helbredet, hvis den ikke håndteres ordentligt.

Arbejdsrelateret stress: Dette er stress, der opstår som følge af arbejdsrelaterede faktorer, såsom høje arbejdskrav, konflikter på arbejdspladsen, overarbejde, usikker beskæftigelse eller utilfredsstillende arbejdsforhold. Arbejdsrelateret stress er almindelig og kan påvirke både fysisk og mental sundhed.

Traumatiske stressreaktioner: Nogle mennesker oplever stress som følge af traumatiske begivenheder, såsom en ulykke, en voldsom forbrydelse, krig eller naturkatastrofer. Dette kan føre til posttraumatisk stresslidelse (PTSD) eller andre former for traumatiske stressreaktioner.

Selvpålagt stress: Nogle gange skaber mennesker selv stress ved at sætte for høje forventninger til sig selv, være perfektionistiske eller konstant bekymrede for fremtiden. Dette kaldes ofte selvpålagt stress, og det kan være skadeligt for ens mentale og fysiske sundhed.

Du kan læse meget mere om de forskellige typer af stress her

Symptomerne på stress varierer fra person til person, da stress kan påvirke mennesker forskelligt. Stress kan være både fysisk og følelsesmæssigt, og nogle almindelige symptomer på stress omfatter:

Fysiske symptomer: 

Blandt fysiske symptomer på stress kan man blandt andet opleve: hovedpine, maveproblemerhjertebanken, bihulebetændelse eller hævede lymfekirtler, eller knopper og hårtab.

Du kan læse meget mere om stresssymptomer her 

Når stress opstår på grund af ydre krav, er der nogen gange blot tale om kortvarig stress. For eksempel når de ydre krav er tidsbegrænsede; din syge kollega bliver raskmeldt og din arbejdsbyrde bliver lettere. Og ombygningen af jeres hus har ligeledes en deadline.

Længerevarende stress kan give følelsen af udbrændthed og fører ofte til, at man må sygemelde sig fra sit job, og det kan tage langt tid at komme tilbage til hægterne igen.

Når det kommer til stress, handler det altid om, hvilke ressourcer du har til rådighed. Og vi er alle forskellige og tilgår situationer forskelligt. Hvis vi har masser af tid og overskud, kan vi godt klare, at der lander flere arbejdsopgaver på vores bord.

Men hvis vi er tidspressede, har problemer i privatlivet som fylder, og allerede har mange arbejdsopgaver, der har en stram deadline, kan ekstra opgaver være det, som vælter læsset. For da lever vores ressourcer ikke op til de krav, som der stilles til os.

Du kan læse meget mere om årsagerne til stress her

Har jeg stress?
Spørgsmålet dukker til tider op hos folk, som oplever uforklarlige kropslige reaktioner på objektivt set harmløse situationer. Pludselig får de hjertebanken, søvnproblemer,manglende koncentration og bliver irritable og får let til gråd, og de spørger sig selv ”Har jeg stress?

Tag stress test her
Det kan i sådanne situationer virke nærliggende at tage en hurtig stresstest på nettet og få klar besked med det samme. Men før du giver sig i kast med en stress test, er der en række spørgsmål, du bør stille sig selv først:

• Hvorfor søger du information om stress?
• Hvad vil du bruge resultatet til?
• Hvad kan en stress test egentlig fortælle om angsttilstande generelt?

Du kan finde en rigtig god test på Stresslægens hjemmeside

Behandlingen af stress afhænger af sværhedsgraden af ​​stress symptomerne og årsagerne til stress. Blandt tilgangene til behandling af stress finder du : Livsstilsændringer, ændringer i tankemønstre, medicinsk behandling og terapi Læs mere om behandling af stress her

Selvom vi ofte forbinder stress med voksne, er stress også en almindelig forekomst hos børn og unge. Børn og unge kan opleve stress af forskellige årsager, og det er vigtigt at være opmærksom på de tegn og symptomer, der kan indikere, at de oplever stress, så de kan få den nødvendige støtte og hjælp.

Blandt årsagerne til stress hos børn og unge finder vi krav fra skolen eller udfordringer med relationer til venner og klassekammerater.
Og almindelig tegn på stress hos børn og unge er adfærdsændringer, mangelende interesse for ting de før var glade for, eller dårligere præstation i skolen.

Du kan læse mere om stress hos børn og unge her

Stress på arbejdspladsen er desværre utroligt almindeligt. Og ifølge Stressforeningen, bliver der hver dag sygemeldt 35.000 personer på grund af psykisk dårligt arbejdsmiljø – hvilket både dækker over stress på arbejdspladsen, udbrændthed, depression m.v. Det kan have dybtgående konsekvenser for både vores fysiske og psykiske velbefindende. Vi oplever ofte stress, når arbejdspres og forventninger overstiger vores evne til at håndtere dem. Dette kan føre til en række negative følelser og kan i værste fald resultere i helbredsproblemer

Bliv klogere på stress på arbejdspladsen her

Læs andre artikler om stress

PTSD

PTSD – En normal reaktion på en unormal situation

Posttraumatisk stress (PTSD) er en tilstand, som nogle mennesker udvikler efter at have oplevet eller været vidne til en traumatisk, livstruende begivenhed eller alvorlig skade. ...
Læs mere →
Stress behandling

Stress behandling

Der findes endnu ikke en samlet officiel strategi for stress behandling. Stress betragtes ofte som en personlig udfordring, hvilket kan gøre det svært at vide, ...
Læs mere →
Stress test

Guide til stress tests – Hvilke tests findes der, og hvad kan man bruge dem til?

En guide til stress tests I en verden, hvor tempoet konstant øges, er det vigtigere end nogensinde at forstå og håndtere stress. Men hvordan kan ...
Læs mere →
Stress på arbejdspladsen

Stress på arbejdspladsen – hvorfor bliver man stresset, og hvornår skal man sygemeldes?

Stress på jobbet- mere almindeligt end du tror Stress på arbejdspladsen er desværre utroligt almindeligt. Og ifølge Stressforeningen, bliver der hver dag sygemeldt 35.000 personer ...
Læs mere →
Stress hos børn og unge

Børn og unge kan også få stress – Bliv klogere på symptomerne her

Symptomer på stress hos børn og unge Vi lever alle i en tid med øget stress, og verden som vi kender den, synes under drastisk ...
Læs mere →
Årsager til stress

Årsager til stress

Hvorfor bliver vi stressede? Stress er en uundgåelig del af livet, og vi oplever det alle fra tid til anden. Det er vores krop og ...
Læs mere →