Indhold

Hvorfor efterlader vi så mange med angst

Hvorfor efterlader vi så mange med angst?

Indhold

350.000 danskere har angst lige nu. Elias Ehlers og jeg var i Go’ Morgen Danmark for at tale om, hvordan han kom igennem sygdommen og i dag er medicinfri. Inden da havde det offentlige opgivet ham: Du kommer nok ikke til at arbejde igen!

Jeg har arbejdet med kropsterapi i rigtig mange år, og har haft tusindvis af mennesker på min briks. De seneste år har jeg set en særlig gruppe mennesker, der kom flere og flere af.

Unge og voksne med angst og stress.

Mennesker, som har været rumlen igennem med langtidssygemelding, besøg hos psykiater, medicinering og for nogle indlæggelse.

Det er som om, der ikke er noget rigtig svar for disse vanvittigt mange mennesker i den etablerede behandlingsverden.

Denne morgen var jeg i Go Morgen Danmark på TV2 med den kendte standup komiker Elias Ehlers. Efter indlæggelser, flere år på medicin og en psykiater, der nærmest gav ham beskeden om, at der ikke kunne gøres mere for ham, kom han ind i min konsultation. I dag er han far, arbejder for fuld tid og har på mange måder det, man vil betegne som et succesfuld liv. Et liv hvor han ikke bare forsørger sig selv, men også kan hjælpe andre.

Tænk, at man var klar til at opgive mennesker som ham!

Kropsterapi er en effektiv behandlingsform

Det gør mig ærgerlig at tænke på, hvor mange familier, der er berørt af sygdomme som angst og stress, og efterlades uden hjælp, når man nu ved, at der er så gode muligheder for at hele dem.

Da jeg sammen med mine to partnere grundlagde uddannelsen for Kropsterapi, Totum-skolen, havde vi en ambition om at udbrede kendskabet til kropsterapi som behandlingsmetode. Det er en effektiv behandlingsform, hvor man arbejder både med krop og psyke.

Det er på ingen måde hokus pokus, vi arbejder og underviser i på Totum. Angst og stress kan mærkes i kroppen. Man har svært ved at trække vejret, får hjertebanken, svært ved at sove, svimmelhed og spændinger. Nogle rammes af invaliderende smerter som migræne eller rygproblemer. Mange bliver så syge, at de ikke kan arbejde eller være i selskab med andre mennesker.

Denne sommer dokumenterede et stort studie, at man alene ved at stille kroppen i særlige positioner kunne reducere mængden af stresshormon i kroppen radikalt. Let depression kan direkte afhjælpes ved at lade folk stå i denne position.

Massage reducerer stresshormon med 53 procent

Når det kommer til at bekæmpe stress, angst og depression har massage en effekt. Efter at have gennemgået flere studier, konkluderede Touch Research Institute, der hører under University of Miami School of Medicine, at massage virker lindrende på angst og depression ved at påvirke kroppens biokemi. For eksempel har man undersøgt niveauerne af stresshormonet kortisol hos 500 personer med stressrelaterede problemer. Her kunne man se, at massagen sænkede niveauet med op til 53 procent, og samtidig steg niveauet af neurotransmitterne serotonin og dopamin, der kan reducere stress. Man har også set, at brystkræftpatienter, der fik massageterapi, følte sig mindre deprimerede og vrede og havde mere energi.

Som kropsterapeut behandler vi gennem kroppen. Ved at arbejde med kroppen sammen med psyken og følelserne. Det er i samspillet mellem krop og psyke, at vi kan nå så langt med den angstramte end medicinering og sporadiske samtaler med en psykiater.

Stress og angst er sygdomme, som rammer hyppigt hos moderne mennesker. Her er nogle tal, som burde få det offentlige sundshedssystem til at reagere:

500.000 danskere kontakter egen læge på grund af stress og 30.000 hospitalsindlægges hvert eneste år.

Mindst 350.000 danskere lider af angst i løbet af et år.

Hver syvende dansker, omkring 700.000 danskere, vil rammes af angst som sygdom i en periode af deres liv.

Dette er ikke tal, jeg har opfundet. Det er tal fra Stressforeningen og Psykiatrifonden.

Angst og stress koster kassen på samfundsplan – for ikke at tale om de mennesker og pårørende, der rammes af det.

Angst og stress kan behandles via kroppen

De kropsterapeuter, vi uddanner i Aarhus og København har travlt i disse år. Op mod halvdelen af dem, der henvender sig i dag kommer med en psykisk diagnose eller problemer som stress, angst, sorg eller depression. Førhen udgjorde den gruppe under 10 procent af de klienter, der kom til os.

Jeg spørger mig selv, hvorfor kroppen ikke er tænkt ind i behandlingen, når nu man ved, at det virker. Og hvorfor er det, at hverken politikere eller fagpersoner i psykiatrien har tænkt at, at kropsbehandling skal bruges som en del af behandlingen af de tusindvis af mennesker, der kommer med stress og angst.

Her er hvad Elias Ehlers blandt andet skrev i sit indlæg:

“Det der i retrospekt rammer mig mest er undren. Undren over villigheden til at tæske medicin i munden på mennesker der har brug for hjælp. Som ligger ned og ikke selv er i stand til at vide hvad der skal til. Jeg skal slet ikke sige at medicin aldrig skal bruges, jeg havde brug for det, men måske i en uge eller to, ikke i 2 år.”

Du kan læse resten på hans facebookprofil …

Seneste indlæg

Kropsterapeut Sean Murphy

Troen på forvandling

Kropsterapi kræver ikke tro på mirakler. Men i Sean Petter Murphys liv har kropsterapien ikke desto mindre givet ham en stærk tro