Indhold

Stress symptomer – Sådan reagerer din krop og psyke på stress

Symptomer på stress

Indhold

Stress er en uundgåelig del af livet, og vi har alle oplevet det på et tidspunkt eller et andet. Men kender du de almindeligste stress symptomer? I denne artikel ser vi på, hvordan stress kan have en dybtgående indvirkning på dig og dit helbred.

Stress og din psyke

Stress påvirker ikke kun din krop, men også vores mentale sundhed. Mange mennesker oplever, at stress kan føre til angst og depression. Dette sker ofte, fordi de konstante bekymringer og belastninger fra stress kan overvælde vores sind, og give os en konstant følelse af indre uro.

Stress kan manifestere sig på forskellige måder, og psykiske symptomer er ofte blandt de mest fremtrædende. Når stressniveauet stiger, kan det føre til en række udfordringer i vores mentale trivsel. Mange oplever følelser af irritabilitet, vrede eller utålmodighed, hvilket kan føre til opfarende adfærd og svære relationer. Samtidig kan følelsen af at være overbelastet eller overvældet dominere vores tanker, hvilket kan føre til en konstant følelse af angst eller nervøsitet. Tanker, der ræser afsted, og en manglende evne til at slappe af, kan forværre følelsen af stress og forstyrre søvnen.

Desuden kan stress føre til følelser af depression og en generel mangel på interesse i livet. Vi kan føle, at vi har mistet deres sans for humor og opleve en konstant følelse af frygt eller bekymring. Denne tilstand af konstant spænding og angst kan også føre til følelser af ensomhed og isolation, selv når vi er omgivet af andre.

Også vores hukommelse påvirkes af stress på grund af komplekse fysiologiske og neurologiske processer i vores krop og hjerne, dette kan medføre koncentrationsbesvær og dårlig dømmekraft.
( Ronni Vistisen som er medstifter af Totum, gik ned med stress i 2018 og beskriver her sine udfordringer med både hukommelse og koncentration)

Stress kan underminere vores selvværd og selvtillid. Det kan føre til negative tanker om os selv og vores evner, og bidrager til at øge vores stressniveau.

Søvnproblemer er et andet almindeligt symptom på stress:
Vores krop er udstyret med et “biologisk ur”, som sikrer en sund livscyklus for alle de processer, der finder sted i vores krop. Stress bryder denne kæde, og medfører dårlig søvn, hvilket kan have negativ indflydelse, der påvirker din livskvalitet på mange måder.

Du har måske prøvet at du ligger i sengen og føler dig ængstelig, bekymret, tænker dybe tanker – eller er stresset over søvnløsheden i sig selv. Alle disse tanker vil ikke lade dig slappe af og lade dit sind falde nok til ro til, at du kan falde i søvn. For de fleste er denne stress midlertidig og kan hurtigt løses, men når den fortsætter nat efter nat, så kan det være selve dét, der holder dig vågen:  Stressen over at miste søvn. Når du føler ængstelse, uro og træthed, så kaprer din hjerne stressniveauet og oversvømmer din krop med stress-hormoner som kan give høj puls og kan give forhøjet blodtryk og får din krop til at gå i alarmberedskab. I denne tilstand er du hyper-modtagelig for de mindste tegn på ubehag og støj, og resultatet? Endnu en søvnløs nat.
(Hvis du vil vide mere så kan blive klogere på søvn og søvnproblemer i artiklen her )

For nogle mennesker kan stress også føre til vrede eller irritabilitet. Lunten kan blive kort, og få os til at  reagere overdrevet på små irritationer i hverdagen. Dette kan have en negativ indvirkning på vores forhold med andre og føre til at vi trækker os tilbage, og isolerer os fra andre.

Stress og din krop

Stress aktiverer kroppens “kamp-eller-flugt” respons, som er en naturlig reaktion på en truende situation. Dette var en nødvendig mekanisme for vores forfædre, der hjalp dem med at overleve farlige situationer. I dagens moderne verden aktiveres denne respons dog ofte som følge af hverdagsproblemer, der ikke kræver en fysisk kamp eller flugt.

En af de væsentligste fysiske reaktioner på stress er øget produktion af stresshormoner som cortisol og adrenalin. Dette fører til hurtigere hjerteslag og en øget blodtryk, hvilket kan belaste din krop over tid.

Stress kan også påvirke dit immunsystem negativt, især ved langvarig stress. Det kan gøre dig mere modtagelig over for infektioner og nedsætte din krops evne til at bekæmpe sygdomme. Dette er grunden til, at folk ofte bliver syge under perioder med høj stress.

Hvis du lider af kronisk stress, kan det have langsigtede konsekvenser for din fysiske sundhed. Det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, fedme og andre sundhedsproblemer og kroniske sygdomme. Derudover kan stress føre til muskelspændinger og smerter, hovedpine og fordøjelsesproblemer.

Sidst men ikke mindst så kan denne negative påvirkning af din krop medføre en generel træthed, og for mange betyder det at de begrænser fysisk aktivitet, som ellers er en god ven for kroppen, når du er stresset.

I artiklerne her kan du blive klogere på hvordan stress kan påvirke dit fysiske helbred på forskellig vis:

Maven – mavesår og ondt i maven
Hjertet – Trykken for hjertet og forhøjet blodtryk
Immunforsvar – bihulebetændelse og hævede lymfekirtler
Syn og hørelse – hovepine og synsforstyrrelser
Hals og nakke – kæbespændinger og klump i halsen
Hud og hår – knopper og hårtab

Men husk: Hvis du føler dig stresset eller oplever nogle af de stress symptomer vi beskriver her, så er det vigtigt at du taler med din egen læge, så du kan blive udredt rigtigt.

5 symptomer på stress

Stress kan også påvirke din mentale sundhed og føre til en række følelsesmæssige symptomer. Nogle af disse omfatter:

  • Intens frygt eller bekymring.
  • Irritabilitet.
  • Nervøsitet.
  • Tristhed eller depression.
  • Søvnproblemer

Tegn på stress hos kvinder

Kvinder kan opleve stress på forskellige måder i forhold til mænd. Nogle af de specifikke stress symptomer, der kan være relevante for kvinder, inkluderer hormonelle forandringer. Stress har evnen til at påvirke menstruationscyklussen og hormonbalancen hos kvinder, hvilket i nogle tilfælde kan føre til uregelmæssige menstruationer eller mere intense PMS-symptomer. Derudover kan stress også medføre øget hårtab og ændringer i spisevaner, som kan resultere i vægtøgning. Kvinder kan også opleve hyppigere fordøjelsesproblemer som følge af stress.

Tegn på stress hos mænd

Mænd kan også håndtere stress på deres egen unikke måde, og nogle specifikke stress symptomer, der kan være relevante for mænd, inkluderer øget vrede og aggression som en reaktion på stress. Dette kan manifestere sig som hyppigere udbrud eller en kortluntet holdning. Nogle mænd tyer til alkohol eller stoffer som en måde at håndtere stress på, hvilket kan føre til skadelige vaner og misbrug. Derudover er mænd mere tilbøjelige til at udvikle visse fysiske sundhedsproblemer som følge af stress, såsom hjertekar-sygdomme. Det er vigtigt at forstå, at stress kan have forskellige virkninger på mænd og kvinder, og at håndtering af stress er en individuel proces, der kræver opmærksomhed og støtte.

Har stressen taget overhånd?

Kropsterapi kan hjælpe dig med at genfinde roen, så du bedre kan få øje på de forandringer, som er nødvendige for at opnå en stress-fri tilværelse.
Find en kropsterapeut nær dig her

Læs mere om kropsterapeutisk behandling af stress og få gode råd her

Eller find en kropsterapeut nær dig her

Kropsterapeuter – hele landet

Seneste indlæg